Clark Griswold om Stefan Schwarz

-If I woke up tomorrow with my head sewn to the carpet, I wouldn’t be more surprised than I am now. Ungefär så uttryckte sig karaktären Clark Griswold i “Ett päron till farsa firar jul” när kusinen Eddie oannonserat dök upp utanför dörren. Ungefär så kände jag – och förmodligen många HIF:are med mig – sig i torsdags när Stefan Schwarz presenterades som ny assisterande tränare i HIF.

Det  namnet var det ingen som hade räknat med vilket bör betyda att de informationsläckor som HIF´s organisation plågats av numera är tätade. Till förtret för media och fans antar jag?

Det är lätt att hoppa på Stefan Schwarz för hans MFF bakgrund men ser man så trångsynt på det hela så borde vi då också demonstrera vårt missnöje med insatserna från Janne Möller, Mats Magnusson, Björn Lilius och Bosse Nilsson. Något ingen  HIF supporter med lite koll på klubbens historia vill göra antar jag.

Stefan Schwarz för mig personifierar inställning och vinnarskalle. Punkt! Inställning som den han spisade av journalisterna under VM-94 inför åttondelsfinalen i Dallas mot Saudiarabien när media ägnat dagar åt att bekymra sig för hur svenskarna skulle klara av värmen i Texas, vid ankomsten förklarar Stefan Schwarz det ungefär så här:

-Vi har för fan inte kommit hit för att känna efter hur varmt det är!

Det säger en hel del viktiga saker om inställningen, han fokuserar inte på sådana saker man inte kan påverka såsom väder, underlag, tidpunkter och liknande. Fotbollen är det viktiga för Stefan Schwarz.

Ett annat exempel är när Schwarz fick sitt andra gula kort av domaren Philip Don under förlängningen av kvartsfinalen mot Rumäninen 1994, han går direkt av utan att protestera och bära sig åt som numera verkar vara mer regel än undantag bland fotbollsspelare. Han visste att Sverige behövde all tid de kunde få för att kvittera Rumäniens ledning och klev då av utan diskussion. Stort.

Ett annat minne från Schwarz karriär är den numera smått mytomspunna 0-0 matchen mot England den 5 juni 1999, först planterar Paul Scholes sina dobbar i Håkan Milds vad efter någon minut sedan får han Stefan Schwarz på sig så att Scholes drar på sig 2 gula kort i närkamper med Schwarz och visas sålunda ut. Som bonus ser Schwarz också till att fix-stjärnan David Beckham bärs ut på bår. Schwarz-England 2-1!

Mina egna minnen av Stefan Schwarz härhör sig uteslutande från hans landslagskarriär och åren i Arsenal, Benfica, Valencia, Fiorentina och Sunderland. Han var landslagets svar på Ardian Gashi på den tiden. Hårdför och kompromisslös. Tror Gashi uppskattar att få en själsfrände i ledningen…

Men vad kan han göra för HIF som inte PeO Ljung kunde?

Inte mycket mer än en ny röst, åratals erfarenhet från riktigt stora klubbar (Hansa Rostock, Lilleström och Wacker Innsbruck räknas inte hit) och vad det verkar en sympatisk ledare. Det kan vara precis det som HIF anno 2012 behöver.

Konspirationsteoretikerna vill gärna ha det till ett sätt att driva Conny Karlsson till uppsägning, kanske är det så eftersom den senaste veckans cirkus kom efter att Conny öppet deklarerat att han vill förlänga med HIF. Är det så så har HIF en stormig höst framför sig.

Jag tror att Stefan Schwarz blir antingen fågel eller fisk för HIF, succé eller fiasko. Det blir definitivt inget “mellanmjölks gullande” i HIF med Schwarz i laget och jag själv skulle vilja se en uppdelning av ansvaret mellan Conny och Stefan där Stefan tar han om själva matchcoachandet och Conny tillsammans med Stefan och Reine tränar och lägger upp taktiken och matchplanen gemensamt.

Lite märkligt är det dock att ha en tränare som har alla utbildningar och licenser som behövs idag men aldrig tränat ett fotbollslag och en annan tränare som tränat lag i över 20 år utan att ha en enda tränarutbildning?

Hur som helst går vi en spännande tid till mötes!

6 kommentarer

 1. Glöm inte heller gamle hövdingen Ingvar Wenehed som också kom från “lillebror” och utan honom hade inte HIF varit där vi är idag utan med stor sannolikhet fått slåss med BOIS & ÄFF i bästa fall, i värsta fall med Leikin och andra g:a “storheter” – ger inte heller mycket för rubrikerna om svikare osv. även om löpsedlarna här i rikets tredje största stad pratade om “Schwars svek” enligt intervjuade MFF-spelare, men stod inget om det var aktiva spelare eller ej…
  Får fråga Robban Prytz som bor i mina kvarter om det var han som uttalade sig för kvällsblaskan -:)

  Nog en stor risk att Schwarz karriär i HIF blir fågel eller fisk och med tanke på den överraskning både spelare samt övrig tränarstab visade så känns det inte som bästa starten, och någon större anhängare av konspirationsteorier är jag inte (men skoj att läsa om & försöka hänga med i) men visst kommer Schwarz i ett bra läge för klubbens ledning att hinna göra sig hemmatam om nu inte kontraktsförlängningarna med Conny fallerar och dom har ju inte ens börjat…

 2. Bra krönika men du har tyvärr fel i slutet. Conny är klar med steg 2 utbildningen och håller på med steg 3. det innebär att han får matchcoacha enligt UEFA-s regler inkl. CL.

 3. @ Ulf, syftade på att när Conny kom till HIF så hade han 20 års tränarerfarenhet men inte tillstymmelse till tränarutbildning. Nu har han skaffat sig det och det har ju gått bra. Tror på ekvationen Utbildning+Erfarenhet= Guld!

  @ Fredrik, hur tar egentligen MFF hand om sina gamla hjältar som exempelvis Robban Prytz?

 4. Jag tycker styrelsen har skött det här riktigt dåligt. Det är möjligt att Schwarz blir bra på sikt. Schwarz utan tränarerfarenhet och Conny överkörd av styrelsen, ser ut som hösten blir en nervpärs för oss supportrar. Bara sju poäng ner till kvalplats, hoppas vi klarar oss kvar i allvenskan.

 5. Tyckte det var mycket intressant att läsa Connys reaktioner och tankar i HD efter ledningens beslut. Tycks inte vara någon dialog där inte. Conny markerade tydligt sitt missnöje och sin tveksamhet inför denna förändring och jag kan förstå honom även om jag också är kritisk till HIF denna säsong. Men återigen när det gäller tränarfrågor och HIF så sköts detta dåligt och jag tycker nog att Jesper/Paul ska ta sig en funderare på vad som ligger i att fungera som ett lag! När det gäller hit eller dit HIF-MFF så är jag rätt kallsinnig och tycker det ofta är trams att hänga upp sig på detta; Klubbarn konkurrerar på planen men i övrigt är det en fri marknad för såväl ledare som spelare.

 6. Kanske Jesper ska sköta spelarinvesteringarna enbart & Paul förstärkningar vad gäller ledare & övrig personal…

  Kvalplats är nog att ta i va? För med tanke på 7 poäng upp istället så är vi ju förbi MFF på andra platsen och ser ingen anledning varför saker skulle bli sämre än det varit, snarare bättre då en paus i en serier aldrig kommer bättre i tid än för de lag som behöver ta tag i saker medan lag som har flytet (läs Häcken & Elfsborg) är dom som riskerar tappa mest på EM-uppehållet…

  Det där med ta hand om g:a stjänor känns det som svenska klubbar i allmänhet inte är så bra på som flertalet klubbar i ligor på kontinenten, bara se vad som hände med Henrik Larsson som man trodde kunde fått en bra position som någon slags specialist på offensvit spel precis som klubben har en speciell målvaktstränare (hade behövts nu) – men sen vet man ju inte om det ibland kan vara spelaren som inte vill ha någon kontakt med sin g:a klubb pga missnöjdhet men i Prytz fall (för mig Offside hade en bra artikel om honom) är han nog mest sorgligt bortglömd av såväl MFF som gemene man i Malmö men skoj stöta på honom då & då i mina trakter (Östra Sorgenfri)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*