Ett jobb på liv och död…

HATA – tycka illa om någon; må dåligt i någons närvaro; det att känna hat; starkt ogilla

Har suttit och blivit irriterad under en längre tid om hur människor ,som kallar sig supportrar till vårt HIF, hotar våra spelare, lägger snaror runt halsen på dockor, kallar dom vid olika skällsord osv.  Tycker det är tragiskt att vi ska sjunka så jäkla lågt och bete oss på detta sätt. Jag har HIF i mitt hjärta. Jag älskar fotbollen, jag stöttar dem oavsett om jag är på plats eller inte.

Vissa påstår att spela fotboll är inte ett yrke men lika mycket som att jag åker till ett bageri kl 05 varje morgon eller ett säljarjobb så går de till en fotbollsplan och tränar inför nästkommande match! Dom jobbar och får lön för att det spelat fotboll som sedan ger dom mat på bordet och tak över huvudet.

Om jag hade arbetat i företag där jag känner att lönen är dålig och jag har gjort vad jag kan i min nuvarande tjänst här så vill jag ju jobba mig uppåt – utvecklas inom mitt yrke.
Skulle då mitt företag/lag/arbetskompisar börja hata mig?
Spotta på mig?
Hota mig?
Nä absolut inte.

Varför ska vi då göra detta för vårt lag? Självklart blir man sur och bitter och tycker det är för jävligt på alla sätt och vis när en spelare väljer än annan väg en den man själv tycker borde var den självklara. Men HATA? Nä det är väldigt starkt!

Jag vet att alla handlar inte lika eller tänker likadant. Men viktigt att man gör sin röst hörd. Och jag vill att vi ska älska vårt HIF och stötta dem oavsett o det går dåligt eller bra. Det är ju laget i vårt hjärta och vi ska stötta oavsett vad som än händer.

Ingen spelare är större än laget och ingen människa, som utövar sitt yrke, är värd att hata. Oavsett om det är en fotbollsspelare, supporterpolis eller fruktansvarig på ICA.

Hata kan man göra om en människa förgriper sig på en annan människa, skadar eller ljuger på ett sätt som förstör livet för en annan människa och orsakar stor skada för denna eller dennes närstående. Inte kan väl en människas val av yrke eller vägval i karriären vara så pass allvarligt att det berättigat att hata.

Foto: Bjarki Tordarson
Fotbollsspelare – Ett jobb på liv och död?
Foto: Bjarki Tordarson

Jag säger som i reklamen ”Jag är inte bara xxx utan även mamma”. I rollen som förälder försöker jag, jämt och ständigt, lära mina barn vad som är rätt och fel. Den senaste tiden har alla barnen haft synpunkter och uttryck som ”jag hatar bla bla bla”. Varje gång detta dyker upp så försöker jag förklara för mina barn vilket starkt ord ”HATA” är.

Just därför är det ju så tragiskt att vuxna människor använder ordet, i tid och otid, utan att egentligen fundera på vad ordet betyder och vilka konsekvenser användningen av ordet får.

Av er som läser detta så kan det säkert dyka upp fler anledningar än det jag nämner för att hata en människa och jag anser inte mig ha ensamrätt på de tankar eller känslor en idrottsutövare skapar. Men i min värld så krävs det betydligt mer än en övergång till ett mediokert Allsvenskt lag för att jag skall ta ett så starkt ord som ”hata” i min mun!

För HIF i vått och torrt…eller som Liverpool legenden, Bill Shankly, en gång uttryckte det – “En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag kan försäkra er om att det är mycket allvarligare än så” – men är det verkligen värt att hata för?

Samone Falkman BBL

5 kommentarer

 1. Det finns två läger antingen är man med oss eller mot oss. Och spelare som väljer att pissa på alla tränare som har tränat en spelare under lång tid på kvällar och helger åkt runt på cuper osv. Oftast är dessa tränare där på sin fritid och får inte en krona i ersättning men msn gör det för kärleken till klubben. När då spelaren väljer första bästa tåg att lämna för att fylla på sitt bankkonto då skadar man klubben och även familjen. Så snälla innan du börjar låta löjlig fotboll är inget jobb. Om det nu skulle vara ett jobb varför har inte alla som utövar det betalt? För alla på bageriet har det.

 2. På tal om att låta löjlig. Inte alla som spelar fotboll har det som yrke, lika lite som att alla som bakar en kaka då och då är bagare till yrket.

  Fotbollsspelare i allsvenskan har i allmänhet fotbollsspelandet som yrke och får betalt för det. De är som legosoldater. De krigar (förhoppningsvis) för det lag som under en given kontraktstid betalar deras lön. När kontraktstiden går ut gör man ett ställningstagande. Är min nuvarande arbetsgivare rätt för mig? Går mina mål och ambitioner i takt med min arbetsgivares? Känner jag att min arbetsgivare betalar mig en adekvat lön?

  Om man inte kan svara ja på dessa frågor, och det dessutom finns en annan arbetsgivare som är beredd att betala mig mer och/eller ge mig attraktivare förutsättningar för att utöva mitt yrke, så byter man arbetsgivare. Simple as that. Det är länge sen fotbollspelare, definerat som sådana som har detta som yrke, visade upp någon större klubbkänsla.

  Att spelare kommer till HIF och prisar klubben som paradiset på jorden och den enda klubben spelaren kan tänka sig att spela i betyder i 99% av fallen bara att HIF var den klubb som var beredd att betala bäst för spelarens tjänster under kontraktperioden.

  Men som Samone så vist påpekar, HATA är ett lite väl starkt ord när vi pratar om fotboll. Att Mahlangu skriver på för IFK istället för HIF ska vi bara vara tacksamma för. En legoknekt, skadad dessutom, som vill ha ett kontrakt på ett halvår för att sen kunna dra vidare är inget att ha. Han har redan blicken fäst på nästa klubbmärke och en större lönecheck.

  Sedan att vi supporters tycker att HIF givetvis är klubben alla stjärnor borde spela i, för att det gynnar vårt blodtryck, är en helt annan sak.

 3. Du menar att tränare i allsvenskan inte har betalt på sina helger, cuper och matcher? Du menar att May alltid blivit tränad i HIF och inte lämnat en annan klubb för HIF? Hur tänker du?

 4. Var snälla och blanda inte ihop det förvirrade fåtal som hotar eller “hotar” spelare för att de inte vet bättre med alla de personer som tycker det är fel när viktiga spelare sviker tusentals personer genom att gå till konkurrenter eller som bosman. Att vara fotbollsproffs är INTE som vilket yrke som helst, det är ett enormt privilegium. I företag har du ägare och anställda, inom fotbollen jobbar du för något som är större än ägare – för en förening som har supportrar och medlemmar som inte vill något hellre än att du som spelare ska lyckas. Förstår du verkligen inte skillnaden mellan dessa två, eller spelar du medvetet dum?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*