Erik Wahlstedt inför HIF – IFK Göteborg

Han har spelat i HIF i 14 år och berättar för Allt Om HIF att han trivts bra i klubben redan från första början. Men på onsdag gör Erik Wahlstedt sin sista allsvenska hemmamatch någonsin när hans gamla klubb IFK Göteborg gästar Olympia.

Erik Wahlstedt är inne på sin fjortonde säsong i HIF – som också blir den sista. Kontraktet med klubben som han har vunnit två SM – guld, fyra cuptitlar och två supercuptitlar med går ut efter den här säsongen och han har inte blivit erbjuden någon förlängning. Det blir inte bara hans sista säsong i den skånska klubben, utan även i hans karriär.

– När det är dags att sätta punkt, så väljer jag att avsluta min karriär eftersom jag inte skulle vilja fortsätta spela någon annanstans än HIF, säger Erik. 

IFK Göteborg gästar Olympia på onsdag i HIF:s sista allsvenska hemmamatch på Olympia för den här säsongen. Det betyder att årets HIF:are 2006 får möta klubben som han tillhörde i fem år, i sin sista allsvenska hemmamatch någonsin.

– Det är blandade känslor. Det känns såklart tråkigt och lite vemodigt för att det är den sista hemmamatchen och med tanke på att Olympia har varit min hemmaplan och arbetsplats. Men samtidigt känns det som en väldigt bra avslutning, för hade jag själv fått välja vilka jag skulle velat avsluta att spela emot så hade jag kanske valt att få spela mot IFK Göteborg i en sista hemmamatch med tanke på att jag har varit där tidigare, så därför känns det väldigt kul också.

Olympia har varit ”Wahlens” arbetsplats och hemmaarena i 14 år. Men snart är det dags att ta farväl.

– Att spela på Olympia har jag tyckt om att göra redan från första gången som jag var med om det. Saknaden att inte få spela på Olympia blir en konstig känsla med allt runtomkring; med stämningen; det är mycket folk och det är en bra plan att spela på.

– Men jag kommer gå och titta på matcher och följa laget. HIF försvinner inte från mig bara för att jag inte ska spela där något mer, utan min relation till HIF har vuxit så stark så den kommer alltid finnas kvar.

– Min starka relation till HIF har växt fram egentligen ganska tidigt. HIF är något speciellt. Jag har trivts bra hela tiden med allt runtomkring. Det finns inget bättre lag att kunna spela för i Sverige. Att jag då har fått tillhöra, vara delaktig och spelat i detta lag i 14 år är jag väldigt glad och stolt över.

Det öppnas lite olika möjligheter för Erik när han lägger skorna på hyllan. Han söker ett jobb och har tänkt lyssna på alla förslag och erbjudanden som dyker upp.

– Jag får vara ödmjuk inför framtiden. Jag tror inte det är så lätt så att jag kan välja och vraka och få ett jobb hur som helst. Där har HIF varit oerhört bra att ha runtomkring mig som en liten trygghet och att de hjälper till, så där har de varit väldigt vänliga mot mig. Jag har fått tagit del av deras nätverk och kontakter och alla hjälper till på det sätt som de kan göra.    

– Jag har varit fotbollsspelare länge och har vetat om att denna dag kommer när man ska lägga av att spela, och den kommer närmare och närmare. Fast att jag vet att det inte blir någon fortsättning så har jag inte riktigt förstått det än eftersom det är matcher kvar att spela av den här säsongen med fokus på dem.

– Men efter sista dagen hos HIF så kommer det nog kännas både konstigt och tråkigt. Men samtidigt känns det ändå lite skönt att den här dagen är kommen, för jag känner mig på något sätt nöjd och glad att ha tillhört HIF i så många år som jag gjort och spelat fotboll i så många år som jag gjort. Det känns som att jag avslutar min karriär med flaggan i topp. 

Totalt fem SM – guld har Erik Wahlstedt upplevt i sin karriär. Förutom de två segrarna med HIF (1999 och 2011) var han med under IFK Göteborgs glansdagar när laget vann SM – guld tre år i rad, 1994 – 1996. Inför årets säsong värvade IFK Göteborg flera etablerade spelare så som Nordin Gerzic, Daniel Sobralense, Pontus Farnerud och John Alvbåge. Blåvitt hoppades på sitt nittonde SM – guld i historien – men så har det inte blivit. Inför säsongens näst sista match mot HIF på onsdag ligger IFK Göteborg på en nionde plats i den allsvenska tabellen.

– Jag fick höga förväntningar då de värvade etablerade spelare och verkligen gick ut och sa att de satsade. Men jag tycker inte att de har levt upp till det som jag trodde att de skulle klara av. Jag trodde att de skulle kunna – tillsammans med oss – vara med uppe i toppen av tabellen. Men även om de inte är med uppe i toppen så är det ändå ett klassiskt lag och en stark klubb och har bra spelare. Det är svåra och speciella matcher att spela mot IFK Göteborg, säger Erik Wahlstedt. 

 

Erik Wahlstedt

Klubbhistorik

Räppe GoIF ( – 1982

BK Astrio (1982 – 1992)

IFK Göteborg (1992 – 1997)

Helsingborgs IF (1997 – 2001)

Esbjerg FB (2001 – 2004)

Helsingborgs IF (2004 – )

 

Meriter

SM – guld: 5 (1994, 1995, 1996, 1999, 2011).

Svenska Cupen – titlar: 4 (1998, 2006, 2010, 2011).

Supercupen – titlar: 2 (2011, 2012).

Champions League – spel: 4 (1994/95, 1996/97, 2000/01, 2012/13).

Europa League – spel: 3 (2009/10, 2011/12, 2012/13).

UEFA – Cupen – spel:  3 (1997/98, 1999/00, 2007/08).    

 

Personliga meriter

Årets HIF:are 2006.

En del av Sveriges EM – trupp i Portugal 2004.  

2 kommentarer

  1. Tack för dina båda sejourer hos Mästarnas Mästare & hoppas du får en värdig avslutning på onsdag med både speltid, och får HIF en straff tilldömd så ska du få lägga den så kronan på verket kan bli ett mål & en seger för rödblått!!

2 trackbacks/pingbacks

  1. Inför HIF-IFK Göteborg | | Allt Om HIF |
  2. HIF kan fortfarande ta sig vidare | | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*