EMkollen: Tjeckien- Polen, Grekland- Ryssland

Så var EM slut för Sverige. Ja, det är ju en match kvar på tisdag men ändå. Att det skulle vara över efter två omgångar var väl inte precis vad vi väntade oss. Och tänk så många som tyckte att det oavgjorda resultatet mellan England och Frankrike var perfekt…

Det var det ju också, fast inte för oss. Inte efter lågvattenmärket mot Ukraina. Visst, en homogen insats igår, men försvarsmässigt en smärre katastrof. Och det går inte bara att lasta backarna för det. Framåt var Zlatan precis så där “jag måste göra det själv” som han varit under tidigare år när landslaget faktiskt presterat bättre som lag utan honom.

Men nu ska alla de andra agnarna skiljas från vetet. Idag börjar de sista matcherna i gruppspelsfasen. Först ut är naturligtvis Grupp A. En grupp där jag tror att Sverige haft chans att gå vidare. Den och grupp C är förmodligen de sämsta. D snäppet bättre och grupp B.. Hade de lagen spelat i varsin grupp hade de med stor sannolikhet kunnat ta sig till semifinal alla fyra. Eller ja, Spanien i grupp C hade kanske varit en svår nöt att knäcka för något av lagen.

TJECKIEN- POLEN


Om Polen ska ta sig vidare krävs en seger. Men en seger innebär också garanterat ATT de går vidare och jag tror att hemmaplan kan avgöra. Om de inte drabbas av “svenska nerver” förstås. Seger i matchen: 1-2. Avgörande målet görs i minut 82.

HIF-kopplingarna

Tjeckien: Ja, det blir svårare och svårare att hitta kopplingar.  1958 i VM spelade dock Tjeckoslovakien två av sina matcher på Olympia.

Polen: Eddie Swarovski var en spelare som var mycket lovande och ingick i det lag födda 1964 som innehöll flera duktiga spelare (Marijo Didic, Zoran Kacaniklic för att nämna några). Tyvärr tog inte talangen steget fullt ut.

GREKLAND- RYSSLAND

Om allt går som det ska så vinner Ryssland denna match med 2-0 men då ryssarna ändå hade problem med Polen så kanske Grekland kan överraska och seger för Grekland ger även de en chans att gå vidare.

Tippar dock rysk seger: 2-0

HIF-kopplingarna

Grekland: I brist på rena kopplingar mellan Grekland och HIF så drar jag fram en spelare som stod i mål för Alexander den Store 1979. När denne spelare slutade skolan 1980 så drog han till Grekland och blev ungdomsproffs i AEK Aten. Alexander Nikolaidis var mannen och han är numera bosatt nere i Grekland. Ni som kommer ihåg grönsakshandlaren på väg upp till Tågaborg ska veta att det var Alexanders far som drev denna.

Ryssland: Ja där har vi ju redan använt oss av nödlösningarna “spelare som var på väg men inte kom dit”… Min koppling är följande: På en tipsrunda för 30 år sedan ställdes frågan om var Borstjsoppan hade sitt ursprung. Det rätta svaret var Polen (i alla fall enligt svaret) men framför allt en person kritiserade detta. Denna person är mamma till två killar som spelat i HIF:s P76 repektive P78.

Vilket som egentligen var rätt svar? Ja det är ju rysk nationalrätt men det behöver kanske inte betyda att den kommer därifrån ursprungligen. Menar, i Sverige har vi väl potatis och köttbullar som nationalrätt. Och potatisen kommer ju inte ursprungligen från Sverige…

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*