AOH tippar Superettan 2017

Premiären för Superettan närmar sig med stormsteg och de flesta lagen har börjat sätta sina trupper. Vilka förväntas slåss om en Allsvensk plats och vilka tippas trilla ur? Givetvis ger vi oss på att tippa en sluttabell redan nu…
 
I mina ögon blir årets upplaga av Superettan jämnare än på många år. Du har uppstickare som Dalkurd och Varberg som skall mäta sina krafter med legendariska klubbar som Örgryte, Åtvidaberg och Öster. Du har nykomlingar som BP, som gått som tåget på försäsongen, och vårt eget HIF som förväntas studsa tillbaka till Allsvenskan omgående. Här kommer i alla fall ett seriöst försök att tippa en sluttabell av Superettan 2017.
 
 
Trillar ur
 
16. Norrby
Så sent som sommaren 2015 var klubben överlägset sist i Division 1 Södra innan man , på två säsonger, gjort en makalös uppryckning. Nykomlingar som lär vara uppe i Superettan för att vända ner igen omgående. Tappat skyttekungen Yarsuvat till Dalkurd och får förlita sig på spelare som Krasniqi, Savolainen och Liridon Gashi att hålla ihop laget. Dock en övermäktig uppgift och i år blir det kräftgång för Borås andralag.
 
 
15. Syrianska
Kvalade sig kvar redan förra säsongen och lär få det tufft även i år. Även om klubben värvat spelare från bla Schweiz och Turkiet så är det flera rutinerade spelare som lämnat klubben. Louay Chanko och Alexander Michel är två av de mest tongivande av alla (över 15 spelare) som lämnat. Även om man fyllt på med rutin i form av Paul Torres och Mattias Genc (Assyriska) och Josef Ibrahim (finsk mästare med Mariehamn) så blir luckorna svåra att fylla. Dock är alltid matcherna, med det massiva publikstödet, i Södertälje tuffa. Man i år kan nog inte ens den fanatiska publiken hålla laget kvar i Superettan.
 
Kvalspel till Superettan 2018
 
14. Frej Täby
Trots att man var kraftigt nederlagstippade så lyckades klubben klara sig kvar, via kvalspel, under sitt första år i Superettan. Förra säsongen tog klubben ytterligare ett steg när man nådde en 10:e placering. Tränaren Bartosz Grzelak verkar kunna trolla med knäna men denna säsongen kan bli något för tuff för laget från Täby. Plockat in Nsima Peter från Värnamo och hoppas att han skall få till en vårsäsong likt Oke Akpoveta (numera HIF). Fyllt på med spelare från såväl Norge som England och USA. Alla med förhoppning om att upptäckas av någon av huvudstadens toppklubbar för vidare skjuts i karriären. Utan tvekan ett lag för nedre halvan som kanske kan klara sig kvar via kvalspel?
 
 
13. Värnamo
Det är en relativt ung trupp som Värnamo ställer på benen denna säsongen. Bortser man från, den notoriske målskytten, Pär Cederqvist så ligger snittåldern på 21,5 och klubben får förlita sig på mer på hungriga ungdomar än rutinerade rävar det kommande året. Värnamo har ju en filosofi om att klubben ska satsa på att hämta upp spelare dels från sitt eget U21 lag, dels från lag runt om från bygden. Och den strategin har uppenbarligen varit ett lyckat koncept tidigare genom åren. Tappat mycket rutin men ska bli kul att se vad Christian Järdler kan uträtta under sin första säsong i klubben. Får dock svårt att undvika bottenträsket.
 
Den förre HIFaren, Christian Järdler får ett tufft år i Värnamo
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
 
Placering 4-12
 
12. Åtvidaberg
Roar, Roar, Roar – inte heller i Åtvidaberg är fotbollslivet särskilt lätt. Sitter på en trupp med mycket potential men saknar en stabil grund av rutinerade spelare. Gjort en hyfsad försäsong med bla ett oavgjort resultat i mötet med Örebro. Spännande anfallare i Emil Bellander men hur han skall kunna ersätta Shkodran Maholli (15 mål förra säsongen) blir en gåta. Slutade sexa förra året, då som nykomlingar från Allsvenskan, men i år är Superettan för tuff för den legendariska klubben.
 
 
11. Degerfors
Degerfors tillhör klassikerna inom svensk fotboll och bildades faktisk, precis som HIF, 1907. Numera heter inte profilerna Ralf Edström och Gunnar Nordahl utan Peter Samuelsson, Sargon Abraham och Shpëtim Hasani. Visade i cupspelet att man kan slå vilket lag som vid en bra dag men håller troligtvis inte över en hel säsong. Något tunn trupp trots att man lånat in några spännande spelare. Något bättre är förra säsongens 12:e plats men får det tufft även i år.
 
 
10. Öster
Klassiskt lag som är nykomlingar i serien. Sportchefen, Mattias Concha, har värvat friskt och fått ihop ett hyfsat slagkraftigt lag. Månz Karlsson har återvänt från Åtvidaberg och Jonathan Levi har anslutit från BoIS. I David Johannesson har man en riktig målskytt och även i målet har man en rutinerad hemvändare i form av Robin Malmkvist. Dock gör förlusterna av rutinerade herrar som Denis Velic, Josef Elvby och Robin Strömberg sig garanterat påminda och Öster kan få det tufft att nå den övre halvan.
 
 
9. Varberg
Förra säsongen nådde Varberg en femte plats. Mycket tack vare klubbens bäste målskytt, Nsima Peter, som numera återfinns i Freij Täby. Dock hade han god hjälp av ett välkänt ansikte i HIF-kretsar. Mittfältaren Elias Andersson noterades för sex assist och på det placerade sig han på åttonde plats i assistligan 2016. I dagens trupp blandar man rutin med hungriga ungdomar. Erik Lund, Peter Nyström och Pär Asp har alla Allsvensk rutin i överflöd och helsingborgaren, Kalle Söderström, har imponerat stort på försäsongen. Laget kan nå högre då de är extremt stabila men saknar kanske det där ”lilla extra” framåt för att nå en topplacering.
 
Elias Andersson styr sina lagkompisar från Varbergs mittfält
Foto: Samone Falkman
 
 
8. Brommapojkarna
En av Sveriges främsta plantskolor som ständigt spottar ur sig talanger. Imponerat stort på försäsongen och bla tagit sig till semifinal i Svenska Cupen. Ung trupp med en viss Olof Mellberg bakom spakarna. Har den förre landslagsförsvararen bara överfört 50% av sin vinnarskalle på laget så kan man komma långt. Är dock nykomlingar och det är en lång säsong vilket gör att vi tror på en mittenplacering. Inga direkta stjärnor men många intressanta spelar som Viktor Göykeres, Luca Gerbino Polo (skyttekung i Div 1 Norra) och Christopher Brandeborn.
 
 
7. Örgryte
Förra årets tabellnia siktar betydligt högre denna säsongen. Marcus Lantz har fått en drömvärvning i Johan Elmander som, tillsammans med William Atashkadeh, bildar ett livsfarligt anfallspar i ÖIS. I helgen spelade de sin första match tillsammans när ÖIS slog Kalmar FF med 3-0. En imponerande seger för ett lag som, dessförinnan, hade 4-14 i målskillnad på tre matcher. Ett svårtippat lag men med den rutin som finns i truppen så bör man hamna strax utanför toppskiktet
 
 
6. Falkenberg
Att studsa tillbaka direkt blir inte lätt. Tappat en del rutin och fyllt på med talanger, som givetvis kan blomma ut, och har ändå en så pass bra trupp att man bör ligga på den övre halvan. Lirare som Mahmut Özen och Dominik Chatto garanterar fart och fläkt även denna säsongen. Dock lite tunt på anfallsfronten där klubben får förlita sig på bla Viktor Götesson (lån från Elfsborg) och egna talangen Edi Sylisufaj. Haft en tuff försäsong men bla storstryk mot Elfsborg.
 
Hasse Eklund står inför utmaningen att lotsa Falkenberg tillbaka till Allsvenskan
 
 
5. Gais
Mittenlag förra säsongen men har gjort en del riktigt bra värvningar inför denna säsongen. Johan Svahn (IFK Värnamo), Damir Mehic (Jönköpings Södra) och Dusan Djuric (Dalkurd) blir en garanti för att laget kommer slåss i toppen denna säsongen. Kan man bara få lugn och ro vid sidan av planen så är en topplacering inom räckhåll. Har dessutom fått behålla Dardan Rexephi och Luka Mijaljevic som stod för mer än en tredjedel av lagets mål förra säsongen.
 
 
4. Trelleborg
Som nykomlingar brukar första året i en ny serien bli riktigt tufft men med klubbens sjundeplats, förra säsongen, och med det spelarmaterial som tränaren, Patrick Winqvist, fogar över så blir nog ingen förvånad om TFF är med och slåss om en plats på den övre halvan även detta året. Likt HIF har man en bra mix i truppen av lokala talanger och rutinerade spelare som Markus Pode, Magnus Andersson, Kristian Haynes. Lägg därtill den utpräglade målskytten (och potentiella skyttekungen) Salif Camara Jönsson och TFF blir en utmanare om topplaceringarna. Gått riktigt bra på försäsongen med bla kvartsfinal i Cupen och en tuff nöt för HIF att knäcka i premiären.
 
Allsvenskt kval
 
3. HIF
Ömsom vin och ömsom vatten på försäsongen. Ett ungt nybygge som blandas med rutin. Max Svensson, Alex Timossi Andersson, Charlie Weberg är ungdomar som imponerat stort på försäsongen. Får HIF bara slippa skador så har man en av seriens starkaste trupper och lär bli bättre ju längre säsongen lider. Bör nå en kvalplats och drömmen om en återkomst till Allsvenskan lever ända in i november.
 
Direktuppflyttning
 
2. Dalkurd
Den 17-åriga medelåldern har bytts ut mot mer rimliga 25 och man har fyllt på truppen med en del rutinerade profiler. Predrag Randelovic, japanen Sugita och Rawez Lawan drar numera samtliga på sig det gröna hemmastället och i Kina (Dalian Yifang) hittade man en annan fd Allsvensk profil som skall hjälpa laget i jakten på en Allsvensk plats – Mohamed Bangura! Slutade fyra i fjol och försäsongen har visat att laget höjt sig ytterligare ett snäpp i år.
 
Yukia Sugita förvänats bli en attraktion i Superettan
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån
 
 
1. Gefle
Ser man till årets trupp så glider man osökt in på två ”legendarer”. Johan Oremo och Jonas Lantto. Båda notoriska målskyttar och tillsammans över 200 Allsvenska matcher för Gävle laget. Räkna med att det är dessa båda herrar som kommer att bli oerhört viktiga i klubbens jakt på en återkomst till högsta divisionen. Stärkt upp en lite darrig backlinje med HIFs Jesper Björkman och känns stabilare än på länge. Lägg därtill Rene Makondele och Piotr Johansson, 21-årig mittfältare som sedan 2010 tillhört Malmö FF, så kan vi nog räkna med att Gefle kommer att slåss i toppen av Superettan den här säsongen.
 
Rätt eller fel? Vad tror du? Blir det kvalplats för HIF? Kommentera gärna nedan hur du själv ser på den kommande säsongen.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*