Året som gick – Juni

Henrik Larsson under sin, kanske sista, tränarperiod i klubben Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

En lång, och något stökig, säsong är till ända. Det Allsvenska kontraktet är dock säkrat och vi kan konstatera att det kommer spelas Allsvensk fotboll, på Olympia, även under 2020. Vi på AOH valde att kika i backspegeln för att se vad som hände under året när HIF äntligen var tillbaka i svensk fotbolls finrum. Sommaren är här och även återkomsten av en av klubbens främsta genom tiderna…

Juni månad inleddes med hausse och uppladdning inför skånederbyt HIF-Malmö FF på Olympia den 2 juni. Vår hemmaborg var utsåld i god tid innan matchen, och förväntningarna var som vanligt högt uppskruvade i hela staden långt före matchdagen. Derbyt var väl ingen sprudlande underhållning men HIF stod upp väldigt bra mot “lillebror” från Malmö. Det var en jämn match som slutade 1-0 till MFF efter mål av Markus Rosenberg.

Vårsäsongen avslutades men några HIF-spelare kallades in på olika landslagsuppdrag. En halvskadad Andreas Granqvist fick ändå plats i A-landslagets trupp, Kalle Joelsson och Max Svensson blev uttagna i U 21-truppen och Ian Pettersson, Armin Gigovic och Adam Kaled blev uttagna till P 17-landslaget. Inför sommaruppehållet låg HIF på kvalplats i den allsvenska tabellen och den 4 juni fyllde klubben 112 år.

1906022 Helsingborgs supportrar med ett tifo innan derbyt. Det hjälpte föga på planen där HIF föll med uddamålet
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Månadens stora händelse var, inte helt oväntat, att huvudtränaren Per-Ola Ljung fick lämna sitt jobb den 18 juni. Den stora bomben briserade dagen efter när HIF-ikonen Henrik Larsson presenterades som återkommande huvudtränare för A-truppen. 17 juni sålde klubben dessutom fjolårets skyttekung i superettan, den omåttligt populäre Andri Runar Bjarnason, till Kaiserslautern i den tyska tredjedivisionen. Han satt på ett utgående kontrakt så det var enda chansen att få några pengar vid en försäljning.

Några dagar senare kom nästa bomb när den assisterande A-lagstränare, Christoffer Andersson, valde att lämna sitt jobb i klubben.

HIF:s U 19 och U 17-lag gick till slutspel i sina respektive allsvenska serier. HIF förlorade med 2-0 mot IFK Göteborg i en träningsmatch som var Henrik Larssons första match som huvudtränare, och i den allsvenska omstarten tog HIF hem en livsviktig bortaseger med 1-0 mot Örebro, efter mål av Rasmus Jönsson. Segern gav HIF och Henrik Larsson lite välbehövlig arbetsro efter en turbulent period

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*