Blytung förlust på Listerlandet

Roar har en hel del att fundera över inför det kommande derbyt. Foto: Bjarki Tordarson

Mjällby AIF – Helsingborgs IF

4-3 (2-0)

Publik: 5037

Strandvallen, Hällevik

Det var ett revanschlystet HIF som åkte över till Listerlandet idag. De skulle visa att de är bättre än den senaste tidens resultat och så ville man ju givetvis plocka tillbaka de poäng som Mjällby plockade på Olympia i våras. 

Dessutom var det ju en viktig match i det pågående guldracet där Helsingborg satt i förarsätet inför omgången och ledde serien på målskillnad. Men de andra lagen har krupit närmare och Malmös säkra seger mot Kalmar gjorde att HIF var piskade att vinna för att behålla serieledningen även denna omgång. De senaste resultaten och att Khalili har blivit klar för Helsingborg var inte det enda som det talades om i veckan. Initiativet 15 mil för Kim har varit på mångas läppar. Fem supportrar med Ted Hundborg i spetsen tog sig för att gå de 15 milen till Hällevik. Inte bara för att stödja Skånes stolthet utan även för att på detta sätt hedra Kim Hundborg som gick bort tidigare i år efter att fötts med tunnare blodkärl runt hjärnan. Jag tror inte någon i södra Sverige har missat grabbarnas vandring och insamlingen till den fond som familjen Hundborg startat.

Foto: Bjarki Tordarson
Chrisse stod för den första bjudningen.
Foto: Bjarki Tordarson

Mjällby kom till spel med ett något sargat lag i det att Radetinac flyttat norrut och Kristian Haynes skadat sig. Det talade ju om en fördel för HIF. Men fotboll är fotboll och redan efter 36 sekunder kunde Mjällby göra 1-0 efter att Chrisse missat en rensning och det gav Pär Ericsson fri gata fram och kunde via stolpen slå in bollen bakom Pär Hansson.

Blekingelaget inledde med en tuff press som verkade ställa HIF en aning och det var tydligt att det behövdes en krigarinsats för att vända matchen. Mjällby gick på hårt men ändå var det Helsingborg och Arnor Smárason som drog på sig den första varningen i en närkamp i 12e minuten, att Mjällby hade gjort värre och fler förseelser hade undgått domaren.

Helsingborg jobbade till sig lite mer bollinnehav men tyvärr var det inga direkta farligheter det var ofta tveksamma passningar med , det dröjde mer eller mindre till 22a minuten då Christoffer Andersson slog in en frispark i straffområdet men det var en Mjällbypanna som nådde högst.

Efter tjugo minuter kom Henderson återigen fri i straffområdet men en dålig första träff gjorde att Pär Hansson kom ut och kunde avstyra. Strax efter fick Helsingborg en frispark från vänster, ca 35 meter från mål men Khalili slog den högt över. Det var en period med vindrutetorkarfotboll, för att använda en Roar term.
Atta fick problem efter en smäll mot vristen signalerade tydligt att han ville byta och i den 28e minuten gjorde sig Lindström redo för att byta av honom.

Peter Larsson är nog revanschsugen mot Mjällby - liksom lagkamraterna
Peter Larsson var bättre som anfallare idag.
Foto: Bjarki Tordarson

Efter halvtimmen spelad slog Smárason ett inlägg som Simovic kunde nickat på, men han valde att börsta ner den och skottet som följde tog förvisso på en försvarare  men riktningen var inte lysande.
Strax efter kunde den nyligen inbytta Lindström slå en lobb som var farlig men Asper var med och kunde plocka ner den strax innan mållinjen. Sen kom kallduschen. På en omställning i den 35e minuten så kommer Emil Krafth lite på efterkälken och bollen gick över Peter Larsson till Pär Ericsson som kunde vända in i banan och slå in bollen bakom en chanslös Pär Hansson. Det kom i en tid då HIF lyft sig något och det såg lite bättre ut.
Peter Larsson var mycket nära att orsaka straff när han drog tydligt i en Mjällbytröja men släppte i rätt tid innan spelaren förstärkte situationen.

På övertid i första halvlek snappade Pär Ericsson upp en boll som Sadiku inte fick undan men denna gången var det utsidan av buren han träffade. Statistiken talade sitt tydliga språk. Fyra skott, tre på mål och två i mål för Mjällby. HIF sköt mer, sex skott men bara Lindström träffade målet med sina två skott. Ännu en  dålig första halvlek av Skånes Stolthet. Mjällby stod upp högt och spelade tufft och på gränsen. Det belönade sig för Blekingarna som kunde gå till pausvila med en komfortabel ledning. Jag misstänker att hårtorken kom igång inne i Helsingborgs omklädningsrum. Bättre passningsprecision och mer rörelse skulle behövas. May Mahlangu skulle behövas. Bedoya lika så. Det envetna löpandet och de fördelade bollarna som går till rätt person lyste med sin frånvaro. Även det så stabila försvaret svajade betänkligt under halvleken.

Det var en bekymrad Roar som kom ut till andra halvleken. Men de som avslutade första halvlek fick chansen att visa att de kunde bättre men avbytarna var uppe och värmde från start. Andra halvleks början bjöd på i stort sett samma spel som i första halvlek. Efter fem minuter kom ett inlägg in i HIFs straffområde och där fanns Pär Ericsson, ständigt denne Ericsson, och nickade men Hansson i målet kunde styra ut den till en resultatlös hörna.

I den 56e minuten kom så reduceringen. Ett inlägg från Khalili och Simovic var nära att nå den men bakom honom kom den snabbe Ghananen David Accam kunde från nära håll stöta in 2-1 reduceringen och HIF hade äntligen lite kontakt. Det fick i gång laget något och bara minuten efter var Lindström nära att slå in kvitteringen men bollen gick ett par decimeter utanför. Målet var en injektion för HIF men Mjällby kunde snabbt dra ner speltempot genom fasta situationer och hörnor. Just på en hörna kom nästa kalldusch när det i den 62a matchminuten efter en flippersituation kom bollen till Ivanovski som dundrade upp 3-1 i nättaket.

I 65e minuten kom Pär Ericsson fri mot en ensam Pär Hansson men han slog bollen i ribban och ut, det ska sägas att det var mer än misstänkt offside. Efter den situationen gjorde HIF ett dubbelbyte, Simovic och Smárason gick av till förmån för Hanstveit och Álvaro Santos och Man gick samtidigt ner till en trebackslinje. Det hjälpte ju föga när passningarna inte gick dit de skulle.

Foto: Bjarki Tordarson
Accam synade det röda kortet.
Foto: Bjarki Tordarson

I den 74e minuten var Santos nära att reducera men bollen tog lite på Asper och fick en spin som gjorde att den stannade upp, Özen hinner dit och Accam kastar sig fram och kapar honom bakifrån och efter att spelarna som även träffade stolpen rest sig fick Accam helt riktigt syna det röda kortet. Vilket innebär att Accam är avstängd minst nästkommande match och det finns stor risk att det blir fler matchers tillägg på det tyvärr.

I den 81a minuten kommer Mjällby på bred front och skottet som kom tog i stolpen bakom Pär Hansson och studsade ut till Henderson som enkelt kunde lägga in bollen i öppet mål. Inte sen 2009 har Helsingborg har laget släppt in fyra mål i en Allsvensk match. Dessutom leder man årets Allsvenska i antal röda kort.

Det som fanns mot Göteborg har försvunnit, var det bara ryckningar i segermaskinen efter Bedoyas och Mays försvinnande?

I den 93 minuten kunde Santos snygga till siffrorna efter lite flipperstuds efter att Lindrsöm gjort en fin insats i straffområdet. Redan i minuten efter kämpade Larsson in 4-3 som också blev slutresultatet. Det är synd att laget tar så lång tid på sig att förstå att matchen är igång.

HIFarna var snabbt framme vid domaren och klagade på att domaren inte lade till mer än just de 5 minuterna. Men det var inte där matchen förlorades och spelarna ska rikta sin ilska mot sig själva istället. Det krävs ett hårt jobb för att hålla sig kvar i guldracet framöver.

Roar sa direkt efter match att han tar på sig ansvaret och att ha framöver måste välja ut rätt gubbar till framtida startelvor.

De enda vinnarna i dag är Ted Hundborg och grabbarna som till fots tog sig till Hällevik och på vägen samlade in pengar till fonden för Kim. Innan match fick de komma in på plan och fick en summa pengar som spelarna i Mjällby samlat ihop. Därvid stannade dock Blekingarnas givmildhet.

Slutresultat:  4-3 (2-0)

Målskyttar: Accam, Santos, Larsson

Gula kort: Smaráson

Röda kort: Accam

Startelva: Hansson – Krafth, Sadiku, Larsson, C Andersson  – Gashi, Atta (31) –  Smárason (65), Khalili, Accam – Simovic (65)

Avbytare: D. Andersson, Lindström (31), Santos (65), Boateng, Nordmark, Hanstveit (65), D Svensson

Björn Velander BBL

2 kommentarer

  1. Inte en lagdel i HIF fungerade igår. Försvarslinjen var direkt vedervärdig, mittfältet blekt och anfallet helt utan timing. Det grundspel som HIF haft tycks helt ha försvunnit i samband med May och Bedoyas försvinnande och jag har varit inne på det förut men May är en spelare med ovanlig spets och dt märks väldigt tydligt att hans plats fortfarande är tom. Gashi har faktiskt blivit sämre och sämre efter att ha förlorat sin parhäst. Simovic får alltför lite uträttat och länge verkade Accam inte heller kunna skapa något. Smararson gör mig fundersam, han sliter och finns med men inte mycket leder vidare. Chrisse! Man får inte göra sådana misstag som du gjorde vid deras första mål! Anfallsspelet har klickat betänkligt sedan en tid tillbaka, det verkar stressat och utan timing med övriga lagdelar och numera kan HIF knappt utföra en snabb omställning. NU behöver Roar kliva fram och leda sitt lag!

  2. Usch ja – det finns inget mer än säga: både Björn & Sven sammanfattar klockrent en nattsvart afton på Listerlandet. Trots att solen färgade kvällshimmlen röd som en tomat fanns det inget annat än glädjas åt det stöd som Ted & grabbarna var värda och fick från alla runt Strandvallen.
    Man trodde en läxa var värd av den oehört bleka insatsen mot Peking senast, men trots 3 mål igår såg det inte bättre ut, snarare sämre. Ända positiva nu är att man har en Cupmatch att se fram emot, och där man kan tanka lite självförtroende i Roars manskap…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*