Domarna avgör Allsvenskan 2011?

Förra säsongen så var det mycket snack om hur de urusla fotbollsplanerna påverkade spelet och resultaten. I år är det den undermåliga domarkåren som fäller avgörande och påverkar resultaten.

Vi kunde se det (nästan) överallt i fjolårets inledning av Allsvenskan, de där bruna, gropiga och sandlådeliknande ursäkterna till fotbollsplaner. Och det var inte enbart Anders Svensson i Elfsborg som gick i taket och lade ut texten med sitt klagande. Men i år är det helt andra förutsättningar för en fin fotboll på plan. Gräsmattorna är gröna och fina, lika gröna som domarkåren verkar vara?

***

Så här två omgångar in på allsvenskan så har det redan skett ett antal allvarliga misstag från våra rättskipare. Nu ska det direkt sägas att det vi ser i bild eller från läktaren kan se helt annorlunda ut för en domare.

Har domaren otur så springer en spelare förbi och skymmer precis det som alla ser. Men ändå har det varit allvarliga misstag som inte kan skyllas på detta.

Några situationer som måste tas upp är bland andra dessa:

AIK- Mjällby: Peter Gitselov går in med foten/sulan i huvudhöjd. Domaren (Stålhammar) väljer att varna men enligt regelboken finns inget annat alternativ än rött.

AIK- Mjällby: Dessförinnan har Imanuel Tetteh Bangura gjort sig skyldig till årets kapning. Mjällby har bollen på mittplan. Bangura rusar till. Mjällbyspelaren spelar i väg bollen. Två sekunder senare kapar Bangura honom. Endast tillsägelse vilket är så sjukt det kan bli. Även här rött.

Mjällby- HIF: Slutsekunder, en Mjällbyspelare skjuter upp bollen på Stoffes arm. Johannesson väljer att blåsa frispark (och lägger dessutom till tid för att den ska gå). I regelboken sägs det att endast hands som är avsiktliga ska bestraffas. Då oftast med gult kort också. Ingen kan ens med ElKabir-ögon påstå att Stoffes hands är avsiktlig, likväl blåser Johannesson.

HIF- Elfsborg: Peter Larsson försöker ta ner bollen i straffområdet med händerna. Av någon mystisk anledning ger Jonas Eriksson inte Larsson gult kort…

Malmö- Halmstad: Malmöspelare tar en taktisk frispark (gult kort borde det ge), spelaren och Halmstadsspelaren hamnar på marken där MFF:aren tar ett strypgrepp. Halmstadsspelaren blir arg och slår till MFF:aren i magen med ett knytnävsslag. HBK:aren får rött. Helt korrekt. Men MFF:aren får inte ens varning för sin taktiskt tagna frispark. Johannesson.. vad pysslar du med?

(Denna situation kan för övrigt mer eller mindre jämföras med Kalmar- HIF förra säsongen där Gashi klarade sig undan ett rött kort).

***

Dessa situationer är bara en liten del i många underliga domslut, dock är dessa situationer så solklara att domarna inte kan skylla på att spelare kom i vägen eller att man tittade på andra situationer. Det kommer att bli en tung säsong för våra domare om de fortsätter så här! Det måste helt enkelt bli en total förbättring och ett bättre fokus från herrarna som ska skipa rättvisa under matcherna, i annat fall kommer Allsvenskan 2011 bli lika intressant som att spela på Lotto!

(Diskutera gärna vidare i vårt forum)

3 kommentarer

  1. Kan tillägga att enligt direktiv och regelbok ska det utdelas rött kort när en spelare äventyrar en annan spelares säkerhet.

  2. Ja jag kan hålla med om att handsregeln kan vara lite svårbedömd, men jag kan inte förstå hur domare INTE kan ge gult kort när de dömer för hands? Dömer de hands så anser de väl att den är avsiktlig och då ska väl det gula kortet fram. Vet inte vad som krävs för att det röda ska fram men borde väl vara om det påverkar en målchans eller något sånt?

  3. Och ändå är årets kvalitet inget jämfört med hur horribel den var för 2 säsonger sedan medan man förra året tyckte de skötte sig helt OK, men det kanske berodde på att planernas kvalitet pockade rejält på uppmärksamheten…

    Ett stort skäl till att den skiftande kvaliten i den allsvenska domarkåren är den s.k. proffsdomarsatsningen – må låta bra på pappret men när inte ALLA domare är med på tåget säger det sig självt att förutsättningarna för ett rättvist dömande är som bortblåsta – när sedan domarna själva dessutom verkar tolka allt från offside- till handsregler på eget sätt blir ju inte saken bättre heller…

    Gör en sista vettig sak Lars-Åke innan du slutar: entlediga alla inhemska domare & anställ domare från England, Tyskland – ja t.o.m. Albanien så får vi en domarkår som förstått att fotboll är en kampsport och tacklingar är tillåtna, för det jag stör mig mest på är hur svenska domare ständigt blåser sönder matcher och därmed sabbar spelet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*