Bra betalt för få mål

Det finns två uppenbara förklaringar till HIF, trots knackigt spel på slutet, fortfarande leder allsvenskan.

Den absolut viktigaste är ett gediget försvarsspel med målvakten Pär Hansson som allsvenskans i särklass bäste på sin post. Laget har försvarat sig oerhört bra och bara släppt in sex mål på 12 omgångar, vilket alltså ger 0.5 insläppta i snitt.

Den andra förklaringen är att laget fått oerhört ”bra betalt” för sina förhållandevis få mål framåt. Laget har producerat 14 mål (och fått två till skänks via MFF-huliganen, tack för dom) och fått 25 poäng, vilket innebär att varje gjort mål genererat 1.78 poäng. En mycket bra siffra. Tvåan Elfsborg har producerat 20 mål och fått 22 poäng, vilket betyder att varje mål gett 1.11 poäng.

Hela sex av allsvenskans 16 lag har gjort fler mål (på planen) än serieledarna, men inget har släppt in färre!

Att anfallsspelet hackat på slutet beror givetvis inte bara på de tre anfallarna, som turats om, dvs Gerndt/Sundin och Jönsson utan kanske i lika hög grad på att de inte fått tillräckligt bra framspelningar.

Efter Norrköpings-matchen pratade jag med en av dem, (det spelar ingen roll vilken) och han konstaterade då att ”vi får inte de där passningarna som vi tränar på och då är det svårt att åstadkomma något”. Statistiken i Norrköpings-matchen talade också sitt tydliga språk. HIF hade 18-8 i avslut men 4-5 på mål. Det var alltså hemmalaget som skapade de flesta farliga avsluten och som hade siktet bäst inställt. Egentligen upplevde jag bara två av HIF:s avslut som riktigt farliga: Alexander Gerndts och May Mahlangus båda långskott.

Av Gerndt hade jag väntat mig betydligt mer. Efter petningen trodde jag att han skulle vara som en ”retad tiger” men han såg stundtals mer ut som en tam kissekatt. Allt ska dock inte lastas på honom.  En anfallare behöver genomskärare för att komma till lägen och sådana var det alltså tunt med.

Rachid kan dribbla av hela motståndarlaget två gånger men måste lära sig att sätta passningarna i rätt tid. Nu tappar han bollen alldeles för ofta eller slår passningen för sent. Det känns som om han borde få vila lite och då vill jag gärna se kreative Simon Thern som ersättare.

Vem som ska starta i anfallet mot Trelleborg är nästan en smaksak. Det kändes inte som om Gerndt tog tillbaka sin plats i Norrköping, men kanske han ändå ska ha en chans till?

Noterar att Aftonbladets utsände i sin analys noterade att jag ”skakade på huvudet i paus” och beklagade mig över alla felpassningar. Har inget minne av att jag ”skyllde” dem på underlaget, men kanske var det så. Oavsett anledning så finns det anledning att vårda passningsspelet.

Slutligen har det snackats en hel del om HIF-are inför det kommande transferfönstret.  Gerndt och kanske Marcus Nilsson påstås vara på gång till Köpenhamn och Hammarby sägs vara intresserade av Sundin. Peter Larsson skulle kunna ingå i en affär med FCK, men då gäller det att värdera honom ”rätt”. HIF har ju back-up i form av Joseph Baffo på den posten. Sudden håller säkert ytterligare något eller några år i Allsvenskan och varför skulle han då välja en Superettan-klubb när han flyttar tillbaka till Stockholm?

Först har vi dock ”lilla Skånederbyt” att se fram emot och en klar seger mot Trelleborg på Olympia är ett måste! Det är dags för HIF att börja leverera igen. I de senaste omgångarna har ju konkurrenterna varit hyggliga nog att tappa poäng samtidigt men den trenden håller kanske inte i sig i längden?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*