AOH gratulerar Andreas “Lange” Landgren…

190209 Helsingborgs Andreas Landgren under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Öster den 9 februari 2019 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

…som fyller 30 år idag.

Idag gratulerar vi Andreas Landgren! Inte bara för att han nått den respektabla åldern 30 utan även för att han har vigt hela nitton år av sitt liv till föreningen vi alla älskar!

Allt började i HIF 1995 och Andreas sågs snabbt som ett hett framtidslöfte i HIFs ungdomslag och vad som utmärkte honom var hans mångsidighet, fysik och ledarskap. Det var inte ovanligt att Lange fick spela med de som var äldre och då fick han oftast spela på olika positioner och vad jag kan komma ihåg var han dessutom alltid lagkapten.

2004 Blev han uttagen som 15 åring till Sveriges p17 landslag och hann med att göra 19 matcher och 5 mål. År 2005 vann han Canal + Cup med Skånelaget, även då som lagkapten. Lange blev vald till turneringens spelare framför spelare som Albin Ekdahl, Joel Ekstrand och Inter bekanta Goran Slavkovski. Detta blev starten på Andreas seniorkarriär, året efter debuterar han som 17 åring i Allsvenskan och det första man tänkte på var hur mycket han sprang – grabben blev ju aldrig trött! Efter att ha gjort en stark försäsong 2007 blev Lange uppkallad till A-laget, då 18 år gammal. Han blev ganska snabbt en favorit på Olympia och många blev nostalgiska i och med hans pappa, Sven-Åke Landgren, är en sann legendar på Olympia med närmare 350 A lags matcher. Som 20 åring får han debutera i A-landslaget, i en träningsmatch mot Mexiko, och han var även med i U21 Laget som tog brons på hemmaplan.

Albin Ekdal, Emil Salomonsson och Joel Ekstrand omger dagens födelsegris Andreas Landgren under en P18-landskamp 2007 © Bildbyrån

Det tog inte lång tid innan erbjudandena från utlandet börja trilla in och i Januari 2010 skrev han på för den italenska klubben Udinese Calcio, dessvärre blev det inte vad han hade hoppats på och det blev skralt med speltid. Udinese låna ut honom till Willem II under ett halvår och där fick han spela 13 matcher och göra 2 mål hos de krisande holländarna. Andra halvan av 2011 fick han tillbringa i Fredrikstad och där börjar det lossna för honom. Han gjorde så pass bra ifrån sig att Fredrikstad gjorde övergången permanent 2012. I Fredrikstad hann han med 39 matcher innan flyttlasset gick tillbaka till Allsvenskan och Halmstad BK. Väl i Halmstad hinner han med att göra 27 matcher och två mål, men längtan till Helsingborg växer sig allt starkare.

2014 var han så tillbaka i Sundets Pärla och nu fick han spela högerback, tyvärr ådrog han sig en allvarlig knäskada och missade hela säsongen 2014. 2015 var han dock tillbaka starkare än någonsin och vi fick återigen se prov på hans kondition när han sprang upp och ner längs högerkanten. Är det en sak man kan säga om Lange är det att han alltid ger sitt yttersta! Samma år fick han den ultimata belöningen när han blev vald till årets HIFare! Vi vet alla vad som hände året efter och Lange var snabbt ute och sa att han skulle stanna för att hjälpa klubben han älskar tillbaka till det svenska finrummet och han lyckades!

Vi är oerhört glada att Lange nu får spela Allsvensk fotboll med HIF igen och vi hoppas att han även får göra det nästa år, för då firar han nämligen 20 år i klubben! Åter igen Grattis och vi är tacksamma för att du vigt stora delar av ditt liv till klubben vi älskar, en sann HIF legendar!

Fakta

Namn: Andreas Landgren

Född: 1989-03-17

Position: Försvarare/Mittfältare

Tidigare klubbar:

HIF 1995-2009

Udinese 2010-2011

Willem II 2010-2011

Fredrikstad 2011-2013

Halmstad 2013

HIF 2014 –

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*