Bengaldebatten blossar upp igen

Under förra säsongen delades det ut flera hundratusen i böter till de olika klubbarna i Allsvenskan på grund av otillåten bengaleldning på arenorna. I ett försök att stävja detta har i år SvFF och Sef infört ett spelavbrott så fort någon bengal tänds.

Jag må tidigare framtällt mig själv som stor motståndare till bengaleldning på arenor. Ja och nej!  Jag är motståndare till bengaleldningar av de orsakerna att det kan vara direkt förenat med livsfara att tända eld på bengaler i folksamlingar. Det är inte bara elden, utan även röken, som kan ge direkta och permanenta skador, både på människor och byggnader.

Men jag är precis som många andra för ett stämningshöjande attribut på läktarna. Och det ska vi inte sticka under stolen med, en mörk kväll med fullsatt arena och stämningsfull bengaleldning, det är en mäktig upplevelse.

Kan man då göra detta på ett säkert och tryggt sätt? Nej, jag är mer tveksam till detta och har ingen idé på hur det skulle kunna genomföras på ett sätt som inte äventyrar folks säkerhet. Men jag tycker att debatten borde lyftas upp till ytan och saken utredas. För på en arena ska det vara stämningsfullt och alla saker som kan bidra till detta bör få chansen att prövas.

***

Laul på Sportbladet ger sin syn på saken och förespråkar individuell prövning per match för att få elda på. I mina öron låter det totalt befängt och byråkratiskt. Jag anser istället att saken ska prövas till sin spets och enbart genom diskussioner mellan supportar, klubbar, säkerhetsansvariga och SvFF kommer saken att lösas till allas glädje och förnöjelse. Och det slutgiltiga beslutet ska gälla alla och respekteras därefter.

***

(Fortsätt gärna diskussionen om ämnet i vårt forum)

1 kommentar

  1. Har för mig att jag läst om att i en viss liga har man infört “eldningszoner” eller vad man ska kalla det där man under kontrollerade & avgränsade former kunnat öka stämningen med hjälp av bengaler så visst borde det kunna gå – men i Sverige med alla våra förbud & myndighetskontroll så är frågan om inte det i slutändan skulle innebära att 3 killar 5 min innan matchen får stå 250 meter bakom östra läktaren “och båla på” och då kan man ju lika gott skrota idéen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*