Rapport från upptaktsträffen

upptaktsträff

Över 300 personer i form av spelare, tränare, klubbrepresentanter och mediafolk samlades vid 10-tiden på måndagsförmiddagen i Upplands Väsby för den årliga upptaktsträffen för den allsvenska fotbollen.

En nyhet presenterades redan vid avprickningen. I stället för en stor lunta med material från SEF och sändande tv-bolag tilldelades deltagarna ett USB-minne med erforderligt material på. Tänka sig, det dröjde till 2015 innan fotbollen klev in i den digitala världen helt och hållet.

Och redan innan träffen tog sin början officiellt lät Helsingborg tala om sig. Klubben hade med sig gräsfrön och hade placerat gräsfröpåsar på borden hos dom lag som spelar på plastgräs.

Träffen inleddes med tal av Karl-Erik Nilsson, SvFF och Lars-Christer Olsson, SEF. Nilsson bubblade som vanligt om nervositeten inför kommande EM-kval och inte så mycket om allsvenskan. Men båda var ändå överens om att det kan komma att bli en enormt bra säsong.

En annan nyhet var att mentometeromröstningen var uppgraderad till 2.0. Förbundet tyckte det var en smart grej att deltagarna skulle använda sina mobiltelefoner för att rösta i stället – det hela föll dock platt när både sajt för röstning och lösenord kablades ut till webbtittare, vilket gjorde att gemene man framför datorn också kunde vara med och skicka in sina röster.

Den sedvanliga omröstningen om vilket lag som vinner allsvenskan vanns av Malmö med 46,9 procent av rösterna. IFK Göteborg noterades för 16,3 och AIK för 13,8. Helsingborg fick sympati av endast 1,3 procent, vilket var lika många som Norrköping och bara marginellt fler än Falkenberg och Häcken.

Henrik Larsson var förstås i fokus som ny tränare eller snarare manager för Helsingborg. På scenen berättade han om att han ska försöka göra det bästa av den rådande situationen, även om det ekonomiska läget i föreningen inte är det bästa. Det har krävts vissa omorganisationer. Men hans ledarskap kommer inte att förändras nämnvärt från tiden i Falkenberg. Och när det gällde spelet på försäsongen kommenterade Larsson det med att han tyckte att det sett riktigt bra ut stundtals och bra ut andra stunder. Han menar också att det tar lite tid innan spelargruppen vant sig med vad han vill få ut på planen.

Henke menade också att det alltid finns en stor förväntan på framgång hos alla i Helsingborg och att klubben har budgeterat för att hamna topp 6. Just nu var hans största orosmoment hur målvaktsfrågan ska lösas med både Pär Hansson och Matt Pyzdrowski på skadelistan.

Diverse omröstningar genomfördes under dagen och en av dessa var om vilka möten som är hetast och intressantast i allsvenskan. Där blev det en klar seger för AIK-Djurgården som fick 33 procent av rösterna. Derbyt Malmö-Helsingborg fick endast 4,3 procent av rösterna.

Johan Mårtensson var spelarrepresentanten för Helsingborg och han höll en ganska tillbakadragen profil men höll med sin tränare/manager om att en sjätteplats är en realistisk målsättning för laget.

Efter att hälften av lagen presenterats och sändande bolag Cmore fått göra promotion för sina sändningar blev det avbrott för lunch, där det bjöds på renskav, lax, potatis och ris.

Upptaktsträffen fortsatte därefter med övriga lag med Stockholmslagen först ut och som vanligt höll Hammarbys Nanne Bergstrand hov med sina numera patenterade metaforer och än en gång poängterande av att svensk fotboll måste få upp tempot för att bli mer konkurrenskraftig internationellt.

Mingel och enskilda intervjuer avslutade dagen som lär ha varit till stor belåtenhet för dom flesta journalisterna och bortsett från Stockholmslagen, var det just kring Helsingborgs bord det största intresset tilldrog sig.

Mats Jonsson, Elitefootball.com

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*