Svenska Cupen viktigare än någonsin

Det finns ett par mikroskopiska möjligheter till att kvala in till Europaspelet via seriespelet för HIF. Och en ännu mer mikroskopisk chans att kvala in genom att vinna Europa League. För seriespelet gäller att antingen komma trea eller att komma fyra under förutsättning att vinnaren av allsvenskan även vinner cupen.

Men den stora möjligheten är ändå att vinna cupen själv och cupen är viktig. Inte bara för Europaplatsen utan det finns andra uppsidor också. 

Det absolut viktigaste är att ta sig till gruppspelet som avgörs under försäsongen. Att missa detta ger allsvenska konkurrenter ett försteg i början av just allsvenskan. Man behöver bara gå tillbaka till 2008 och HIF:s spel mot PSV. Vår försäsong började tidigt med tävlingsmatcher och det tempo man bygger upp under dessa betyder så mycket. Inte minst sedan träningsmatcherna urvattnats med den evinnerliga rätten till byten. Ibland upp till sex-sju stycken. Att missa gruppspelet skulle innebära att vi får spela tråkiga träningsmatcher mot Superettanmotstånd i stället för tre gruppspelsmatcher i tävlingstempo.

Tyvärr är väl chansen att gå vidare i Europa League borta. Eller i vart fall minimal. I CL-äventyret 2000 kunde man acceptera detta. Efter 1-3 mot Bayern, 1- 4 mot PSG och 1-6 mot Rosenborg så var det liksom inte så mycket att orda om även om de tre återstående matcherna, där prestationstoppen var 0-0 mot Bayern på bortaplan (enda poängtappet för Bayern hemma den CL-säsongen), visade att vi kunde mäta oss mot detta motstånd. I årets Europa League så borde vi haft fem poäng och en god chans till avancemang. Och det är trist att vi sannolikt inte tar oss vidare för snacka om fördel inför det eventuella gruppspelet i Svenska Cupen! Två tuffa matcher i Europa League hade satt oss rejält i förarsätet inför cupspelet.

Att vinna cupen är dock viktigt ur många synvinklar och för en gångs skull innebär en vinst i cupen att man går in i Europaspelet med samma trupp som kvalificerar sig. Det har ju inte precis varit så tidigare. Lag som vunnit allsvenskan eller cupen har riskerat att brandskattas rejält. HIF råkade ju ut för detta mitt under förra säsongen och nyckelspelare försvann faktiskt så sent som i februari inför detta år.

HIF är en av få föreningar som alltid sett cupen som en möjlighet och inte en skyldighet. Detta är jag stolt över. När andra klubbar, så fort de åker ut, kallar cupen för något nödvändigt ont har HIF stått för att den är något som är värt att satsa på.  2006 kvalificerade cupen oss för UEFA-cupen och framgångarna där har lett till utvecklingen bland en del spelare och inte minst Joel Ekstrand fick sitt stora genombrott när han fick hoppa in som startspelare i bortamatchen mot PSV. Idag är han en av orsakerna att HIF numera är av med sina efterställda skulder.

Den 11 november spelas cupmatchen mot Höllviken och det vore kul om matchen sänds i TV. När nu SvT tagit över cupen från TV4 och lovat en storsatsning vore detta faktiskt vara ett utmärkt tillfälle att köra en match i direktsändning!

Och nog vore det väl kul om Höllviken invaderas av HIF:are för att ge laget sitt stöd i kampen om en kommande Europaplats. Tre cupsegrar på de senaste sex åren får gärna bli fyra de senaste sju, för spel i Europaspelet är en krydda även om helsingborgspubliken är väl sparsmakad när det gäller att gå till Olympia vid just dessa matcher…

1 kommentar

  1. Näst efter bortamatchen mot lillebror är det närmaste möjligheten för mig att se HIF så den matchen ska jag inte missa – apropå intakt trupp så är väl sommar-transferfönstret där & spökar precis som under vinterhalvåret så lär väl inte bli så…
    Bästa vore säsong i takt med övriga Europa så slipper man problemet med att transferfönstrena ligger helt fel i tiden för oss & övriga vår-höst klubbar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*