Det här vänder HIF på!

HIF förlorade “första halvlek” mot Standard Liège nere i Belgien igår. Men det var en lättsmält förlust och jag är övertygad om att HIF vänder detta på Olympia.

Förutsättningarna innan match kunde ju varit bättre. Vi nåddes av beskedet att Pär Hansson var magsjuk och hade “pratat med Ulrik”. Regnet fullkomligt forsade ner och bara ett par mil ifrån Liège drog en mindre tornado fram och höll på att ödelägga en hel konsert. Och att det hade regnat en del, det märktes på plan. Det skvätte och plaskade rätt rejält runt fötterna på spelarna.

Det var överlag en bra match, ingen höjdarmatch, men likväl bra. HIF stod upp väl, trots att flertalet av spelarna led va det tunga underlaget. Så här i efterhand (visst är det lätt att vara efterklok?), så hade jag nog velat se Peter Larsson tillsammans med Markus Holgersson i mittförsvaret. Enbart av anledning till att Holgersson är en bättre huvudspelare än Baffo. För just huvudspelet var den delen som HIF var totalt underlägsna på. Och ska jag nu fortsätta att leka manager/coach, så hade jag nog låtit Erik Sundin vara kvar på plan istället för Rasmus Jönsson. Sundin var överlägset snabbare än de tröga mittbackarna i Liège. Men men…det är lätt att vara efterklok.

***

Mattias Lindström á la tidigt 2000-tal.

Mattias Lindström är på väg upp ur sin avgrundsdjupa formsvacka. Igår visade han att hans formidabla match mot Trelleborg senast, inte bara var en engångsföreteelse.

***

Nej, jag är inte imponerad av Standard Liège. Förutom på en punkt. Deras målvakt var nästan deras bästa anfallsvapen. Hans snabba igångsättande av spelet överraskade HIF mer än en gång och det ledde många gånger till snabba farliga kontringar.

För övrigt får vi väl anse att Liège på något vis är jämförbart med något av topp-sex lagen i Allsvenskan?

***

Ja, jag är mycket imponerad av de nedresta HIF-supportrarna. Från Belgien via tv:n till vardagsrummet i Norrhult kunde man höra åtskilliga HIF-ramsor som ibland överröstade hemmapubliken. Härligt!
(Och nästa gång det blir bortamatch i Europa för HIF, då ska jag hänga med…)

***

Mats Olsson på Expressen hävdar att denna förlusten var onödig. Jag hävdar att alla förluster är onödiga…

***

Edman skadad igen. Det har inte varit något vidare bra år för Edman…

***

Pär Hansson befäste sin position som Sveriges bästa målvakt under gårdagen genom att limma en straff. Visst, straffen var inte något vidare slagen, men å andra sidan var det en billig bjudning från domaren. Likväl. Hansson limmade straffen, i en internationell cupmatch!

Att sedan Hansson missbedömde ett inlägg som sedermera resulterade i en hörna som avslutades med ett baklängesmål, det skyller vi på magsjukan, eller hur?

***

Nästa torsdag (25/8) är det returmatch på Olympia med samma utgångsläge som HIF hade mot Bnei Yehuda. Och jag är övertygad om att HIF kommer visa Liège och övriga Europa hur starka HIF är hemma på sin egen mark. Detta 0-1 underläge kommer vändas till en slutlig seger!

3 kommentarer

 1. Det kunde blivit 1-1, men också 2-0 till Standard. Möjligheterna till en starkare insats och bättre match (tycker nog det var rätt mediokert) är större på Olympia, men att vara överdrivet optimistisk nu är att blotta sig för besvikelser.
  Om vi inte ska hoppas på lyckosam förlängning/straffavgörande måste HIF göra minst två mål, vilket kan bli riktigt svårt. Delar av SL:s backlinje hade i för sig sämre bollbehandling än både Holger och Baffo…
  Hur det än går var det mest bestående och illavarslande intrycket att HIF:s åldermän (Lindstöm undantagen) avslöjades som stela och sega på ett sätt som aldrig sker i Allsvenskan. Det finns en speed och fräckhet internationellt som blir svår att bemästra även om det skulle bli gruppspel. Och våra yngre och rivigare förmågor har inte riktigt den hårdhet och smartness ännu som krävs på den här nivån.

  Håller mycket sällan med DN:s Esk, som svamlar och försöker skriva krönikor han inte är mäktig, men han hade en intressant iaktagelse före Dinamo-MFF, där han förutspådde att ett bakslag inte skulle betyda så mycket eftersom vi hellre fokuserar på vår spännande Allsvenska.
  Och visst: hellre SM-guld i höst än EL-spel varenda dag jag har kvar i livet.

 2. HIF har definitivt en god chans att vända på det här! Men igår kom laget inte riktigt upp i tillräcklig kvalitet. Planen var visserligen svårspelad men stundtals tyckte jag att laget var överdrivet försiktigt och jag tänkte att det hämmade HIF:s naturliga spelrytm. Kanske var det Connys order? Jag håller med er andra om att Rasmus inte var lyckad igår och att vi hade haft nytta av Sundin. Wahlstedt hade svårigheter och Baffo ska vi inte tala om. Han slarvar återigen och kanske Holgersson eller varför inte Hannu är att föredra? Jag bävar inför tanken att P. Larsson försvinner…
  Sedan ligger det något i det här med temposkillnader mellan svenska lag och europeiska, tyckte SL visade prov på fin tempoväxling där HIF hade svårt att hinna med, det behövs utveckling inom det området i svensk fotboll. Santos tyckte jag kom bort en hel del, som om han inte tillräckligt gör sig spelbar. Jag vet inte? Sedan saknar jag en riktigt giftig anfallare, det är som om vi inte har någon självklar avslutare idag. Har Jesper något i bakfickan?

 3. Var Santos ens på plan? Såg att han blev inbytt men sen märktes han inte mycket mer än när han snubblade på bollen vid ett halvbra läge…

  Nä, mer medioker än bra tillställning men sådana faktorer som extremt tungsprungen plan pga regnet, oro i backlinjen när man tvingas till ett tidigt byte och att Pär kanske inte var 100% på topp (men som tur var räcker 85% Pär även om han hade hjälp av sina bästa kompisar 2 ggr plus att straffen var riktigt uselt slagen) gör att HIF inte lyfte – men ändå kan man räkna in 3 bra chanser: Lindströms nick i första, Larssons nick i andra & Lindströms klassinspel i andra som Chrisse & Rasmus (?) bara var tåspetsen ifrån att förvalta till 1-0 ledning – och att sen deras mål kom på slarv från vår sida gör att förlusten känns onödig (som ju alla förluster med HIF inblandade är…)

  Fast hela taget känns det absolut som goda chanser att vända på steken om vi hittar rätt uppställning i returen för Standards 4-5-1 uppställning på pappret var ju mer av 4-3-3 igår men tror inte de kommer ligga så högt uppe på Olympia och ska bli intressant se hur deras målvakt som nästan visade lika bra spelförståelse som Pär (fina utkast & utsparkar) agerar när han ställs på svårare prov än de “fösarskott” Thern, May & vem det nu mer var fick iväg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*