AOH gratulerar Krister Granbom på 80års dagen

170810 Helsingborgslegendaren Krister Granbom inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Åtvidaberg den 10 augusti 2017 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35348

Säsongen 1939/40 vann HIF-spelaren Anders Pålsson den allsvenska skytteligan med 17 mål på 22 omgångar. Året därpå, den 9 april 1941 föddes Krister Granbom, som vid 23 års ålder upprepade bedriften. I dag fyller han alltså 80 år och AOH vill gärna gratulera honom

Han värvades till HIF från Perstorp som på den tiden var en bra plantskola för HIF. Några minns säkert Sven-Göran ”Stuvbiten” Pettersson och Leif Rubin  för att ta ett par exempel. På bara 20 matcher stänkte Krister in 22 mål! Han var en starkt bidragande orsak till att HIF klarade kontraktet det året. Tråkigt nog så värvades han därefter av IFK Göteborg där han spelade de två kommande säsongerna..

Som 17-åring satt jag 1964 på Olympia och njöt av hans målfabrikation. Jag minns hur snacket gick på läktaren.

-Skicka in bollen i straffområdet. Når den fram till Krister så är det mål. 

Krister hade en unik placeringsförmåga. Han såg till att stå på rätt ställe när bollen kom och sedan skulle den bara in i mål, oavsett vilken kroppsdel som användes. Tråkigt nog innebar Kristers talang som målgörare samtidigt att han fick rykte om att inte vara någon riktig lirare, vilket var helt felaktig. I själva verket hade han alldeles utmärkt teknik och vann även något pris för det under sin tid i Perstorp.

-Jag tyckte det var lite trist att jag inte fick något erkännande för mitt spel i HIF, utan ”bara” för mina kvaliteter som målskytt, berättade Krister för mig när vi träffades på Olympia för drygt tio år sedan.

Då presenterades undertecknad som ”Årets kändismedlem” samtidigt som Krister utsågs till Årets HIF-profil och  prydde medlemskortet 2010 vilket gör att även en del av den yngre generationen sett och hört hans namn.

I medlemsboken berättade Krister att hans bästa minne med tiden i HIF var den Amerikaturné som laget gjorde 1963.

-Jag var 22 år gammal och fick chansen att åka över till USA. Att få spela fotboll i både New York och Chicago gjorde det mer fantastiskt.

Krister fick dock aldrig chansen att dra på sig landslagströjan. En av hans tuffaste konkurrenter var Agne Simonsson, ÖIS-aren som sedermera blev proffs i Real Madrid. Han lade av redan som 27-åring eftersom man på den tiden inte kunde försörja sig som fotbollsspelare. Han blev erbjuden ett jobb i Göteborg och under en period gick det att kombinera men inte i längden. Då valde han att lägga skorna på hyllan.

Under succéåret i HIF 1964 fick han både HDs Guldmedalj för bästa idrottsprestation i nordvästra Skåne och Kvällspostens Boll-Oskar som Skånes bästa fotbollsspelare.

Som kuriosa kan nämnas att hans pappa, Gunnar spelade i HIF från barnsben upp till A-laget, där han hann spela en match innan familjen flyttade till Perstorp.

Men sonen Krister återvände alltså…

1 kommentar

  1. Grattis på 80-årsdagen Krister önskar din skolkamrat från Läroverket i Hässleholm…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*