Året som gick – Mars

De kommande veckorna summerar vi året som gått. Nyförvärv, spelarförluster, segersviter, träningsläger och de ekonomiska slitningarna utanför planen. Allt det som ledde till att klubben åter kommer att spela Allsvensk fotboll 2019. Vi har kommit till Mars och en stundande premiär var tänkt att stå för dörren men vädret ser till att supportrarna får nöja sig med en “förlängd” försäsong…

Förväntningarna inför årets seriespel i Superettan då HIF på allvar skulle ta steget tillbaka till den svenska fotbollens finrum Allsvenskan, genomsyrade alla samtal som handlade om fotboll bland medborgarna i staden under våren. Alla som är det minsta intresserade, kände att tåget mot högsta serien måste tuffa på i år för vår rödblåa stolthet. En del kände till att det var ett fotbolls-VM i Ryssland i sommar, men det var långt ifrån lika spännande som HIF:s återtåg till Allsvenskan, där man hör hemma. 

Haussen accelererade, adrenalinet bubblade, och drömmarna vibrerade när man pratade om nyförvärven Muhammed Abubukari, Andri Runar Bjarnason, Mamudo Moro och Anders Randrup. När så sommarens stora värvning, stadens son Andreas Granqvist kom på tal fick alla gåshud.

Mars månad inleddes med att HIF avrundade årets gruppspel i Svenska cupen där man blev tvåa i en grupp där HIF, Örebro SK, IFK Norrköping och Tvååkers IF, nykomling i div 1 som tränas av HIF-ikonen Mattias Lindström ingick. ”Di röe” hade gjort en stark insats och visat prov på ett mycket bättre grundspel än i fjol. Man pressade och spelade jämnt med de allsvenska storlagen Örebro och Norrköping, och borde faktiskt vunnit bägge matcherna, men släppte in mål på övertid och tappade två vinster. Cupspelet avslutades med en 3-0-vinst mot Tvååker på Olympia där Andri Bjarnason gjorde två mål, och Alexander Timossi Andersson ett. Eftersom Örebro och Norrköping spelade oavgjort gick Örebro vidare med ett mål mer. HIF hade avancerat om man lyckats göra ett fjärde mål på Tvååker men det blev för tungt med en man utvisad.

9 mars spelade HIF en träningsmatch inomhus mot seriekonkurrenten Östers IF på bortaplan. Öster tippas tillhöra årets outsiders i Superettan och tränas av HIF-bekantingen Christian Järdler. HIF visade god kampmoral när man vände två underlägen och vann med 3-2 efter två mål av Max Svensson och ett av Mamudo Moro.

13 mars spelade HIF en träningsmatch mot stadens division 1-lag Eskilsminne IF och vann med 5-1, efter två mål av Darijan Bojanic och ett vardera av Muhammed Abubukari, Filip Sjöberg och Max Mårtensson. Här lät man fler unga påläggskalvar spela, och de visade verkligen framfötterna. 

Det är jättekul att HIF har en fin återväxt. Vårt U 19-lag med spelare som bl a David Stenblom, Filip Sjöberg, Max Mårtensson, Jakob Voelkerling Persson och Alex Sjöholm håller hög nationell klass. Unga talanger som Mattias Almeida, Carl Thulin, Jonathan Larsson, Max Svensson och Casper Seger har fått A-kontrakt och fått speltid i årets Superettan.

14 mars hölls HIF:s årsmöte på Konserthuset. Assisterande tränare Christoffer Andersson berättade om den goda stämningen i truppen där nyförvärven hade flutit in väldigt bra. ”Grunden är att vi har kul ihop och tar en match i taget och inte snackar så mycket om Allsvenskan, även om det är det självklara målet”, sa Stoffe.

Ekonomin diskuterades ingående och ordföranden Krister Azelius hoppades att man skulle avsluta 2018 med ett eget kapital på 5,4 miljoner. Han skissade på en prognos med ökad sponsring med ca 4,5 miljoner, publikintäkter med ca 13 miljoner med ett publiksnitt på 7500, och övriga inkomster med ca 11 miljoner via bl a kiosk- och restaurang-verksamhet m m.

22 mars höll HIF i samarbete med övriga klubbar i samarbetsorganisationen ”familjen Helsingborg” en fullsatt ”kick-on” i HIF:s sportbar, där vi fick veta allt som var på gång inom fotbollen i Nordvästra Skåne. Bla fick AOHs Martin Klinteberg möjlighet att grilla en del spelare inför säsongspremiären.

Samarbetet mellan klubbarna i regionen har blivit allt bättre under de senaste åren. Det visar sig bl a i samarbetet mellan HIF och Ängelholm, där ett par HIF:are som inte riktigt platsar i A-laget får speltid i ÄFF i division 1. Intressant i sammanhanget är också att HIF-ikonerna Marcus Nilsson och Erik Edman under mars månad gick in som hjälptränare åt huvudtränaren Martin Pringle, ytterligare en HIF-ikon, i Eskilsminne IF.

25 mars spelade HIF ett mycket imponerande genrep borta mot en av seriefavoriterna i Allsvenskan, AIK. ”Di röe” ägde matchen och vann rättvist med 3-1 efter mål av Charlie Weberg, Mikael Dahlberg och Mamudo Moro. Vad vi självklart inte visste då var att detta AIK senare skulle stå som Svenska Mästare vilket bara gjorde insatsen än mer imponerande

I dagarna blev så HIF-anfallaren Oke Akpoveta klar för seriekonkurrenten AFC Eskilstuna och AOH önskade honom lycka till i sin nya miljö.

I samma veva hade Superettans tränare upptaktsträff i Göteborg, och tränare och media tippade HIF som seriesegrare och Andri Runar Bjarnason som vinnare av skytteligan säsongen 2018. Något som skulle visa sig vara ett helt korrekt tips

Det surrades flitigt om fler nyförvärv och länge var Östersunds anfallare Johan Bertilsson högaktuell för HIF, innan han valde att teckna kontrakt med de allsvenska nykomlingarna Dalkurd.

31 mars blev den upptrissade stämningen inför seriepremiären mot Halmstad BK borta ett antiklimax när matchen ställdes in p g a snöväder. Men den som väntar på något gott väntar inte för länge, sägs det, så snart nog startade ändå HIF:s återtåg mot Allsvenskan.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*