“Det ligger ju i allas intresse att fotbollen kommer igång igen”

En dansk forskningsrapport, som publicerades på tisdagen, visar att smittrisken vid fotboll är väldigt låg och att det därmed inte föreligger något hinder att börja spela matcher igen. Låt oss hoppas att den rapporten kan sätta fart på de som bestämmer både i Sverige och i övriga Europa.

Den danska motsvarigheten till  vår Folkhälsomyndighet har räknat ut att man ska vara mindre än två meter från en smittad person i mer än 15 minuter för att det ska räknas som en relevant kontakt (som kan sprida smittan), uppger professor Allan Randrup Thomsen för Kvällsposten.  Han är professor i Virologi vid Köpenhamns universitet.

Den uppgiften i sig är ju sensationell eftersom den skulle innebära att det finns många andra situationer där man knappast riskerar smittas.  Men det är ju en annan sak.

För oss som älskar fotboll och saknar spänningen och matcherna är det påtvingade uppehållet en ren pina.  Självklart vill vi inte att någon ska bli smittad och sjuk eller rent av dö och det är ju därför vi tålmodigt står ut med att det inte spelas några matcher, utom i Vitryssland. Men om nu forskarna kommit fram till att matcherna inte innebär någon smittorisk så är det ju bara att köra igång.

Problemet är förstås publiken och där är det ju ett annat läge. Att få supportrarna att hålla två meters lucka är knappast realistiskt. Men inledningsvis kan man ju spela matcherna  utan publik på läktarna och nöja sig med TV-sändningar. Jag är övertygad om att nästan alla lag har trogna supportrar som ställer upp och ”löser biljett” till sändningarna. Men där uppstår förstås ett  annat problem.

200325 Tomma läktare på Olympia under internmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Helsingborg den 25 mars 2020 i Helsingborg.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

TV-bolagen som sänder och som har betalat dyra pengar för rättigheterna vill givetvis ha betalt i form av abonnemang, vilket i så fall skulle innebära att supportrarna fick betala dubbelt. Klubbarna behöver ju intäkter både från TV-sändningar och från publiken. Där finns en stötesten som  jag inte riktigt vet hur man ska lösa. Men det ligger ju i allas intresse att fotbollen kommer igång igen så det kanske går att hantera?

Jag är väl medveten om att det finns massor av människor som inte bryr sig ett skvatt om fotboll och en del av dem skulle säkert  ” gå bananas” om fotbollen rullade igång samtidigt som konserter och andra nöjes- och kulturevenemang fick avvakta. Åt sådana avundsjuka tankar är det inte mycket man kan göra.

Den danska ligan hoppas på att dra igång redan i maj. Allsvenskan siktar på den 14 juni.  Frågan är vad den svenska FHM säger?

Vi är många som längtar.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*