Det handlar om ett förtroende som inte längre finns…

I en intervju i Helsingborgs Dagblad talar HIFs klubbdirektör, Paul Myllenberg, ut om den mörka våren. Att hota en person eller dennes familj är aldrig OK. Att man skall behöva beskydd för att man sitter som ansvarig för en fotbollsklubb är definitivt inte OK. Att Världens Vackraste Förening berör många människor är det ingen tvekan om. Däremot kan vi väl alla vara överens om att våld, hot och lögner inte hjälper vår förening – snarare ger det olyckskorparna vatten på kvarnen

När vår klubb behöver enas som mest så känns det snarare som att vi alla glider längre och längre ifrån varandra. Klyftan mellan ledningen och medlemmarna växer för varje dag som går. Under de senaste veckorna har mängder av supportrar (och tom andra lags supportrar) krävt att Paul Myllenberg skall avgå. Orsakerna är ju främst de olika punkter och uttalande som, man anser, snarare stjälper HIF som klubb än förenar oss mot övriga fotbollsverige.

Foto: Bjarki Tordarson
“Vi valde att tacka de tillresta supportrarna från mittplan”
Foto: Bjarki Tordarson

Enligt Paul var det inte alls han som bla initierade att spelarna INTE skulle tacka sitt bortafölje efter den fantastiska cupsegern mot Malmö. Enligt Paul var det spelarna själva som kände att de fått nog. Oavsett vilka synpunkter man kan ha på Myllenberg så skall man ha klart för sig att han INTE styr HIF själv. Han sitter på en position som innebär att han är frontfigur bakom de beslut som styrelse och övrig ledning tar. Sen är det aldrig någonsin OK att hota människor för att de försöker utföra ett jobb. Jag tror säkert att Paul har en tro på att det han gör är det bästa för klubben men kanske borde man lyssna mer på vad supportrar och medlemmar tycker än att försöka diktera villkor och agera i affekt.

”Det var väldigt många miljoner över och det är inte försvarbart att bygga på det viset”
– Fredrik Hjort Fastighetsdirektör på Kärnfastigheter

För min del föll förtroende för HIFs ledning redan för ett år sedan. Jag satt på Olympia med ett hundratal andra medlemmar och skulle få en dragning gällande det ”Nya Olympia”. Fram stegar Myllenberg och Claes Ohlsson (var har förresten han gömt sig efter den 30:e Mars??) och skräder inga ord vad gäller den nya arenan och hur magnifik den skulle bli. Man totalsågade, mer eller mindre, samtliga övriga arenor, i både Sverige och Europa, för maken till spelplats var sällan skådat. Så långt var allting bra men där var egentligen bara ett problem. Myllenberg och Ohlsson visste, sedan några veckor tillbaka, att ekonomin sprungit rakt åt skogen. Ändå står man och ljuger sina medlemmar rakt i ansiktet då det visar sig att man ”räknat fel på en 20-30 miljoner”.

”Vi observerade inte att pengarna drog iväg”
– Claes Ohlsson Ordförande i HIF

Några dagar innan vårens årsmöte var det dags igen. HD gräver fram historier om hur man, under 2013, egentligen går med en förlust på 20 miljoner men ”frisserat” till siffrorna genom att sälja spelarrättigheter . När HIF får klart för sig att detta kommer upp till ytan och att alla kan läsa om händelserna i tidningen – då väljer man att, i efterhand, informera sina medlemmar via ett mail. Klart att detta inte enbart kan skyllas på Myllenberg men han är väl ändå ytterst ansvarig för HIF och rimligtvis den som väljer när och var saker skall kommuniceras? Och visst är det väl han, som i sin roll, även skall se till så att de ekonomiska ramarna skall hållas?

”Håll i kulorna och håll medlemmarna informerade”
– Tomas Nilsson Reporter på HD

På årsmötet kommer man fram till att klubben måste bli mer transparent i framtiden. Medlemmarna har rätt att veta och ta del av löpande information. Man är också tydlig med att man måste bli bättre på att kommunicera med omvärlden. Detta visar man prov på rätt omgående efter den tragiska händelsen som utspelade sig på Olympia i premiären. Problemet är bara att kommunicera handlar om två parter som för en dialog. I HIFs fall handlar kommunicera om en enda sak – envägskommunikation!

”Vi hade gärna blivit tillfrågade. Då hade det kanske sett lite annorlunda ut”
– Martin Nilsson Ordförande i Kärnan

Myllenberg (som företrädare för HIF) skall, inför matchen mot Mjällby, tvinga samtliga supportrar att skriva under ett dokument som förtydligar hur man skall uppföra sig på arenan. Detta ifrågasätts från flera håll men Myllenberg är stenhård i sin hållning. Skriv på eller nekas inträde på arenan. Hur man skall hantera årskortsinnehavare mfl som INTE vill skriva under får man inget svar på utan Myllenberg menar bara att ”man löser det”. Om detta kravet även ställts på VIP läktaren eller bland sponsorer vet jag inte men, mest troligt, inte! Och var går gränsen för överträdelse av reglerna?

bild
Istället för att ena klubben så visar de senaste veckorna bara upp en förening i spillror. Myllenberg säger en sak – spelarna en annan. Det viktigaste grenen av alla – supportrarna – tvingas utstå kritik från alla håll och kanter och Kärnan ser sig tom tvingade att ta en timeout för att man inte klarar av att hantera pressen utifrån och saknar stöd från de styrande i HIF. Mitt i detta kaos spelar vi en cupsemifinal där vi, mot alla odds, lyckas slå ut Malmö på deras hemmaplan. Bland de tillresta supportrarna finns även några danska åskådare som väljer att tända bengaler. Personerna i fråga har ingen anknytning till HIF utan tillhör FCK i den danska ligan. Efter matchen handlar Myllenberg ännu en gång i affekt och väljer att ”kollektivstraffa” de tillresta supportrarna genom att förbjuda spelarna från att tacka för stödet!

”Efter matchen pratade vi om det och tog beslutet: vi applåderar härifrån och sen går vi in”
– Pär Hansson Lagkapten i HIF

Med bakgrund av allt som hänt det senaste året kan man konstatera följande: Hade detta varit i ett ”vanligt” företag hade, rimligtvis, Myllenberg (och troligtvis även Ohlsson) fått krypa till korset och avgått. Ett skadat förtroende är väldigt svårt att bygga upp igen och det värsta man kan göra är att ljuga för de människor som betalar ens lön. Inom politiken har vi personer som fått avgå för betydligt mindre saker och deras utstakade karriärer har gått i stå då man inte längre kan vara den frontfigur som partiet behöver. Kanske är det även så med Paul?

Foto: Bjarki Tordarson
Paul Myllenberg
Foto:Bjarki Tordarson

Jag skulle definitivt inte vilja vara i Myllenbergs kläder. Under det senaste året har det, helt enkelt, hänt alldeles för mycket i och omkring vår förening. Men istället för att försöka alliera sig med supportrar och skapa en dialog så har man valt att gå sin egen linje. Alla andra klubbar och andra lags supportrar har stått vid sidan om och titta på när Myllenberg dragit iväg på sitt korståg mot allt och alla. Nu står vi där med byxorna nere med ett fotbollssverige som säger sig stödja HIF men inte är beredd att agera tillsammans med oss. Det är en fråga om förtroende – ett förtroende som inte längre finns…

Martin Klinteberg BBL

2 kommentarer

  1. Visst, den ekonomiska soppan är katastrofal, men vad gäller manifestet tycker jag mest folk tycker synd om sig själv och bölar över struntsaker. Säkert hade det – i samarbete med Kärnan – kunnat formuleras bättre men det övergripande syftet var inte mer komplicerat än att få folk att tänka till en smula samt acceptera allmäna ordningsregler som gäller på vilken idrottsplats som helst. Vi supportrar är ibland bra på att rannsaka alla utom oss själva, och gnället övergår ibland till rena barnsligheter.

    Sammantaget måste HIF skärpa till sig vad gäller kommunikationen med medlemmarna. Avseende ekonomin krävs bra mycket mer än bara skärpning. T. ex. kanske man kan ta in någon som begriper att inkomsterna vid årets slut bör vara större än utgifterna.

  2. Bra skrivet, Martin. Vi är trötta på att bli nertrampade och förbisedda. Stora beslut som till exempel manifestet ska tas genom medlemsdemokrati. Även om man som enskild medlem är emot något så har man mycket lättare att acceptera det om man vet att det är medlemmarna som beslutat om det. Myllenberg kommer aldrig att återfå mitt förtroende och jag är långt ifrån ensam om att känna så. Bäst vore om han svalde stoltheten och sökte sig en annan arbetsplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*