Dags för systemskifte och hitta segermelodnin

Den här veckan började bedrövligt för HIF. Förlusten mot Mjällby kändes som en örfil mot oss som väntade på att det skulle vända efter de två senaste omgångarna. Den kändes dessvärre också helt onödig. Och som Roar Hansen själv erkände direkt efteråt: tränaren får ta på sig en del av ansvaret.

Han erkände också att han möjligen tagit ut fel spelare.

Det är stort att erkänna att man gjort fel och det har han all heder av.

Jag har i flera krönikor ifrågasatt Robin Simovics plats i startelvan och vi är många som konstaterat att Robin hamnat i en formsvacka. Trots det har Roar och ledarteamet valt att ge honom upprepade chanser. Undantaget var mot Djurgården när han började på bänken och sedan byttes in.

Mot Mjällby var vi nog en hel del som lyfte på ögonbrynen när vi såg övriga ändringar i startelvan. Varför bänkades Erland Hanstveit när Christoffer Andersson också visat sviktande form på sistone?

Det tog inte lång stund innan vi fick bekräftat att det var ett riktigt misstag. Chrisse hängde inte alls med när ”Pärlan” gav hemmalaget ledningen med 1-0.

Att Gashi haft problem sedan parhästen May skadades har alla sett. Inget ont om Walid Atta men han fyller inte upp Mahlangus skor. Nu tvingades han dessutom utgå skadad i ett tidigt skede. Gashi inledde med några rejäla felpassningar och känns inte alls lika trygg nu som med May. Han sliter och kämpar men behöver bättre understöd.

Under transferfönstret fyllde Jesper på med flera duktiga spelare. Den senaste, Imad Khalili, kommer att bli värdefull. Det visade han mot Mjällby.

Vad JJ däremot inte lyckades hitta var en slitvarg som May. Det är svårt att klandra honom för det eftersom May är en unik spelare.May_Mahlangu

Då måste tränarteamet tänka i andra banor. Man kan inte spela på samma sätt som när May var en del av laget. Sydafrikanen kunde ju vinna boll i eget försvar och sedan promenera genom motståndarlaget innan han slog en kalaspassning.

Mattias Lindström fick också börja på bänken i Mjällby, men när han kom in hände det saker. Mattias kanske inte alltid lyckas men det finns få som kämpar som han. Och han fick ju till ett par chanser som med lite tur kunde ha resulterat. Jag tycker han är värd sin plats från start.

Ett problem HIF haft, inte bara i år, är att laget inte är med från starten. Jag förstår inte vad det beror på? Men det är något som behöver åtgärdas.

Utvisningar är ju något som präglat mötena med Mjällby i år. Den här gången var det David Accam som fick syna det röda kortet. Det är väl inte så mycket att säga om det, men som jag uppfattade situationen (i TV) så var David så fokuserad på att få in bollen i mål att han inte ens märkte Mjällbyspelaren som kom rusande snett bakifrån.  Jag tror alltså inte att det var en medveten tackling. Låt oss hoppas att disciplinnämnden delar den uppfattningen så avstängningen blir kort.

Nu väntar närmast en cupmatch i Härnösand och det borde vara det perfekta tillfället för HIF att hitta ett vinnande spel igen. Det är också ett tillfälle för Roar & Co att hitta en uppställning som fungerar, i Mays frånvaro.

Cupmatchen ska givetvis vinnas med en klackspark men det viktigaste är trots allt att lägga grunden inför söndagens allsvenska möte med Gefle borta.

Om HIF ska vara med och slåss om guldet i höst måste den matchen bli starten på den ny segerrad!

bbl_roland_nordqvist

 

 

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*