Disciplinnämndens beslut kom idag

Klockan 11.30 kom Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnds beslut angående den avbrutna matchen mellan HIF och Djurgården. 

30032014-IMG_2870
Olympia efter att matchen avbrutits.

Disciplinnämnden beslutar att i matchen mellan Helsingborg och Djurgården ska resultatet 1-1 anses som slutresultat. De skriver i sin bedömning:

“Domaren avbröt matchen sedan Djurgårdens supportrar tagit sig in på planen och på så sätt är det klart att det finns ett samband mellan avbrottet och Djurgårdens supportrar. Det har också framgått att polisen ansåg att det inte gick att uppnå den säkerhetsnivå som krävdes för att fullfölja matchen.

Normalt bör händelser utanför en arena i samband med en match inte påverka ett beslut om konsekvenserna av att matchen avbryts. Det som hände i centrala Helsingborg är emellertid en tragedi, framförallt för den avlidne mannen och hans familj men även Djurgården och deras supportrar har drabbats hårt. Det är oundvikligt att detta påverkar nämndens beslut.

Detta gör att nämnden anser att omständigheterna var sådana att huvudregeln vid avbrutna matcher inte ska tillämpas. Det betyder också att det finns synnerliga skäl för att använda undantagsregeln som innebär att matchen inte ska återupptas.

Frågan är då om målresultatet ska gälla som slutresultat eller om matchen ska spelas om. Vid den bedömningen bör hänsyn tas till de säkerhetsproblem som kan uppstå om matchen spelas om men framför allt är det även här en fråga om respekt för den avlidna supportern. Nämnden anser därför att det vid avbrottet uppnådda målresultatet 1-1 ska gälla som slutresultat.”

I detta beslut ingår inte de bestraffningsärenden som HIF och Djurgården är anmälda för på grund av de störningar som uppstod i samband med matchen.

Nu har klubbarna fram till den 28e april på sig att komma med eventuella överklaganden. “Vi har tagit del av beslutet. Vi förstår att det varit ett svårt beslut att fatta för Disciplinnämnden, men det kommer att få konsekvenser för svensk fotbolls framtid. Vi behöver betänketid innan vi kan kommentera beslutet ytterligare.” säger Jesper Jansson till HIF.se

Sundsbusarna, som efter den tragiska händelsen gick ut med ett manifest tillsammans med den nu upplösta supportergruppen Bortom Sans där man rannsakade sin egen del i det som hänt och hur man ska ta steg bort från våldet, skriver på sin Facebooksida att deras önskan är att HIF inte ska överklaga utan att man istället ska blicka framåt.

Björn Velander BBL

1 kommentar

  1. Onekligen det mest förnuftiga beslutet om än det inte är i linje med regelverket, men en sådan här får man hoppas ej återkommande tragisk händelse måste bedömas annorlunda – sen kan jag tänka mig att det blir kännbara ekonomiska böter för framförallt DIF, då det var ju på deras sektion de stora problemen fanns vad gällde störning av ordningen, kastande av stolpar samt vandalisering.

    Spontant minns jag bara den inledande bengalbränningen som straffbar för HIF, men i och med att de olika existernade samt f.d. supporterorganisationerna avsagt sig bengalbrännande hoppas man nu de lever upp till detta beslut – framför allt när mycket nu pekar på att Polisen & SvFF/SEF är intresserade av en kompromisslösning med brännande av bengaler på speciellt avgränsade samt säkrade ytor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*