Coronaviruset ger en inblick i hur fotboll skulle se ut utan supportrar

Är fotboll inför tomma läktare ens ett alternativ? Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92174

I en tid då ett mycket smittsamt virus härjar över världen har alla stora folksamlingar i princip förbjudits. Fotbollen har naturligtvis påverkats av detta. I vissa fall har ligor och matcher ställts in helt och hållet, men i andra fall har man valt att spela vidare inför tom publik. Detta fenomen har gett oss en inblick i hur fotbollen hade sett ut om supporterkulturen inte fanns, och jag hoppas att det har lärt många hur viktiga supportrar är för fotbollen och därför måste börja prioriteras de också.

Den turkiska fotbollen är känd världen över för sina extremt hängivna och engagerade supportrar. Ni har alla troligtvis sett bilder och videoklipp på turkiska pyrotekniska kravaller och öronbedövande vrål inne på arenorna. Här snackar vi häxkittlar så det ryker om det. Istanbul som är Turkiets största stad, har därmed föga förvånande några av världens hetaste derbyn. Besiktas mot Galatasaray är ett av dem. Varje år är matchen fylld av kamper, både på planen och på läktaren. På grund av det Coronavirus som just nu härjar över världen fick dock den senaste upplagan av detta möte spelas bakom stängda dörrar, inför en tom arena som normalt sett tar 52 000 människor. Snacka om gapande tomt.

Den gamla HIF:aren Atiba Hutchinson startade på mittfältet i vanlig ordning i vad som skulle komma att bli den 37 år gamla kanadensarens 197:e match för Besiktas. Matchbilden i sig speglades väldigt mycket av omständigheterna utanför arenan. Inför matchen desinfekterades hela arenan för att hålla viruset i schack och förhindra spridning. Utöver detta hade man som sagt förbjudit all publik från att ta del av det som normalt sett hade varit en i princip nationell angelägenhet i Turkiet. Hela uppbyggnaden kändes mycket underlig och detta speglade som sagt matchen som kom att sluta 0-0.

En mållös oavgjord match är dock inte helt ovanlig i stora derbyn. Den spända stämningen och all förväntan resulterar nämligen ofta i en väldigt jämn tillställning där båda lagen är mer konsumerade av själva inramningen och rivaliteten än matchen i sig. Det är just därför som derbyn kan vara så underhållande, eftersom allt vad gäller form på något sätt blir oviktigt. Matchen blir väldigt öppen och särskild från andra matcher, och den intensiva inramningen kan göra så att man i efterhand tittar tillbaka på en 0-0-match som en av de mest underhållande och engagerande matcherna man någonsin bevittnat.

Det är ju såhär vi vill uppleva matcherna – live med fullsatta läktare och skön stämning Foto: Johan Lilja

Så var inte fallet denna söndag då två av Turkiets största lag drabbade samman i huvudstaden. De få som faktiskt såg matchen, det vill säga mediateam och poliser, lämnade med allra största sannolikhet arenan väl utvilade efter att ha sovit i två timmar. Där har vi kontrasten. Supportrarna är de som avgör om en match upplevs som världens största derby eller en vänskapsmatch under försäsongen.

De kusliga scenerna som utspelade sig på TV-apparaterna som sände matchen kan lära oss en viktig läxa. Supportrar gör fotbollen till vad den är. Jag förstår inte överhuvudtaget att man i Turkiet ens tog beslutet att spela vidare utan publik. För mig är det som att servera korv med bröd utan korv, eller att dansa utan musik. Inget derby i världen är intressant i sig självt, det är supportrarna och all kultur runt omkring som gör det till vad det är. 

Av denna anledningen är det nu dags att börja prioritera fansen. Coronaviruset innebär såklart att allas hälsa och välmående måste sättas först, men även i “normala” tider vill jag se förändring. Sena schemaändringar som ställer till det rejält för resande supportrar måste få ett slut. Börja lägga matcherna på så bekväma tider som möjligt. Måndag klockan 19.00 som verkar vara den eviga starttiden för HIF i synnerhet är inte en bekväm tid, särskilt för de supportrar som måste resa långt för att se sitt lag. Att Allsvenskan skulle göra premiär för 2020 inför tomma läktare får bara inte förekomma. Skjut på serien så långt som nödvändigt, för om supportrar inte är välkomna så finns det ingen mening att spela överhuvudtaget, om vi inte vill att Allsvenskan framställs som en enda lång försäsong.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*