Med HIF i Europa – en reserapport från Liegé.

Felaktiga ID-handlingar, inlåst bil, fastkilad minibuss i parkeringshus för dvärgar, verbalt slagsmål med uteliggare och snarkningsterror. Ja, när Helsingborgana intog Liegë, gick det inte obemärkt förbi.

Uppladdning inför torsdagskvällens avresa blev en TV-sänd uppvisning i hur svenska lag inte bör agera vid spel i de europeiska cuperna. Dinamo Zagreb formligen krossade Malmö FF med 4-1 på sin hemmaplan. Då var ändå Malmö hundraprocentiga, med ett skott på mål under hela matchen – som resulterade.

Vi lämnade lägenheten med viss oro för vår egen match, samt en intern frågeställning om vilken kvalite som allsvenskan egentligen håller med europeiska mått mätt. Paniken spred sig dock snabbt när lokaltidningens utsände, i takt med att vi korsar järnvägsgatan, uttalar sig enligt nedan:

Vi måste svänga inom mig först då jag har fått med mig mitt gamla pass. 

– Förresten det är väl ingen risk att sundstorget har stängt över natten?

Jaha, klockan är 00:15 och vi tvingas konstatera att bilen står inlåst. Nästa tåg i riktning mot Lund (där vi skall möta upp resterande del av resesällskapet) går kl.05:28. Vi provar att ringa numret angivet på skylten och som tur är får vi tag i en person, som lovar att svänga förbi och öppna åt oss. Ett par minuter senare, utav ren slump, dyker det upp en securitasvakt. Lyckligtvis så har han nyckel och släpper in oss. Äntligen-Vi är på väg (ekar sången).

Vi ansluter till resten av sällskapet i Lund strax före klockan två på natten och färden går sedan vidare över bron och via Rödby-Puttgarden. (På överfarten är vi inte mer än sju bilar totalt.) Humöret är på topp och allergiskämten haglar för fullt. Omkring lunchtid når vi så äntligen Belgien och resmålet Liegé.

Vi hittar snabbt Hotell Ibis där vi skall spendera natten och lägligt, men mindre genomtänkt kan så här i efterhand tyckas, kör vi ner i det närliggande parkeringshuset. Den belgiske farbrorn i luckan gestikulerar vilt till en början, samtidigt som vi börjar inse att maxhöjden på 1.90 meter är tightaste laget.

Nu står vi då här nere och måste på något vis att försöka komma ut igen. Gubben i luckan har slutat gestikulera och jag ser på avstånd hur han bara skakar på huvudet. Hans uppgivenhet och suckande känns tydligt hela vägen fram till oss. Men efter en imponerande laginsats och ett evigt pusslande så lyckas vi efter mycket om och men, att komma ut helskinnade, samt utan en repa på bilen.

Vi checkar in på hotellet och tar oss snabbt ner till baren nedanför där man möts av idel kända ansikten. Ölen är kall, billig och smakar extra gott efter den långa resan.

Efter en liten cityvandring med lunch på en solig uteservering, beger vi oss så av mot Mad Murphy´s – puben som supporterklubben Kärnan har ordnat, dagen till ära. God uppslutning, trots att några av Kärnans bussar har blivit försenade. Sångerna avlöser varandra tätt och personalen i baren jobbar hårt för att hinna med att servera alla Skåningar, som i den 30-gradiga värmen, släcker törsten.

Bussar väntade för att slussa iväg oss till arenan. Ytterst tacksamt, då det visade sig vara drygt sju kilometer utanför centrum. Och i samband med ankomsten till arenan – öppnade himlen sig på vid gavel. Ett tag var vi övertygade om att starten skulle bli försenad, men det klarade sig.

ÄNTLIGEN DAGS FÖR MATCH. (klippen nedan är filmade utav C. Rurfors)

 Drygt 350 Helsingborgare på plats ser HIF börja trevande och inte blir det bättre när Erik Edman tvingas utgå pga skada i ett tidigt skede. Standard Liegé pressade högt från start och HIF hade tydliga problem att hitta spelet på den vattendränkta planen. Spelet böljar fram och tillbaka med en del chanser åt båda hållen. Drygt fem minuter före pausvilan får hemmalaget en ytterst tveksam straffräddning som Pär Hansson (lyckligtvis) tar. 0-0 i halvtid.

Andra halvlek är jämnare och HIF börjar nu skapa mer och mer. Oturligt nog tar Standard Liegé ledningen med 1-0 i den 60:e minuten, efter en hörna. Ett resultat som, trots en del chanser ytterligare från båda håll, står sig matchen ut.

Efter matchen bussas vi åter in till centrum. För egen del räckte det med en liten matbit innan kudden kallade, medan flertalet istället valde att fortsätta kvällen ute i Liegés nattliv. Lokaltidningens utsände hade också tänkt sig en lugn avslutning på kvällen, men kom på andra tankar i samband med att han närmade sig sitt hotellrum. Oljudet inifrån tvingade honom ut på Liegé gator igen och natten spenderades istället i den förhållandevis komfortabla hyrbilen.

Morgonen därpå inleddes med hotellfrukost innan det var dags att checka ut och bege sig hemåt. Klockan närmade sig elva, när undertecknad och AOH-medarbetaren Stefan Christensen, begav oss bort för att hämta bilen. Vid ankomst till hotellet avslöjas det att en av resenärerna fått utstå diverse skällsord från en uppretad Belgisk uteliggare. Orsaken – Det filmades med videokamera och i en sekvens hade denne, tydligen ofrivilligt medverkat. Han blev omedelbart varse om en del franska ord som vi undviker att återge här. Även om det förvisso är imponerande att få in ord som “demokrati”, “oäkting”, “invandrare”, samt ett resetips, i en och samma mening.

Nu hoppas vi på ett fint resultat i returen på torsdag, samt en bra lottning i gruppspelet. Då åker vi vidare med HIF i Europa. Och som Marcus Lantz hade uttryckt sig: Det här är hur kul som helst.

(bilder av: Stefan Christensen, Anders Sjölin)

1 trackback/pingback

  1. | Allt Om HIF | - Man ur huse – Euroleaguekval på Olympia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*