En lyckad Bundesliga-debut för Rasmus Jönsson

Debuten i Bundesliga började med en assist och seger för Rasmus Jönsson, när hans nya lag Wolfsburg besegrade Schalke 04 med 2-1 i söndags. Det var en magisk stämning på Wolfsburgs hemmaarena Volkswagen Arena efter matchen.

– Precis så som jag hade förväntat mig att det skulle vara i Bundesliga, säger Rasmus Jönsson. 

Han står i spelargången på Volkswagen Arena och ska alldeles strax uppfylla en av sina drömmar. Hans nya klubb Vfl Wolfsburg möter Schalke 04 på hemmaplan, det blåvita laget från Gelsenkirchen som var i semifinal i förra årets Champions League- slutspel. Bredvid honom står stjärnor såsom meste målskytten i Champions Leagues historia -Rául- och den holländske målgöraren Klaas-Jan Huntelaar.

– Det kändes stort. Att spela i någon av de största ligorna är något man drömt om sen man var liten, säger Rasmus Jönsson.

– Sen vilka spelare det var mot tänkte man inte så mycket på just då. Jag var fullt fokuserad på att gå in och göra en bra match.

Rasmus Jönsson fick en lyckad debut i tyska Bundesliga för sitt nya lag, Vfl Wolfsburg
Rasmus Jönsson fick en lyckad debut i tyska Bundesliga för sitt nya lag, Vfl Wolfsburg

Rasmus fanns med i Wolfsburgs startelva. Därmed blev han den förste svensk någonsin som funnits med från start i klubbens historia.

– Jag hade inte haft några direkt förväntningar på att spela nu i början. Men när jag fick reda på att jag skulle starta var det bara att gå in och köra på.

Matchen började lite trevande för både Rasmus och Wolfsburg. Rául sköt in 0-1 till Schalke 04 i den 13:e minuten. Men sen tog Wolfsburg övertaget i matchen och Rasmus fick bollen.

– Jag fick bollen ute till vänster, tog emot den och släppte vidare ut till vår vänsterback (Marcel Schäfer). Sen tog jag en ny löpning och fick bollen perfekt i steget till vänster i straffområdet där jag kunde ta emot den och sedan försökte jag hitta Mario på bortre.

Rasmus slog ett inlägg med sin vänsterfot in till Mario Mandžukic som språngnickade in 1-1. (Här kan ni se hur målet såg ut samt lite andra händelser från matchen)

Hur var känslan efter målet då du hade gjort en assist i din debut?

– Just då var jag bara glad att vi hade kvitterat och hade allt fokus på att göra 2-1. Men klart att det stärkte självförtroendet att så tidigt få göra en assist.

Matchen fortsatte och 1-1 stod sig fram tills det återstod åtta minuter av ordinarie matchtid, då Mario Mandžukic avgjorde för Wolfsburg med sitt andra mål i matchen.

– Det var riktigt skönt när vi kunde trycka dit 2-1, säger Rasmus.

Det var en fantastisk stämning på Volkswagen Arena när det stod klart att Wolfsburg hade vunnit med 2-1 mot Schalke 04.

– Precis så som jag hade förväntat mig att det skulle vara i Bundesliga.

Wolfsburgs tränare Felix Magath jagade Rasmus i vintras när han var tränare i Schalke 04, men då gick inte affären i hamn. Dock så svalnade inte hans intresse för Rasmus och till slut fick Magath sin önskan uppfylld, när han i sommarens transferfönster kunde signa Rasmus till sitt lag. Att Magath menade allvar med sitt intresse för Rasmus visade sig inte minst när han i matchen mot Schalke 04 lät Rasmus spela nästan hela matchen. Rasmus blev utbytt på övertid i andra halvlek.

– Det var skönt att få spela 90 minuter och känna att jag klarade av det, säger Rasmus.

Vad tyckte du om din insats i matchen?

– Jag tyckte det var en godkänd insats med tanke på att det var min debut och att jag bara varit i klubben mindre än en vecka. Det tog ett litet tag att komma in i matchen, men efter det tyckte jag att det funkade bra. Samtidigt kommer det nog ta ett tag innan jag kommer in i det helt med tanke på att tempot är betydligt högre än vad jag är van vid.

Det är en meriterad herre som Rasmus har som tränare. Felix Magath har tidigare vunnit Bundesliga tre gånger, senaste gången med just Wolfsburg, 2009.

Hur är det att ha honom som tränare?

– Det känns väldigt bra. Han är en stor tränare som vunnit mycket och framför allt är duktig på att utveckla unga spelare.

Rasmus har inte hunnit se så mycket av staden Wolfsburg eftersom han bara har varit där i en vecka och det mesta har handlat om träning och match. Men han kan berätta att han har fått ett bra intryck av klubben Vfl Wolfsburg, en klubb som har byggts upp genom biltillverkaren Volkswagens engagemang i klubben.

– Det känns som en väldigt välskött klubb med bra ambitioner. Man märker med allt runt omkring  att man har kommit till en stor liga och till en storklubb.

Avslutningsvis vill Rasmus skicka en hälsning till HIF-supportrarna.

– Mest att alla HIF-fans fortsätter att stötta laget som dem gjort hela säsongen så att vi kan hålla undan och vinna guldet! Sen hoppas jag såklart att jag en dag kan komma tillbaka till HIF och vinna nya titlar.

1 kommentar

  1. Tack för den hälsningen Rasmus & vi supportrar ska förstås göra allt för det scenariot ska bli sant så du får åka hem & uppleva atmosfären vid Terasstrapporna för har man en gång gjort det vill man bara göra det igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*