Otto Martler: “Som fotbollsspelare fick jag en väldigt bra grund i HIF”

Foto: Bjarki Tordarson

Lite smått sensationellt toppar Falkenbergs FF superettan, laget som kvalade sig kvar i serien så sent som i höstas. I tränarrollen finns i år en gammal HIF:are, Hans Eklund, likaså mellan stolparna återfinns en gammal Helsingborgare – då Otto Martler vaktar buren. Allt om HIF träffade honom i samband med Akademilagets match mot Assyriska BK och pratade om hans år på Olympia.

Du har ett förflutet i Helsingborgs IF, hur gammal var du när du kom till klubben?

Jag började spela fotboll i HIF när jag var nio år gammal, innan dess spelade jag i en mindre klubb, Hyllinge GIF. Men jag räknar HIF som min riktiga moderklubb för det var här det började på riktigt.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Hur många år spenderade du sen i klubben?

Jag var kvar här tills jag var sjutton.

Vilka tränare hade du på Olympia?

Som fotbollstränare hade laget Peter Dahlberg, Tommy Norell, Mohammed Bekau och Pavlos Nikolaidis, jag själv hade först min farsa som målvaktstränare men hade sen Leif Troedsson under de sista fyra åren.

HIF har varit framgångsrika i att fostra spelare på målvaktspositionen, vad är det man gör så bra?

Man får en kvalificerad målvaktsträning i tidig ålder och framförallt får man det vid flera tillfällen i veckan. När jag var liten hade vi målvaktsträning två gånger i veckan och det var förstås riktigt bra. Även om det ligger mycket i att man får mycket träning ska man inte glömma bort tränarna här, Sven Andersson i A-laget och sen Leif Troedsson för lagen under, det är två riktigt bra målvaktstränare.

När du sen lämnade klubben som 17 åring, vilka målvakter var det du konkurrerade med då?

Jag hade Pär Hansson och Oskar Berglund framför mig så jag förstod att jag inte fick fortsätta eftersom de båda var väldigt duktiga och jag själv var väldigt sen i min utveckling. Med facit i hand har de visat sig att de tog rätt beslut eftersom Pär Hansson är Sveriges bästa målvakt idag.

Nu har du nyss sett en match med Akademilaget här, hur viktigt tror du att det är för de unga talangerna att få in rutin från seniorsammanhang?

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Jag tror att det är mycket nyttigt för spelarna, seniorfotboll ger dem mer än ungdomsfotboll, det blir en tävlingsmatch på en helt annan nivå. Det är lite tuffare och mer gnälligt och påminner dem om vad som komma skall när och om de kommer till en högre nivå. Sen tror jag att man behöver komma ett snäpp till om HIF Akademi ska slå fullt ut, så som man vill.

Om du själv får peka på skillnaderna mellan att spela i en U19 serie mot elitlag eller seniorfotboll i division två, vad pekar du på då?

Det handlar mycket om att det blir en större tävling av det hela, matcherna betyder lite mer för lagen. Som idag när grabbarna mött Assyriska BK som leder serien, ett tufft lag att möta med lite griniga spelare, det är en viktig lärdom att få med sig för den lärdomen kan du inte få genom ungdomsmatcher. Sen är det såklart en fysisk skillnad, det går inte att undvika när det gäller seniormatcher.

Efter din tid här på Olympia har det gått bra för dig, först spel med Lunds BK i division ett och nu spelar du i superettan med Falkenbergs FF, hur utvecklande var det för dig att spela i ettan?

Otto i Lunds BK Foto: Bjarki Tordarson
Otto i Lunds BK
Foto: Bjarki Tordarson

Jag spelade i division två med Lund först och främst, sen tog vi klivet upp till division ett. Jag behövde en nytändning efter ungdomsfotbollen här i HIF och det var en viktig tid för mig, kraven är annorlunda på seniornivå och det var mycket utvecklande.

Vad är dina känslor för din moderklubb idag, följer du dem och så?

Jag följer dem så mycket jag hinner, man har inte så mycket tid över, egentligen är det Arsenal som man följer mest, men det är klart att man tittar på HIF när man kan. Nu har jag inga gamla kompisar kvar i laget så jag känner inte något för någon enskild spelare men man är Helsingborgare och det är klart att man vill att det är laget som ska vinna allsvenskan.

Efter dina år på Olympia, hur mycket känner du att tiden här har påverkat vart du är idag?

Som fotbollsspelare fick jag en väldigt bra grund i HIF, man får en mycket bra teknisk grund att stå på, både som utespelare och målvakt, sen har man fått bitar från seniorfotbollen som inte går att få från andra sammanhang. Men jag fick en bra grund att stå på härifrån som betydde mycket när man väl kom ut i seniorfotbollen.

bbl_jimmy_fors

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*