Dags för Roars första derby

Doften från 2011 ligger som en härlig slöja över Olympia efter den klara segern mot förväntade toppkonkurrenten Elfsborg. Och känslan förstärks sedan Borås-laget utklassade BP bara två dagar senare, medan Göteborg sin vana trogen tappade poäng i Gävle. Men det gäller att inte sväva iväg i det blå.

I nästa omgång handlar det ju om derby mot just ”De Baby-blå” och på bortaplan. Även om MFF inte övertygat lika mycket i år så vet vi ju att Malmö är en besvärlig motståndare som dessutom får lite extra tändvätska just i derbyna.

Även om jag är ruskigt imponerad över att Roars lagbygge kommit så långt redan så pirrar det alltid lite extra i magen inför matcherna i Malmö. Nu ställs succétränaren inför sitt första derby.

Foto: Bjarki Tordarson
Jesper Jansson kanske kan ge Roar några tips inför derbyt?

Det är klart, ibland får man ju oväntad hjälp på vägen som i derbyt (2011) som avbröts och sedan slutade med en 3-0-seger, men jag och alla andra föredrar givetvis att segern bärgas efter bra spel och utan inblandning av intelligensbefriade ”supportrar”.

Inför säsongen undrade både jag och många andra HIF-vänner om Roar fått de nödvändiga förstärkningarna för att spela den anfallsinriktade gladfotbollen som vi förväntade oss. Ett av frågetecknen var hur lång tid Robin Simovic, från Superettan, skulle behöva för att växla upp till allsvensk nivå. Det svaret har vi redan fått.  David Accam hade redan i höstas visat att där finns potential. Han har ju växt flera klasser i år och efter en inledning där han alldeles för ofta sprang off side har han nu hittat rätt.

Många blev säkert besvikna när Erik Hamrén valde bort Pär Hansson från landskampstruppen inför de båda kommande VM-kvalmatcherna. Möjligen även Pär. Sett ur HIF-perspektiv är jag dock inte lika missnöjd. Dels finns alltid skaderisken i en landskamp och vi vill inte ha Pär på sjuklistan men dels tror jag att petningen kan sporra honom att lyfta sig ännu ett snäpp. Därmed inte sagt att han varit dålig i år, tvärtom. Formen verkar lika god som den var 2011, vilket förmodligen hänger samman med att uteförsvaret känns stabilare.

Det som oroar lite inför derbyt är givetvis Alejandro Bedoyas avstängning. Bedoya har varit en av de tongivande i år. Men jag tror att det finns fullgoda ersättare i truppen.

Ett gott självförtroende är bra att ha med sig till derbyt och det fick naturligtvis HIF efter den klara segern mot Elfsborg. Det får däremot inte leda till att motståndarna underskattas, men den risken lär väl vara obefintlig mot Malmö?

Jag hoppas bara att matchen får spelas klart och att publiken uppför sig sportsligt. Att Malmö valt att ta tillbaka en spelare som är dömd för ett allvarligt brott tyder visserligen på dåligt omdöme, men jag hoppas att HIFs supportrar inte agerar på sådant sätt att klubben riskerar att straffas. Bua gärna ut Malmö-backen och stör honom, men gör det på ett oklanderligt sätt.

Det bästa är förstås om Accam eller Lindström snurrar upp honom på läktaren.

bbl_roland_nordqvist

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*