”Hjälten från Lissabon”, ”Inge Guldfot”. Kärt barn har många smeknamn och Inge Danielsson är en spelare som för evigt skrivit in sig i den svenska fotbollshistorien. I dag fyller han 80 år och vi på AOH sällar oss till skaran av gratulanter eftersom han för evigt är förknippad med HIF. 

Inge föddes alltså 1941 i Bromölla. Det var också Ifö/Bromölla han tillhörde när han fick göra sin landslagsdebut mot Danmark den 6 november 1966. Bromölla låg då i dåvarande div 2, som idag motsvarar Superettan.

Danielsson gjorde debut i svenska landslaget redan under tiden i Ifö/Bromölla som då spelade i Sveriges division II. Debuten kom mot Danmark i Solna den 6 november 1966 där Danielsson sköt segermålet, 2-1. Sveriges första mål gjordes av Agne Simonsson efter framspelning av Inge.

En vecka senare ställdes Sverige mot Portugal i Lissabon och den matchen avgjorde Inge efter en soloraid där han löpte över halva Portugals planhalva innan han slog in 2-1 som gav Sverige en skrällseger. Den prestationen gav honom smeknamnet ”Hjälten från Lissabon”.

Året därpå gick han till HIF, som då var i allsvenskan. 

Hans första sejour i HIF blev bara ettårig. Succén ledde nämligen till proffskontrakt med holländska Ajax och fortsatte där. Redan första året var han med och bidrog till att klubben kunde ta sin tredje raka ligatitel. Inge kom i slutet av säsongen men hann med att göra nio mål. 

1969 fick han uppleva Ajax första Europacupfinal och i finalen ställdes han mot en annan svensk legend, Kurre Hamrin, som representerade Milan.

Danielsson gjorde flera mål viktiga mål i Europacupen, bl.a. mot Benfica. Men redan efter ett år vände Danielsson tillbaka till Helsingborg och spelade i division 2 och 3. För HIF gjorde han totalt 173 matcher. Det blev dock ett ettårigt gästspel i allsvenskan med IFK Norrköping innan han vände hem till moderklubben Ifö/Bromölla.

I allsvenskan blev det 28 matcher och 11 mål.

Totalt gjorde Inge Danielsson 17 A-landskamper, vilka resulterade i åtta mål.

Vintertid ägnade han sig åt bandy med klubben Villands Vånga IK.

Efter karriären drev han en golvfirma fram till pensionen.

Stort grattis Inge!

Föregående inlägg HIFare i EM: Bejtulai med inhopp i debuten
Nästa inlägg Nils Arvidsson efter provspelet i Italien: ”De är fortsatt intresserade och vill ha mig”

En tanke på “AOH gratulerar ” Inge Guldfot” på 80-årsdagen

  1. Aah, Villands Vånga IK leder en ju osökt vidare till en annan klassisk HIF-lirare: Ola-här-kommer-ingen-jäkel-över-bron-Nilsson med 12 säsonger, över 500 matcher för Di Röe samt Svensk mästare 1999! I mina ögon en av de sista trotjänarna som inte byter klubb lika ofta som en annan byter strumpor…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: