De Svenska EM-spelarna med koppling till HIF

210629 Emil Krafth of Sweden during the UEFA Euro 2020 Football Championship round of 16 match between Sweden and Ukraina on June 29, 2021 in Glasgow. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / JM0154

Herrarnas fotbolls-EM är slut för den här gången och trots att Sveriges uttåg mot Ukraina kändes väldigt snöpligt fanns det mycket att vara stolt över som svensk. Flera av våra yngre svenska representanter visade exempelvis framfötterna, vilket talar för en ljus framtid för vårt herrlandslag. Även som anhängare till Helsingborgs IF fanns det en del aspekter med det svenska landslaget som gjorde att man kunde räta på ryggen lite extra. Framför allt var det spelarna med en stark koppling till HIF som gjorde stoltheten påtaglig.

Trots Sveriges uttåg gick det ju dessutom att njuta rejält av den fina fotbollen. Det blev ingen av de på förhand största favoriterna som vann EM, men Italien var knappast någon outsider eller underdog. Med tanke på deras imponerande facit inför mästerskapet var det sannolikt en hel del som var smarta nog att utnyttja en betting bonus för att satsa på dem som vinnare. För den som hade koll på alla Fotboll odds innan EM var det kanske inte heller förvånande att Sverige fick tacka för sig redan i början av slutspelet – men så som det artade sig var det givetvis en stor besvikelse.

Som sagt fanns det lyckligtvis en hel del positivt att ta med sig från mästerskapet, Sveriges förlust mot Ukraina till trots. 

Låt oss ta en närmare titt på de fyra svenska EM-spelarna som har en historia i Helsingborg. 

Andreas Granqvist

Sedan sin återvändo till Helsingborg 2018 har Granqvist i mångt och mycket blivit en symbol för Helsingborg, men redan innan det hade han hunnit bli det för Janne Anderssons svenska landslag. Därför var det inte – trots skador och bristande speltid – helt och hållet förvånande när Janne Andersson valde att plocka ut Granqvist i EM-truppen. 

Många kritiserade beslutet, men för Janne Andersson var det självklart. “Granen har varit otroligt viktig för oss och jag tyckte han visade tydligt på senaste samlingen vad han också bidrar med utanför planen”, sa förbundskapten i samband med uttagningen.

Under sin karriär har Granqvist varit i Helsingborgs IF under tre vändor. Första gången 2004–2007 när han inledde sin seniorkarriär, andra gången var på lån från Wigan 2008, och tredje gången var när han återvände till svensk klubbfotboll 2018.

De tre vändorna har resulterat i över 100 matcher för Helsingborg och han kan dessutom stoltsera med 88 stycken A-landskamper. Mellan de tre nämnda vändorna har han representerat Wigan, Groningen, Genoa och Krasnodar.

Emil Krafth

Få där ute som följer svensk fotboll lär ha glömt Emil Krafths tid i Helsingborg. Det var under sina år i Helsingborg, mellan 2012–2015, som Krafth etablerade sig som en av svensk fotbolls bästa spelare på sin position. Under sin sejour i laget blev det 76 stycken matcher. 

Under 2015 lämnade Kraft Helsingborg för italienska Bologna. Därefter tog karriären ny fart i franska Amiens, som han anlände till 2018. Sedan 2019 har han spelat i Newcastle och i skrivande stund har han gjort 33 matcher i Premier League-laget, vilket är en match mer än han gjort i det svenska A-landslaget.

Marcus Danielson

Att Sveriges mittback Marcus Danielson är med i artikeln är säkert en överraskning för många, för det är inte alla som vet att spelaren har ett förflutet i Helsingborg. Det är visserligen inte så konstigt med tanke på att han aldrig lyckades slå sig in i laget under sin tid i klubben 2007–2009. 

Dessvärre blev det aldrig några matcher i HIF för Danielson som lämnade för Västerås SK 2009. Det var först där som hans seniorkarriär började ta fart på allvar. Under sin tid i Västerås spelade han bland annat med sin mittbackskollega under EM, Victor Nilsson Lindelöf, och hans prestationer i laget gjorde att han värvades till GIF Sundsvall. 

2018 anlände Danielson till Djurgårdens IF, där han som bekant gjorde stor succé med både SM-guld och utnämningar som årets Allsvenska försvarare och mest värdefulla spelare. 

Sedan 2020 spelar Danielson i kinesiska Dalian Professionals och han har hunnit med 13 matcher med A-landslaget. Under dessa 13 matcher har det blivit imponerande tre mål. 

Jordan Larsson

Som son till Henrik Larsson föddes Jordan Larsson med starka kopplingar till Helsingborg, vilket gjorde det extra kittlande när han anlände till klubben 2014. Under sina två säsonger i klubben blev det totalt 61 matcher och tio mål. 

Efter sin tid i Helsingborg fortsatte Larsson sin karriär i NEC, i Nederländerna, innan han återvände till Sverige för en sejour i IFK Norrköping. 2019 köptes Larsson av Spartak Moskva och i Ryssland har han börjat leva upp till sin potential på allvar. Under sina hittills 55 matcher för laget har det hunnit bli 22 stycken mål. 

Jordan Larsson har gjort sex stycken A-landskamper för Sverige.

Även Martin Olsson, som togs ut i EM-truppen, har ett förflutet i Helsingborg. Olsson kom dock aldrig till spel i turneringen och ersattes av Pierre Bengtsson.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*