Inför Sundsvall-HIF: “De här två lagen siktar på att tillhöra den absoluta toppen”

210403 Helsingborgs Wilhelm Loeper gör 2-1 under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Öster den 3 april 2021 i Helsingborg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0079

Den tippade ettan GIF Sundsvall och den tippade tvåan HIF möts direkt i seriepremiären i superettan på NP 3 Arena i Sundsvall.

Bättre uppstart på superettan 2021 är svårt att önska sig, när GIF Sundsvall och HIF möts i premiären.            De båda klubbarna tippas av såväl AOH som av de flesta andra förståsigpåare, att vara de två lag som går direkt upp i allsvenskan, när årets serie är slutspelad. Nu ska man försöka tona ner alla tips, för att dra ner på alla förväntningar och all press, men de här två lagen siktar på att tillhöra den absoluta toppen, så allt annat kommer att bli ett rejält underbetyg när årets seriespel summeras.

181111 Sundsvalls Linus Hallenius under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan GIF Sundsvall och Dalkurd den 11 november 2018 i Sundsvall.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74303

GIF:arna har värvat hemvändaren HIF-bekantingen anfallaren Linus Hallenius, efter en proffssejour på Cypern och en period i IFK Norrköping, målvakterna Davor Blazevic (lån från Hammarby IF) och Oscar Jonsson (Karlstad), försvararen Robert Lundström (AIK), och mittfältarna Erik Andersson (Trelleborg) och Daniel Stensson (Dalkurd). Man har också tappat meriterade spelare som Johan Blomberg (Trelleborg), Jamie Hopcutt (Hapoel Kfar Saba, Israel), Oliver Berg (Kalmar) och Tobias Eriksson som har avslutat karriären. Huvudtränare är Henrik Åhnstrand och assisterande är Brian Clarhaut.

Sundsvall har blandat och gett på försäsongen precis som HIF. Man har besegrat Dalkurd 2-1, Hudiksvall 5-0 och Östersund 2-1, spelat oavgjort mot IFK Göteborg 1-1, Sirius 0-0 och AIK 1-1 samt förlorat mot Gefle 0-2, Sandviken 2-3 och mot IFK Norrköping 0-2. GIF:arna ligger på 26:e plats i allsvenskans maratontabell, och har en femteplats som bästa resultat. Årets säsong i superettan är den 43:e.

HIF ligger på sjätte plats i allsvenskans maratontabell med 67 säsonger, sju guld, fem cupguld och två segrar i supercupen. Årets säsong i superettan blir den 24:e i landets näst högsta serie. Historia är alltid kul för oss nördar, men det säger inte så mycket mer om nuläget, än att de här båda lagen har ambitioner att vara stabila allsvenska lag. Resan dit är jobbig, snårig och krävande på många plan. HIF är inne i en generationsväxling, i kombination med ett lagbygge med en blandning av rutinerade spelare tillsammans med unga hungriga “coming men” på väg upp i karriären, och parallellt med detta, en organisationsförändring med en ny långsiktig filosofi på alla nivåer.

210403 Helsingborgs Andreas Granqvist under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Öster den 3 april 2021 i Helsingborg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0079

Kulturbärare i denna förändringsprocess är lagkaptenen och sportchefen Andreas Granqvist, som personifierar dagens HIF både på och utanför planen. Jag vill alltid lyfta laget HIF som en enhet i mina analyser, men i det läget klubben befinner sig nu, är personen och individen Andreas Granqvist ovärderlig. Som sportchef har han en extremt viktig roll när det gäller att hitta rätt spelartyper med rätt inställning, till rimliga kostnader. Årets nyförvärv kommer att göra rejäla avtryck under årets resa, som förhoppningsvis går mot en allsvensk återkomst. Wilhelm Loeper och Vladislav Kreida har redan visat att de besitter en väldigt stor kapacitet. Viktor Lundberg och Bödvar Bödvarsson kommer att bidra med både rutin och kompetens, och Dennis Olsson lär bli ett stort utropstecken.

Som spelare är HIF:s lagkapten om möjligt ännu mer ovärderlig än som sportchef. Efter ett obefintligt 2020 som förstördes helt av skadebekymmer, ser det nu ändå ut som Granen kan spela i år. Det går inte att nog lyfta vikten av hans roll som pådrivare, spelmotor och general på planen.

Efter 2-1-segern mot Öster i den senaste träningsmatchen andas man tillförsikt i HIF-lägret. Alla spelare är hemma efter utflykter med olika landslag. Skadeläget blir bättre och bättre, det är bara instabilt för Assad al Hamlawi i nuläget. Försvaret är den lagdel som inger mest förtroende, och som har visat mest stabilitet under försäsongen. Ravy Tsouka har imponerat som mittback, och med Andreas Granqvist vid sin sida blir han ännu bättre. Det ser riktigt bra ut med konkurrenssituatiationen på de positionerna med Casper Widell, Charlie Weberg och Jakob Voelkerling Persson som utmanare.

Rasmus Jönsson kom mer till sin rätt som djupledslöpande spelfördelare senast, och fick kröna en fin insats med att bli målskytt. Wilhelm Loeper är en jätteförstärkning i år. Han finns överallt på planen, skapar anfall och målchanser, slår inlägg, breddar spelet och öppnar upp och skapar ytor med sin fina teknik och ett bra passningsspel. I perioder såg spelet bra ut mot Öster, även om där är förbättringspotential framförallt i anfallsspelet. HIF behöver få fart på målskyttet.

Så nu hoppas vi att det lossnar i seriepremiären i Medelpads största stad Sundsvall, på NP 3 arena mot seriefavoriten GIF Sundsvall på tisdag kväll. Vi vet att Anthony van den Hurk har ett utpräglat målsinne, men vi hoppas också att Max Svensson äntligen kommer igång på allvar, och sätter minst en balja.

Matchen spelas, under morgondagen, på NP3 Arena med start klockan 19.00

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*