Europakollen – med Marcus Nilsson

Han har länge varit en viktig kugge i de bakre leden och i årets guldlag formerade han tillsammans med Peter Larsson, allsvenskans bästa mittbackslås.

Under sommaren bar flyttlasset vidare till Holland och Utrecht, för att påbörja nästa steg i karriären.

Du var ju med vid guldfirandet i Helsingborg för någon helg sedan.. Vilka intryck har du så här i efterhand?

– Det var fantastiskt att få komma hem och vara med vid sista matchen och vid allt firande. Man visste inte riktigt vad man skulle förvänta sig, men dagen och kvällen blev helt fantastisk och är något som jag aldrig kommer att glömma.

Hur går anpassningen till ett nytt land-, stad- och lag?

– Det har gått relativt bra. Man har alltid en liten inkörningsperiod i början och så kommer man in i det mer och mer. Skillnaden mellan Sverige och Holland, som länder, är inte så stora. De största skillnaderna är språket och matkulturen.

– Fotbollsmässigt däremot så är det ganska stor skillnad. Alla spelare här är väldigt bra individuellt sätt och fotbollsfilosofin är helt annorlunda. Emellanåt känns det som om Holländarna hellre vill passa runt bollen inom laget, än att skapa farliga målchanser. Men det är väldigt utvecklande att spela här och jag känner att min bollbehandling, tillslag och speluppfattning förbättras avsevärt här.

Bor du inne i själva Utrecht, samt hur stor är staden i jämförelse?

– Jag bor i en förort som heter Vlueten som ligger lite drygt tio minuters bilfärd från Utrechts centrala delar. Och jag bor i samma byggnad som såväl Alexander Gerndt, som Johan Mårtensson, så vi brukar samåka till träningarna. Utrecht är Hollands fjärde största stad och har ca 300000 invånare.

Vi läste att Rasmus Jönsson i Wolfsburg nu får träna på tyskan, då de ej accepterar något annat språk på träningarna. Hur går det för egen del – är det accepterat med engelska, samt läser ni holländska vid sidan av fotbollen?

– Vi har många olika nationaliteter i laget och de flesta Holländare är väldigt bra på engelska, så det är inga problem. Men jag pluggar Holländska tre gånger i veckan och börjar så smått hänga med i vad vår tränare säger

Inför gårdagens bortamatch mot NEC, låg Utrecht på en 12e plats i ligan. Hur skulle du vilja summera Er inledning?

– Inledningen av säsongen har varit lite upp och ner. Vi har spelat mycket oavgjort och kanske inte alltid fått med oss poängen när vi har förtjänat det. Men vi har ett helt nytt lag med många unga spelare, så det kommer att ta lite tid innan allt blir bra.

Tränaren Erwin Koeman lämnade nyligen klubben. Var det med anledning av resultaten eller fanns det en annan anledning, och i så fall vad?

Utifrån vad jag förstod, så var det för att han personligen inte mådde bra med alla förväntningar som fanns. Han ansåg bland annat att våra förutsättningar, att nå upp till målsättningen med europaspel, inte var goda nog.

– Exempelvis så har vi en helt okej träningsanläggning här, men även om det inte är något speciellt i jämförelse med de större lagen i Holland – så fick han mer eller mindre inget gehör från klubbledningen, när han ville köpa in nya saker och material. Det är synd för jag tyckte han var en riktigt bra tränare.

Hur stor skillnad är det med den nye tränaren?

– Det är lite annorlunda övningar och så, men annars ingen större skillnad. Och jag trivs väldigt bra med tränaren vi har nu, samt känner förtroende för honom.

Vilket är enligt din mening det bästa laget just nu, och som du har mött i Holland?

– Än så länge har vi bara spelat mot en av de fyra storklubbarna, så jag får väl i sådant fall säga PSV. Vi gjorde en väldigt bra försvarsinsats mot dem senast och jag tycker nog att vi förtjänade en poäng, men Toivonen lyckades få in ett skott i den 74e minuten.

– Nu till helgen väntar Ajax på hemmaplan, så efter den matchen kanske jag har ändrat mitt svar.

Allsvenskan är ju som bekant slut. Har man något vinteruppehåll i Holland?

– Vi har ett uppehåll över jul- och nyår, med ledighet mellan 22e december och den tredje januari.

Och till sommaren väntar EM i Polen & Ukraina. Har Erik Hamrén varit nere och studerat Er, samt vad tror du om dina egna chanser att slå sig in i truppen – nu eller på sikt??

– Hamrén har inte personligen varit här, men Marcus Allbäck var nere och hälsade på när vi mötte Vitesse på bortaplan.

– Jag pratade med honom efter matchen och fick beröm, men mina chanser att slå mig in i landslaget är nog större på sikt, än just nu. Hamrén tycks ha sina favoriter och jag verkar inte vara en av dem.

Avslutningsvis: Finns det någon rolig, dråplig situation i HIF-lägret, som ännu ej har framkommit – och som du vill och kan återberätta?

 – Det finns en hel del, men jag tror det är bäst att jag håller det för mig själv 🙂

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*