”Deras provspel kunde inte kommit mer lägligt”

Foto: Bjarki Tordarson

De senaste veckorna har nya ansikten skymtats på Olympias träningsplaner, Roar Hansen och ledarteamet har prövat spelare för framtiden, två av dem kommer från division ett.

I förra veckan blev det officiellt att vänstermittfältaren Stefan Ilic och vänsterbacken Mårten Nordbeck från Lunds BK skulle provträna för Helsingborgs IF. Nyheten kom till mig redan under måndagskvällen, efter att Lunds BK hade besegrat det forna allsvenska laget Trelleborgs FF med 3-0 på Vångavallen. Då jag till vardags arbetar med division ett känner jag mycket väl till dessa spelare. När Fotbolldirekt gjorde en djupdykning i division ett fotbollen fick jag frågan om att lista Söderettans största talanger. På min topp-fem lista fanns givetvis de två unga herrarna med, när jag beskrev dem skrev jag följande:

Mårten Nordbeck: ”Mårten är utan tvekan seriens bästa ytterback, han är vänsterfotad och har ett tillslag på boll som endast David Beckham kan överträffa, därför används han även flitigt på fasta situationer. Har lockat till sig ögonen från större klubbar och frågan är hur länge vi kommer få se honom på Klostergårdens IP, där han spelar i moderklubben Lunds BK. Är tillsammans med lagkamraten Fritiof Björken en av de största talangerna som klubben har fått fram i modern tid. Håll ögonen öppna, snart spelar denna vänsterback högre upp i seriesystemet, det är en garanti.”

Foto: Bjarki Tordarson
Mårten Nordbeck tacklar omkull Mattias Lindström

Stefan Ilic: ”Har man inte sett Stefan Ilic spela fotboll har man genast hittat ett skäl att resa till Lund, det är en vänstermittfältare som till mångt och mycket påminner om en ung Ryan Giggs i Manchester United. Likt en trollkarl på kanten kan man beskriva honom eftersom att var gång han får bollen händer det något kreativt. Ilic är förmodligen lagets enskilt viktigaste spelare, inte bara spelmässigt utan även poängmässigt där han leder den interna skytteligan med fem fullträffar. Det är ingen slump att den 21-årige vänsteryttern samlar på sig poäng, det har han gjort var säsong och under fjolåret spelade han fram till tretton mål och gjorde fem själv. Om han kan överträffa det i år är det bara en fråga innan dörren till större uppdrag öppnas för honom, storklubbar är något han är bekant med sen han som 17 åring provtränade för FC Barcelona.”

Foto: Bjarki Tordarson
Stefan Ilic ska precis slå den avgörande passningen

När de på torsdags förmiddagen i förra veckan sprang ut på träningsplanen hade de fått beskedet om provträningen dagen innan och var av naturliga skäl förstås väldigt nervösa. Men efter frukosten på Olympia lade det sig en aning och fem minuter in på träningspasset var all nervositet som bortblåst. Som den alltid så kloke Nisse Larsson sade: ”Bra spelare blir bättre i bra omgivning” och nog var det så med såväl Ilic som Nordbeck. Stefan klev in i matchspelet och klämde ut ytterligare en dimension av sitt spel och Mårten tog för sig som aldrig förr, det var en ren fröjd för ögat att skåda de båda i den miljön. Samtidigt känner jag att jag har sett dem spela så pass mycket att jag på förhand visste om att de skulle göra bra ifrån sig. De är bägge redo för större uppdrag och det är hög tid att ta nästa steg i respektive karriär.

När Roar fick frågor från media om alla testspelarna var han rak och ärlig i sina svar och en sak som han betonade var just det skadeläge som råder. Igår stod det klart att både Rachid och Uronen kommer vara borta hela hösten och rimligen bör väl Lunds BK hamnat i pole position vid en eventuell försäljning. Ilic och Nordbecks aktier lär i alla fall ha stärkts avsevärt.

Även om man aldrig ska glädjas på andras bekostnad får man väl ändå konstatera att deras provspel inte kunde kommit mer lägligt. 

bbl_jimmy_fors

4 kommentarer

  1. Det är nog en stor risk för det FredrikUno, beror lite på hur den egna klubben (Lunds BK) ställer sig till det i deras hektiska schema. Helsingborg vill i alla fall se dem i matchspel i U21, återkommer när vi vet om det blir på måndag.

  2. Det låter mycket lovande. Däremot undrar man ju varför det är så få egna talangfulla spelare som kan göra sig gällande i HIF? Tappade man den delen av föreningen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*