Det är dags att ta bladet från munnen nu…

Foto: Johan Lilja

“Det finns många som nu tycker att Mellberg bör avgå och lämnas därhän. Men sanningen är den att Olof Mellberg och HIF:s supportrar är den enda röda tråd i HIF som finns kvar. Dessa två entiteter är det enda som får klubben att hålla ihop och fungera eftersom att dessa i slutändan har exakt samma mål”

Han är där nu. Där treårsplaner blir till ord på ett papper och där taktik blir till utsuddad tusch på en Whiteboard. Tränardödsriket. I hörnet ligger ett skelett av Peter Swärdh täckt i Spindelväv. Henrik Larssons Träningsoverall samlar damm tillsammans med ett par träningskoner. Han måste känna sig ensam, övergiven och sist men inte minst frustrerad. Jag hade kunnat skriva en krönika om matchen igår. Om hur HIF spelade bra nog för att vinna men inte att ta tre poäng, och ja, det finns en markant skillnad mellan dessa två i en Allsvensk tabell. Vill du se skillnaden in action hade kunnat se David Löfquist i Mjällby den sista kvarten på Strandvallen. Han var förbannad, ville vinna och såg också till att vinna en frispark genom ren ilska, för att sedan göra mål på det efterföljande inlägget. Ingen HIF-spelare var förbannad igår. Inte förrän matchen var slut visade man känslor genom att skrika, bråka och studsa. Den viljan måste du ha under 90 minuter. Inte efteråt. Men i slutändan vill jag inte skriva en sådan krönika, inte heller orkar jag.

För nu står Mellberg där. Ensam, övergiven och frustrerad medan han vandrar i Tränardödsriket. Det är mycket möjligt att han stannar där förevigt. Att han aldrig kommer ut igen. Att hans planer, taktik och temperament bara blir ett minne blott. Något som vi minns i botten på ett ölglas. Men blir det så är det för att han var ensam hela vägen. Han var ensam när han blev utnämnd. Han var ensam när säsongen började. Sist men inte minst är han ensam nu. För det har aldrig funnits någon plan kring Mellberg. Han har ständigt varit problemlösare för problem som är större än honom själv. En Skade-encyklopedi inom laget, ett svart hål till ekonomi och sist men inte minst bristen på byråkratisk ledarskap, där den sistnämnda är det mest allvarliga av problem. Fram tills det är löst kommer HIF-tränare fortsätta vandra in i dödsriket för att aldrig komma ut igen. Krister Azelius kommer fortsätta att sitta och annonsera tränare efter tränare, lova en nystart utan att inse att han är en del av problemet. För tränare kommer till HIF numera för att få klubben att överleva, inte för att få den att lyfta och sväva.

200330 Krister Azelius, ordförande och Joel Sandborg, klubbdirektör under en presskonferens anordnad av Helsingborgs IF den 30 mars 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92476

Det finns många som nu tycker att Mellberg bör avgå och lämnas därhän. Men sanningen är den att Olof Mellberg och HIF:s supportrar är den enda röda tråd i HIF som finns kvar. Dessa två entiteter är det enda som får klubben att hålla ihop och fungera eftersom att dessa i slutändan har exakt samma mål. En styrelse som ständigt lämpat över ansvaret på andra och som styr med väldigt lågt förtroende går nu in i sin kanske viktigaste period. Dessa måste nu offentligt visa vart HIF ska ta vägen. Är Olof Mellberg en del av ett långsiktigt arbete och projekt mot Allsvensk stabilitet? Då måste Azelius säga det nu. Tycker man inte att han är det kommer man bara trampa vatten, främst då verkligheten är så krass att tränarmarknaden just nu är lika torr som Sahara men också då denna Styrelsen helt saknar väg framåt och det är återigen HIF:s absolut största problem.

Det är mycket möjligt att Olof Mellberg klarar ut detta ändå, med eller utan kvalspel. Speciellt då spelet och spelarmaterialet är alldeles för bra för degradering. Men gör han det måste det till en allvarlig diskussion om hans framtid i klubben efter säsongen. Bestämmer man sig då för att lotsa honom ut ur Tränardödsriket måste en tydlig och offentlig plan på plats där styrelse, tränarledning, spelartrupp och supportrar är med på tåget från början. Hur ska man etablera sig på allvar som en topp 5 klubb i Sverige igen? Vad behövs för att man ska hamna där? Vilka byggstenar behövs? Vilka stenar behöver man kanske göra sig av med? Annars kommer vi återigen om ett år sitta här med en tränare som känns ensam, en ledning utan plan och ett lag som tabellmässigt inte lyfter. Därför är det dags att ta bladet från munnen nu.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

1 kommentar

  1. Spot on! Tränarna kommer och går, men Azelius och styrelsen består. Ska HIF röra sig framåt, måste det börja sopas uppifrån. Med start i styrelsen och styrelseordförande Azelius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*