Nytt förslag på nya Olympia

Olympia ska få nya kläder. Det vill säga byggas om för att leva upp till moderna krav på en arena som hyser ett allsvenskt lag och har Europaspel. Men projektet har försenats och tänjt på nerverna hos HIF:s ledning. Det blev ingen spade i jorden i höstas, som klubben hoppades.

I stället fick allt ses över för att anpassa bygget till den ekonomiska kostymen på 290 miljoner.
– Sett till vår tidsplan är det en besvikelse, sa HIF:s ordförande Claes Ohlsson när beskedet kom, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Nu söker kommunala Kärnfastigheter bygglov för ett delvis reviderat förslag.
– Det var västra läktaren som blev för dyr. Vi fixade inte att hålla budgeten eftersom det krävs en dyr och komplicerad konstruktion att bygga om och till, säger Kärnfastigheters chef Fredrik Hjort.

Därför innebär framtiden bredare trottoarer längs med Stenbocksgatan. Västra läktaren rivs helt och den nya blir smalare än den nuvarande och 4 000 kvadratmeter mindre än det första bygg-om-förslaget.

NyOlympia
Senaste skissen på nya Olympia.
Bild: HIF

Tanken på ett garage i byggnaden skrotas och centralköket flyttar till Södra läktaren. De andra läktarna påverkas inte nämnvärt av det nya förslaget. Södra och norra rivs och byggs upp igen och östra ändras som planerat.

Klarar ni budgeten nu?
– I den bästa av världar gör vi det. Men det är inte självklart och i så fall får vi gå in och begära mer pengar, säger Fredrik Hjort till Helsingborgs Dagblad.

HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg är nöjd med förslaget.
– Det blir både billigare och bättre, det var vi själva som föreslog förändringen för västra läktaren som ju är en ren matchläktare, säger han.

I april väntas det politiska klartecknet och i höst börjar grävskoporna tugga i sig de gamla läktarna.

Det nya Olympia ska resa sig ur ruinerna runt sommaren 2016.

Det innebär att man bygger praktiskt taget under fötterna på spelare och publik nästa säsong.
– Vi har haft en bra dialog kring detta, det är enda möjligheten att komma vidare, säger Paul Myllenberg.

När nya Olympia är klar ska det rymmas 15 000 åskådare, mot 16 800 i dag. Men under byggtiden minskar publikkapaciteten till som lägst bara 9 000 platser. Och det i sin tur betyder mindre klirr i kassan hos HIF.

Tänker ni begära ekonomisk kompensation för det?
– Vi har inte förhandlat färdigt än och den frågan ingår i helheten när vi diskuterar hyresavtalet med kommunen, säger Paul Myllenberg och fortsätter:
– Vi får det bättre sedan men först blir det lite svårare under en period. Jag är väldigt glad över att det kommer igång, det är enormt viktigt både för oss och staden.

bbl_fredrik_ymer

3 kommentarer

  1. Från 16.800 – 15.000, är vårt mål att minska i publik år efter år? Detta och några sånär sportsliga framgångar är kanske vad som krävs för att Helsingborgaren ska gå man ur huse och kolla på fotboll, då minskar man arenan….För att sedan nämna ett avsevärt känt derby som går av stapeln minst en gång om året, så kommer det ju innebära kaos vid dessa tillfällen…

  2. Jag kommer att bli väldigt besviken om Västra rivs. Om Västra inte kommer att se som ut som den gör idag så kommer det inte vara någon märkbar skillnad mellan Nya Olympia, Guldfågeln, Banken i Malmö och Lilla Ullevi. Och att sen minska platserna till 15.000 gillar jag inte,17.500 är rimligt anser jag.

  3. Håller med! Ska man ny bygga behöver man inte göra de i all hast för att de inte finns pengar utan gör de för att ska känneteckna Helsingborgs IF och ingen annan, om de så krävs spara ngt år extra. Nu har man ändå redan skjutit upp på det en gång. Västra är västra och den byggnad som en gång kännetecknar “nya Olympia”, då det än en gång begav sig upp i Allsvenskan och nu vill man riva den (?) för att där inte finns ekonomiska muskler.. Tänk om tänk rätt, likaså gäller det när ni handlar….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*