BP…så här långt!

Under stora delar av säsongen har BP ångat på och krossat det mesta av motståndet. Laget har sett ut som en given kandidat till en av de två direktplatserna till Allsvenskan. Men den senaste tiden har lagbygget börjat krakelera och plötsligt verkar Olof Mellbergs skapelse mänskliga. Frågan är om BP har ork och energi att ta sig hela vägen eller är resan på väg att ta slut?

Det blir onekligen en spännande match på Grimsta IP imorgon när HIF kommer på besök. I våras krossade BP oss, på Olympia, med hela 4-0 och det var startskottet på en mindre lyckad HIF-period som såg oss tappa en, till synes, given topplacering och istället fokusera på att försöka kvala oss tillbaka till Allsvenskan. Men vad har hänt med BP sedan dess?

I vårsäsongens avslutande omgång blev Trelleborg för starka och många trodde, redan då, att verkligheten hade hunnit i kapp BP. Men när seriens startade om så var segermaskinen igång igen och Åtvidaberg fick vända hem med hela fem mål i baken. Dock kan man konstatera att Stockholmarna inte längre är lika stabila och sedan omstarten har man faktiskt ”bara” inkasserat fyra segrar, en oavgjord och tre förluster. Två av förlusterna har dessutom kommit i de två senaste omgångarna (Falkenberg och Degerfors) vilket kan tyda på att det är lite skakigt i leden.

Klubben framfart, under våren, gjorde ju att många blickar riktades mot såväl spelare som ledare. Olof Mellberg fotograferades bla när han kom ut från ett möte med IFK Göteborgs ledning och då var spekulationerna i full gång om Mellberg skulle ta över Blåvitt den kommande säsongen.

I förra veckan skrev klubbens främsta målskytt, Viktor Gyökeres, på för engelska Brighton och, sedan tidigare, står det klart att försvarsgeneralen Carl Starfelt lämnar för Göteborg när säsongen är över. Självklart är detta saker som påverkar laget trots att spelarna stannar i BP säsongen ut.

Till tisdagens match återvänder Carl Starfelt efter avstängning, men åt andra hållet går Erik Figueroa som är avstängd efter tre varningar under säsongen. Dessutom kommer HIF få stifta bekantskap med en fd HIFare, Imad Khalili, som BP lånat in från Hammarby. 30-åringen har ju spelat Allsvensk fotboll med HIF, Norrköping och Hammarby samt varit utlandsproffs i länder som Kina, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Nu skall Närlundasonen dock försöka spela upp BP i Allsvenskan igen.

För HIFs del blir mötet med BP extremt viktigt i jakten på en kvalplats. Laget ligger inför matchen på sjätte plats med 36 inspelade poäng. Dessutom har laget, för tabellpositionen, en väldigt negativ målskillnad på minus två. Något som givetvis kan påverka negativt i slutspurten av serien. Man kommer dock med lite extra vind i ryggen efter den sena kvitteringen (Oke Akpoveta i 94:e minuten) mot serieledande Dalkurd.

Poängen senast var HIFs nionde oavgjorda match i år och kanske är det just förmågan att kryssa som gör att laget inte tillhör det absoluta toppskiktet av serien. Vid en ev seger imorgon kliver man dock upp på en fjärdeplats och har plötsligt häng på såväl kvalplats som direktplatser inför höstens avslutande matcher.

Om nu BP får klara sig utan Figeruoa så kommer faktiskt HIF med full trupp – åtminstone vad avser avstängningar då Peter Larsson finns tillgänglig efter sin avstängning. Troligtvis ställer PeO upp med en snarlik elva som senast mot Dalkurd sånär som på högerbacken där Viktor Ljung visade att han har svårt att hinna med i svängarna och dessutom är skadad. Där bör Andreas Landgren få kliva in istället och kanske får Edwin Gyimah fortsatt förtroende brevid Landgren i försvaret? Kapten Larsson är tillbaka och lär starta. Sen kommer nog inte Akpoveta nöja sig med en plats på bänken trots att han klev av i U21-matchen för några dagar sedan…

BP och HIF har mötts två gånger under 2017 med dubbla BP-segrar, först i Svenska Cupens gruppspel hemma på Grimsta (3-0) och i juni på Olympia i Superettan (4-0). Är det äntligen dags för en HIF seger?

Matchen börjar klockan 19.00 och du kan följa den på bla TV4 Sport.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*