AOH tippar Allsvenskan Plats 12

AlltOmHIF tippar allsvenskan

PLATS 12  Åtvidabergs FF

Fg års placering: 8

Nyförvärv: Ammar Ahmed, MF, (Östersund), Simon Skrabb, MF, (FF Jaro), Mauricio Albornoz, MF, (BP), Mario Jelavic, A, (Atletico Madrid), Martin Lorentzson, YB, (AIK)

Förluster: Daniel Sjölund, MF, (Norrköping), George Tanzi, A, (Motala), Tom Pettersson, B, (Göteborg), Allan Olesen, B, (Fremad Amager), Olle Karlsson, MF, (Klubb ej klar), Imad Zatara, MF, (Klubb ej klar), Mohammed Abubakari, MF, (Häcken), Ricardo Santos, A, (Guizohu Renhe)

AOH kommenterar:

Har tappat sitt centrala mittfält med Daniel Sjölund och Abubakari. Har värvat Mauricio Albornoz och letar efter ännu en innermittfältare. Fick in rutin i backlinjen genom värvningen av  Martin Lorentzson men det avtalet sträcker sig bara fram till sommaren. Roar Hansen har ersatt Peter Swärdh som tränare och nu är det upp till bevis för vår förre tränare att han håller på Allsvensk nivå.

 

Torbjörn Nilsson (Webbansvarig Åtvidabergs FF )

Hur har det gått för ditt lag under försäsongen?

– Det har som vanligt varit mycket upp och ned. Vi började positivt med en 3–2-seger hemma mot Örebro. Sedan noterade vi spelmässigt och resultatmässigt sämre insatser med bland annat ett riktigt bottennapp borta mot Norrköping 0–2. Därefter har vi sakta gått framåt.

Med nye tränaren Roar Hansen har vi förändrat spelsystem från 4–4–2 till 4–2–3–1. Det har väl inte riktigt satt sig ännu, men sett bättre ut efter att vi fått in ytterligare en forward i truppen. Vår tia har intagit en högre position och vi har därmed fått ett bättre anfallsspel. Kantspelet som är ännu viktigare i en 4–2–3–1-uppställning har inte riktigt fallit ut som vi hoppats, men vi har flera nya spelare, så vi hoppas att det kommer. Defensivt har vi i det stora hela gjort det helt okej, men tyvärr har vi fallerat vid de insläppta målen och släppt in alldeles för enkla mål.

Foto: Bjarki Tordarson
Roar Hansen hittar vi numera i Åtvidaberg
Foto: Bjarki Tordarson

Vem har imponerat mest och vem kan överraska?

– Kristian Bergström blev i fjol allsvenskans äldste målskytt genom tiderna när han gjorde segermålet hemma mot Malmö FF i sista omgången. Pligg är 41 år men visar att han fortfarande är väldigt stabil. Vår mittback Daniel Hallingström ser också ut att gå mot en ny bra säsong och vår kvicke forward John Owoeri (inte helt olik David Accam) har hittat målet på sistone.

Nyförvärven Martin Lorentzson (AIK) och Mauricio Albornoz (BP) ser också ut att bli spännande tillskott. Martin Lorentzson är bara kontrakterad under våren och därefter kan Hampus Holmgren bli årets överraskning. 19-åringen har varit skadad under två säsonger, men visat fin potential under försäsongen. Jämngamle finländaren Simon Skrabb har också haft skadeproblem under en tid, men i år kan den finländske U21-landslagsmannen få sitt genombrott.

Hur ser du på ditt lags chanser i årets Allsvenska?

– Vi har tvingats banta truppen och det är därmed svårt att ha samma höga förhoppningar som i fjol, då, då jag tyckte att vi hade en trupp för att blanda oss in i toppstriden eller strax därbakom. Jag tycker ändå att vi har fått ihop en allsvensk trupp.

Målvakterna är densamma. Backlinjen är i stort sett intakt och Martin Lorentzon är ett bra tillskott under vårsäsongen, sedan hoppas vi att Petter Gustafsson kommer tillbaka efter skada.

På mittfältet har vi tappat några tunga namn, men ersatt med intressanta spelare i Mauricio Albornoz (BP), Ammar Ahmed (Östersunds FK) och Ruben Lameiras (Tottenham, som vi hoppas få spelklar inom kort). Sedan hoppas vi att Bruno Marinho kommer tillbaka för fullt efter två års skadefrånvaro. Det finns mycket kreativitet, fart och spelglädje hos våra mittfältare, men vi är inte lika tunga att möta. hemma på Kopparvallen kommer vi säkert fortsatt vara spelförande. På bortaplan kanske vi kommer uppträda lite defensivare, men vårt rakare bortaspel under fjolårshösten var poänggivande.

Det är förstås också kännbart att ha tappat 17-målsskytten Ricardo Santos. Målskyttet denna säsong kommer säkerligen fördelas jämnare och förhoppningsvis tar Victor Sköld chansen, då han främst fick agera inhoppare i fjol. Mario Jelavic från Atletico Madrid kan också utvecklas till en målskytt av rang, potentialen finns.

Huvudsaken är att vi håller oss så långt ifrån bottenstriden som möjligt och jag tror att vi åter kan nå den övre halvan.

Vad tror du om HIFs chanser?

– Precis som oss har HIF haft ekonomiska bryderier och tvingats anpassa sig till en mindre kostym. Laget har haft en stor spelaromsättning och det är klart att David Accam (17 mål och 4 assist), precis som vår egen Ricardo Santos, är en tung spelarförlust. Även om övriga spelare som lämnat inte var lika tongivande, så har laget tappat en del rutin (Christoffer Andersson framför allt) och truppen ser smalare ut i år.

Atakora kan bli ett viktigt tillskott
Atakora kan bli ett viktigt tillskott

Jag har sett HIF i cupmatcherna mot Halmstad och Göteborg och de har inte imponerat i de matcherna. Anton Wede kommer att bli ett bra tillskott. Astrit Ajdarevic ser ut att ha en bit till formen, men kommer säkert bli nyttig. Lalawele Atakora har inte lyckats i AIK men kanske blommar ut i HIF?

Frågan är väl sedan om Henrik Larsson står pall för trycket om det kommer blåsa snålt? I Falkenberg hade han inte alls samma tryck på sig. Någon toppstrid lär det inte bli utan förmodligen en plats någonstans i mitten på tabellen, vilket torde vara helt okej för att bygga inför framtiden.

Hur ser du på att AOH har tippat ditt lag på plats 12?

– Det är väl ungefär vad vi brukar bli tippade. Jag tror naturligtvis på en högre placering, men var vi hamnar vet ju ingen förrän 30 omgångar är spelade.

Vi tackar Torbjörn Nilsson och önskar honom och Åtvidaberg lycka till I årets Allsvenska.

Imorgon presenterar vi Plats 11 och undrar om fotbollen fortfarande är nummer 1 I staden? 

Martin Klinteberg BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*