AOH tippar Superettan – Plats 1-5

201004 Helsingborgs spelare jublar efter Brandur Olsens 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Mjällby och Helsingborg den 4 oktober 2020 i Hällevik. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN / COP 214 / MH0013

Premiären är nära förestående och, som vanligt, ger sig AOHs redaktion på ett försök att tippa årets sluttabell. Vi har kommit till toppskiktet där vi bla hittar vårt eget HIF och tippar att norrlandsfönstret åter öppnas på vid gavel…

Plats 5 – Västerås SK

Västerås är en outsider i årets superettan. Laget har överraskat alla experter på försäsongen, när man vann sin grupp i svenska cupens gruppspel, med segrar mot svenska mästarna Malmö FF borta med 2-1, och mot GAIS hemma med 3-0 samt 0-0 mot allsvenska nykomlingen Halmstad BK. Av bara farten slog man ut den andra allsvenska nykomlingen Degerfors IF på bortaplan i kvartsfinalen med 4-3, innan man fick respass mot Häcken i semifinalen med 0-3.

I övriga träningsmatcher har man mött Örebro Syrianska (vinst 2-1), Sollentuna (vinst 2-1), Akropolis (vinst 4-1), Sylvia (2-2) och Vasalund (förlust 0-3). Västerås är ett starkt lag med stabila spelare i alla lagdelar, utan namnkunniga fixstjärnor. Viktor Prodell med ett förflutet i Elfsborg och Örebro är nog den mest namnkunnige. Inför året har man värvat Simon Gefvert (mf, Sirius), Jesper Hellbom Adolfsson (fv, Motala AIK), Gustaf Lagerbielke (fv, Sollentuna), Olle Edlund (mf, IK Freij) och Samuel Sörman (fv, Skövde).

Laget tränas av Thomas Askebrand, och har fostrat spelare som Peter Markstedt som spelade i HIF 1999-2000, landslagets mittback Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Kåmark och Daniel Majstorovic.

Västerås SK FK har spelat fyra säsonger i allsvenskan, och ligger på 37:e plats i maratontabellen. Klubben har åkt jo-jo mellan superettan och div 1 under 2000-talet, men har 39 säsonger i landets näst högsta serie. Efter att länge legat i botten under fjolåret, så vaknade man till på slutet, och slutade på sjunde plats. AoH tippar alltså att de går ännu bättre för VSK i år, och att man hamnar på en femteplats.

Plats 4 – Falkenbergs FF

Trillade, precis som HIF, ner efter en jobbig säsong i Allsvenskan. Under försäsongen åkte man ur cupen efter förluster mot såväl Elfsborg som Degerfors. Inget märkvärdigt egentligen baserat på att det handlar om Allsvenska lag. Däremot är väl en pinne, mot Österlen, och en förlust, mot Tvååker, inget direkt att hänga i julgranen och gör oss även lite fundersamma om vilken nivå årets upplaga håller.

Ex-Allsvenska Falkenberg har iofs förlorat några viktiga spelare i form av Calle Johansson, som gick till IFK Göteborg, och Tibor Joza som lägger skorna på hyllan. Detta är dock inget nytt för Sportchefen Håkan Nilsson är van vid att det blir stor spelaromsättning efter varje säsong. Ändå lyckas man ändå alltid ställa upp med ett slagkraftigt gäng. “Laget vid havet” har, precis som HIF, rutinen från Allsvenskan som kan väga tungt i slutspurten av serien. Adam Bergmark Wiberg, på lån från Djurgården, är en potentiell skytteligavinnare och i försvaret har man plockat in Hammarbys Kalle Björklund.  Samuel Adrian och  Linus Borgström har anslutit från Malmö FF och man har även fått behålla tunga namn som Viktor Noring, Tobias Englund och Christoffer Carlsson vars rutin kommer bli ovärderlig i Superettan

Icke att förglömma att man fått behålla ex-HIFaren Hasse Eklund bakom spakarna och att han kan leverera, när det som mest behövs, har väl Falkenberg visat under de åren som 50-åringen agerat tränare i klubben. Vi tror att hallänningarna kommer finnas med där uppe men faller på målsnöret…

170809 Falkenbergs tränare Hans Eklund under fotbollsmatchen i Superettan mellan Falkenberg och Värnamo den 9 augusti 2017 i Falkenberg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Cop 147

Plats 3 – Jönköping Södra

Jönköping mäktade inte med Kalmar FF i 2020 års kval till Allsvenskan vilket ledde till att tränaren Andreas Brännström avgick, trots en klart godkänd säsong. Nu har man en ny spännande tränare i Patric Jildefalk, tidigare assisterande i AIK, och tar nya tag inför 2021.

Man har tappat två nyckelspelare i anfallaren Edin Hamidovic och mittfältaren Amir Al Ammari, men har samtidigt förstärkt med förre Örebro-mittfältaren, och fd HIFaren, Robin Book samt yttermittfältaren Adrian Edqvist, från Kalmar FF, bland andra nyförvärv. Totalt sett har man gjort en del spännande värvningar, även om förlusten av framförallt Hamidovic såklart är tung. Kvar i klubben är dock Anfallaren Eric Omondi, som stod för åtta mål förra säsongen, samt förre HIF:aren Moustafa Zeidan. Dessa två känns som två spelare som kan bära nyckeln för J-Södra.

Med allt detta i beaktning tror vi att J-Södra kan hålla ungefär samma nivå som förra året. Man har under de senaste åren varit ett lag som legat på en hög Superettan-nivå, och en sådan kultur är viktig att ha med sig.

Plats 2 – HIF

Det är ett nybyggande HIF som går in i 2021. Efter nedflyttningen med Olof Mellberg är det rutinerade Jörgen Lennartsson och klubblegendaren Mattias Lindström som ska leda Skånes Stolthet tillbaka till toppen. Förhoppningen är att klubben nu kan hitta lite stabilitet, samt en bra grund att bygga vidare på, och så småningom etablera sig som topplag i Allsvenskan igen.

HIF har adresserat många brister i truppen under detta vinterfönster. Mittfältaren Vladislav Kreida, yttermittfältarna Dennis Olsson och Wilhelm Loeper, rutinerade Viktor Lundberg, isländska vänsterbacken Bödvar Bödvarsson samt återvändande Charlie Weberg, som var på lån i GAIS under förra säsongen, är de spelare som förstärkt truppen. Samtidigt har man lyckats behålla många nyckelspelare, såsom Anthony van den Hurk och Max Svensson, vilket gör att truppen ser oerhört intressant ut. Mix Diskerud och Martin Olsson är de tyngsta namnen som lämnat.

Trots den svaga försäsong man haft, vilket gjort supportrarna en aning mer oroade, tror vi på att HIF kommer befinna sig i toppen av årets serie. Den trupp man har är bland de bästa i Superettan, men frågor kvarstår kring hur den nya tränarduon kommer att prestera samt hur klubben kommer resa sig ur eftermälet av ännu ett stort nederlag i 2020.

Plats 1 – GIF Sundsvall

Valet var egentligen väldigt enkelt. GIF Sundsvall har Superettans bästa trupp. Norrlänningarna har lyckats behålla Skytteligavinnaren Pontus Engblom (20 mål förra säsongen) och nu spetsat med meriterade hemvändare Linus Hallenius som kommer närmast från Allsvenska toppklubben IFK Norrköping. Dem här två tillsammans kommer skapa mardrömmar för varje backlinje i Superettan. Inte nog med det så lyckades dem värva ännu en hemvändare i form av Robert Lundström som kommer från Allsvenska AIK. Laget må ha tappat rutin i Johan Blomberg och Jamie Hopcutt men kvar är bla försvararen Dennis Olsson som noterades för hela nio assist förra året. Senaste tillskottet är korttidslånet från Hammarby, Davor Blažević, som säkerligen kommer se till att det kan plockas en del nollor fram till sommaren.

Försäsongen har dock inte riktigt gått på räls där bottennappet var cupförlusten, mot Sandviken (3-2). Dock två oavgjorda skalpar mot starkt motstånd (Göteborg och Sirus) och en tung vinst, mot Östersund på bortaplan, där Giffarna vände och vann med 2-1. Förra året nådde man “bara” en 6:e placering men sett till förstärkningarna så tror vi att det bär hela vägen denna säsongen för Giffarna som därmed återvänder till Allsvenskan efter två år i Superettan

1 trackback/pingback

  1. Inför Sundsvall-HIF: “De här två lagen siktar på att tillhöra den absoluta toppen” – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*