En annan oro än derbyoro

HIF tar imorgon emot Malmö FF på Olympia i det första Skånederbyt lagen emellan sedan 2016. Det är en match som många av oss sett fram emot, jag är en av dem, men samtidigt finns det en annan oro i mig. En rädsla över vart svensk fotboll är på väg.

För ungefär två veckor sedan gjorde jag en intervju med Dan Ekberg, ledamot i SFSU, och frågade honom om hur han ser på den senaste tidens utveckling där Polisen gjort en offensiv för att stävja pyrotekniken. Jag lovade då att jag skulle återkomma i frågan och det gör jag nu.

I samband med denna text sökte jag Polisen som inte har återkommit sedan dess. Anledningen till att jag ville intervjua Polisen var för att jag ville höra båda sidorna av den utveckling som vi sett runt i Sverige denna säsong. Sedan dess har det, efter att Expressen gjort ett väldigt bra gräv att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har suttit på dubbla stolar och jobbat som lobbyist för flera av Sveriges största vaktbolag. Detta är enligt mig otroligt problematiskt och är direkt jävigt.

Imorgon är det som sagt derby och jag har denna vecka känt en stor nervositet inför matchen, som jag alltid gör, men kanske än mer nu eftersom det är det första derbyt mot MFF sedan 2016. Blandat med denna nervositet känner jag dock en stor oro, vi vet alla vad som hände när vi senaste mötte ett storlag på Olympia, AIK, och de stökigheter som blev när Polisen drabbades samman med supportrar. Den senaste tidens utveckling mellan supportrar och Polisen där dialogen från Polisens sida har försvunnit och det har blivit en rejält upptrappad stämning gör att derbyt mot MFF, som är årets hemmamatch, är en sådan match där jag är rädd för att det kan ske något allvarligt.

Samtidigt som hoppas att inget ska hända som drabbar enskilda individer är jag också rejält rädd för utvecklingen i svensk fotboll. Där är Björn Erikssons dubbla stolar bara det senaste av rejäla orosmoln som cirkulerar även den svenska fotbollen, som enligt Polisens Ola Österling pressekreterare och ett ansikte utåt för Polisens satsning, har blivit bättre och lugnare än vad det varit på flera år.

Detta är helt på väg att ändras nu…

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*