AOH tippar Allsvenskan – Omgång 9

Idag sparkar den nionde omgången av årets allsvenska serie igång. Klockan 19:00 blir “toppmatch” på Strandvallen när Mjällby tar emot Malmö FF. HIF (serieledarna) spelar sin nionde match först på måndag, men det visste ni väl redan…

1) Mjällby-Malmö FF
Ymer: Det är många som höjer Mjällby till skyarna för tillfället. Och de får mediautrymme som aldrig förr. Kaxiga uttalande varvas reportage om “gamla” och “nya” skyttekungar. Ja, det är allmänt härlig hausse på Listerlandet för tillfället. Och det är ju kul för dem. När säsongen summeras kommer det kanske låta helt annorlunda. Omgångens match för Mjällby mot Malmö FF blir en svår nöt att knäcka. Dock pågår det en massa internt strul i malmö-klubben; En tränare som pratar med andra klubbar, en spelare som gråter ut i media för att han känner sig hånad. Klarar Malmö att reda ut det interna för att prestera på planen?
Slutresultat: 1-1

Nordqvist: Lite kluven här. Ser naturligtvis gärna att MFF förlorar både matchen och lite självförtroende inför derbyt. Men om de torskar så kan det ju också få motsatt effekt. Mjällby är tillräckligt starka för att skaka om de baby-blå. Tipset kanske lite mer med hjärtat.
Slutresultat: 1-1

***

2) BP-Syrianska
Ymer: Två lag som egentligen tillhör Superettan redan med tanke på deras svaga spel. Nu får bägge lagen möjlighet att ta tre viktiga poäng i bottenstriden. Dock tror jag att lagen kommer ta ut varandra och matchen slutar oavgjort.
Slutresultat: 1-1

Nordqvist: Syrianska gjorde förvisso en kämpainsats mot HIF, hemma på sitt plastgräs men laget är nog för svagt för att klara sig kvar i år. Bristen på anfallare är så uppenbar att Özcan själv erkänt den. Dinko glimtar till men är för ensam. BP är ju inte heller något kanonlag men nog klarar laget att vinna här.
Slutresultat: 2-0

***

3) Öster-AIK
Ymer: Två “skadeskjutna” lag som desperat behöver poäng. Kort sammanfattning om förutsättningarna. Svårtippat. Öster har fyra raka utan vinst och AIK-maskinen hackar och puttrar som en gräsklippare utan bensin. Den stora behållningen i matchen blir att se hur den så aktivt “pro-AIK:aren” Kenny Pavey i Öster kommer agera och hur intresserad han är att vinna över sin hjärteklubb.
Slutresultat: 1-0

Nordqvist: Tyvärr ser det ut som om smålänningarna sprallade av sig det mesta redan i inledningen, vilket kostade HIF två poäng. Inte för att AIK imponerat så rysligt heller. Stabbiga mittbackar kanske inte hänger med Pinones-Arce? Men hjärnan säger, lite motvilligt, AIK-seger.
Slutresultat: 1-2

***

4) Häcken-Gefle
Ymer: Bägge lagen gick på en ordentlig propp förra omgången. Häcken blev krossade av HIF och Gefle blev knockade av BP. Två lag med ett skadat självförtroende bjuder upp på dans på jordåkern på Hisingen. Jag är övertygad om att Häcken är det laget som snabbast kan repa sig, även om Gefle alltid är ett osäkert kort.
Slutresultat: 2-0

Nordqvist: Gäflar vad Häcken ska vara revanschsugna här. 0-5 på Olympia sved nog rejält i häcken?
Och Gefle är inte ju inte seriens bortastarkaste lag så här kan det bli rejält med däng. El Kabir och Makondele kan få lite lekstuga om de återhämtat sig.
Slutresultat: 4-0

***

5) Djurgården-Halmstad
Ymer: Djurgården tog en för dem, livsviktig seger senast mot Malmö. Livsviktig för sin allsvenska status, och lika viktig för sitt sargade självförtroende. Nu tar de emot ett Halmstad, som i mina ögon, varit bättre än vad resultaten än så länge visat. Jag tror på “champagne-fotboll” och det blir Djurgården som drar längsta strået.
Slutresultat: 3-2

Nordqvist: Ny tränare, kanske lite mer självförtroende efter segern mot Malmö. Det finns en del som talar för Djurgården här. Halmstad kämpade ju hyggligt mot Göteborg men jag tror inte de orkar stå emot här.
Slutresultat: 2-0

***

6) IFK Göteborg-Kalmar
Ymer: “Tråkiga” Kalmar har spelat stabilare än vad jag inför serien trodde de skulle klara av. De smyger sig på topplagen, utan att egentligen bli speciellt uppmärksammade. “Der Alte”- Henrik Rydström, tycks ha gjort en “Lindström”, och kopplat ner sitt Twitter-konto för att lägga all energi på fotbollen. Dock har inte Rydström varit lika produktiv, men laget har blivit bättre(?). IFK är, trots sin förlust mot AIK, ett av de starkaste lagen, och kommer göra en markering på Ullevi att de vill hänga med i toppen och följa Serieledarna i hasorna.
Slutresultat: 3-1

Nordqvist: Ett Kalmar där Henrik Rydström sitter på bänken känns nästan lite konstigt.
Trodde att ?gubben? skulle hålla något år till. Men det är tydligen sämre virke i honom än i HIF:s Mattias Lindström, ha,ha. Real Göteborg däremot verkar ganska starka i år och lär bli ett hot mot HIF. Blir inte förvånad om Tobias Hysén sätter en pyts eller två. Och Robin Söder är tydligen på väg tillbaka in i matchen igen. Även om han har en bit kvar till sin namne Simovics klass.
Slutresultat: 3-1

***

7) Norrköping-Åtvidaberg
Ymer: Omgången svåraste match att tippa – på förhand. Bägge lagen varvar helt ok, bra insatser, med lite toner av hawaii-fotboll. Jag tror det blir ganska tillknäppt, försiktigt och trevande.
Slutresultat: 0-0

Nordqvist: Östgötaderby. Kul och oförutsägbart. Det är ju jämt i tabellen mellan lagen med bara en poängs skillnad. Jag tror inte något av lagen vill förlora den här matchen. Och förmodligen slipper dom det också. Men å andra sidan kommer ingen vinnare att koras.
Slutresultat: 1-1

***

Foto: Bjarki Tordarson
Ett måljubel vi naturligtvis vill se flera gånger på måndag!
Foto: Bjarki Tordarson

8) HIF-Elfsborg
Ymer: Detta är så klart veckans höjdpunkt. HIF spelar grymt stabilt. Elfsborg har vaknat till efter att ha inlett serien med fyra raka oavgjorda, så har de nu fyra raka vinster. På förhand är denna match långt mycket mer intressant, kittlande, spännande än vad vilken Champions League-final som helst. Detta är Allsvenskan när den är som bäst. På förhand, om jag för en kort stund lägger bort mitt rödblåa hjärta, är den väldigt oviss. Vi vet att Elfsborg har problem att spela fotboll på gräs, å andra sidan brukar adrenalin (inför toppmatcher) ge den lilla extra skjutsen för att bemästra det mesta. HIF vet att pressen ligger på dem, framför allt efter det senaste resultatet. Så frågan är; Vilket lag kan bemästra de psykiska attributen bäst?
Slutresultat: 2-2

Nordqvist: Liten och tidig seriefinal. De två senaste årens mästare möts. Det finns en hel del som talar för hemmaseger. Riktigt gräs och HIFs ovilja att förlora hemma är bara två faktorer. Jag har all respekt i världen för Anders Svensson, Lasse Nilsson och Stefan Ishizaki men HIFs försvarsspel i år har imponerat lika mycket som anfallet.
Tror att det blir årets hittills tuffaste match (jag räknar Mjällby som ett olycksfall i arbetet) för röd-blått, men både hjärna och hjärta säger tre poäng. Det skulle dessutom få MFF ännu lite mer att fundera på inför derbyt.
Slutresultat: 3-1

bbl_roland_nordqvistbbl_fredrik_ymer

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*