En kväll med HIF-vänner.

Det är måndagen den 10e maj. Klockan är drygt halv sju på kvällen. Solen visar sig plötsligt och avger ett behagligt skimmer över de folktomma läktarna på serieledarnas hemmaborg Olympia. Bakom den östra läktaren står ett provisoriskt bord uppställt, mat och dryck är framdukat. Doften från grillen är inbjudande och lockelsen är för svår att motstå.

En öl och en korv, det blir fyrtio kronor, säger Börje Bengtsson, styrelseledamot hos HIF-vännerna.

Tillströmningen av människor är ihållande och intensifieras i takt med att det närmar sig matchstart. Stämningen är på topp, men det finns en tydlig oro över lagets oförmåga att prestera på konstgräs.

Ifjol lyckades vi vinna däruppe, men annars brukar det inte gå så bra, säger ytterligare någon.

Inne i glashuset är stolarna uppradade tätt intill varandra, gardinerna är fördragna, lamporna släckta. I ena hörnan står en liten teve på ett bord, framför den sitter några män. På väggen mittemot hänger det en stor projektorduk och det är här som majoritetens blickar fokuseras. Cirka trettiofem personer har ikväll samlats för att följa bortamatchen mot Gefle.

Matchen startar och Helsingborg gör inte en av sina bättre halvlekar för året. 0-0 i paus, men de flesta tycks ändå vara överens om att det sett stabilt ut och att det nog trots allt skall gå vägen. Efter en snabb påfyllning av kaffe och korv är det dags för den andra halvleken. Knappt har vi hunnit sätta oss tillrätta innan Gefle tar ledningen på vad som känns som deras första målchans. Besvikelsen i rummet är tydlig och de första tecknen på uppgivenhet blir synliga när Markus Nilsson visas ut i den 67:e minuten.

Nä, nu är det kört, hör jag någon säga lågmält.

Ett par byten genomförs i de båda lagen och när vi minst av allt anar det kommer plötsligt kvitteringen och lokalen utbryter i ett simultant glädjevrål.

Jaaaaaaaa

Ett par minuter senare tar man ledningen med 2-1 och en suck av lättnad känns i lokalen. När Marcus Lantz sedan prickskjuter in 3-1 på straff i den 88:e minuten är det idel leenden hos samtliga.

Man visar upp en härlig lagmoral och vilja idag, säger Bertil Drakenborg, tydligt nöjd med laget.

Han berättar vidare att han är nöjd med uppslutningen ikväll, även om man vid ett tillfälle tidigare faktiskt varit mer än femtiotalet personer. Även HD var på plats och deras reportage ser du här.

HIF-vännerna är en anrik förening som startades redan 1952.

Från början fungerade man som en hjälporganisation till Helsingborgs IF, där man bland annat hjälpte till med att ordna arbete och bostäder åt nya spelare, samt såg till att dessa smälte in och trivdes socialt med sin nya tillvaro.

Idag är arbetet mer inriktat på lotteri- och souvenirförsäljning i samband med hemmamatcherna. Man hjälper även till med årskort och medlemsutskick, samt är behjälplig mot klubben i andra ärenden. En viktig del i HIF-vännernas arbete är att vurma om återväxten i föreningen och man har under de senaste fyra säsongerna skänkt över sjuhundra tusen kronor som har öronmärkts åt ungdoms-avdelningen, berättar Arne Nilsson som är nybliven ordförande i föreningen.

Deras lokal är oftast bemannad från kl. 0800 och här är man alltid välkommen att fika, prata fotboll och gamla minnen. Här finner du mer information om verksamheten i sin helhet, samt tar reda på hur man blir medlem.

HIF-vännerna är för övrigt inbjudna på ett studiebesök till Malmö Swedbank arena nästkommande onsdag. Börje Bengtsson avslutar leendes:

Nu skall det bli extra kul att komma dit, nu när vi har ett fempoängsförsprång.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*