Allt om HIF möter Yonathan Getachew från U17 laget

Foto: Bjarki Tordarson
Yonathan Getachew får bollen och då sticker Anton Kinnander. Foto: Bjarki Tordarson

Han var “supertalangen” på allas läppar i somras när han lämnade Husqvarna för HIF. 15 åriga Yonathan Getachew spås en lysande framtid och var eftertraktad av många klubbar men valde den finaste av alla – Helsingborgs IF. Till Allt om HIF berättar han om vilka klubbar som visade intresse, varför valet föll på Helsingborgs IF och var han drömmer om att bli proffs som vuxen.

 

Yonathan, för de som inte känner dig så väl, vill du berätta lite om vem personen Yonathan Getachew är?

En femtonårig kille som bor hemma med familjen bestående av mamma, pappa och två syskon. Har alltid spelat fotboll och det präglar mig rätt mycket då jag försökt kombinera studier och fotboll på bästa vis. Är en ödmjuk och snäll kille, lite som en smålänning är.

När och var startade din fotbollsresa?

Jag spelade mycket på gården med pappa som liten. Men när jag var åtta år gammal började jag i en mindre klubb som hette Ekhagen. Sedan gick jag till Husqvarna som storsatsade på sitt P97 lag, då var jag tolv år gammal. Efter ett år blev jag upplyft till juniorlaget och efter ytterligare ett år där så flyttades jag upp i A-laget. Sex månader senare gick jag till HIF. 

När tog du beslutet att satsa helhjärtat på fotbollen? 

Vid tolv års ålder ungefär, då jag började spela för Husqvarna.

Fanns det någon annan sport som du också utövade? 

Innan tolv års ålder prövade jag badminton, karate och massa olika saker. Men det var bara fotbollen som fick mig att fastna.

Vad var det som fick dig att välja att satsa fullt ut på fotbollen? 

Det är svårt att säga, jag älskar fotboll och det är min största passion. Jag har svårt att se hur mitt liv skulle kunna vara om jag inte fick lov att träna och spela så mycket som jag gör.

Du är mittfältare, var på mittfältet brukar man se dig?

Jag är en offensiv innermittfältare.

Hur skulle du beskriva dina styrkor som spelare?

Teknik, speluppfattning och passningsspelet.

Vad anser du själv att du behöver förbättra som spelare?

Närkampsspelet och fysiken.

Satsar du mest på att förbättra det du är minst bra på eller på att ytterligare utveckla det som redan är din styrka?

Jag har alltid blivit tillsagd att man ska träna mycket på det man är bra på, och ännu mer än på det som man är mindre bra på. Man får hitta en balans där emellan.

HIF anses ha en av de bästa plantskolorna inom fotboll i Sverige. Vad gör man för att lyckas så bra?

De har en fantastisk röd tråd genom hela ungdomsverksamheten. Jämför man med Husqvarna var det svårt att gå mellan de olika åldrarna och lagen för alla spelade olika. Här har man en gemensam idé över hur alla ska utvecklas och spela.

Hur tycker du att klubben har tagit hand om dig under din korta tid här? 

Väldigt bra, alla har tagit emot en på bästa möjliga vis. Skolan, staden och klubben har varit mycket bra mot mig och då är det lättare att komma in i det fortare också.

Var har du lagt ribban för din ambition? Är det allsvenskan eller landslaget?

Man har alltid drömt och hoppats om att bli utlandsproffs. Men man får sätta upp realistiska mål just nu. Och först och främst vill jag lyckas med att komma upp till allsvenskan här i HIF. Får man sen spela i landslaget är det bara en bonus.

Du har provtränat i Aston Villa, hur var skillnaderna mellan den svenska och engelska synen på ungdomsfotboll?

De spelarna som var där hade bara fotboll i huvudet, i skolan och överallt. Sen hade klubbarna en helt annan ekonomisk förutsättning för sina ungdomsverksamheter. Jag tror dock inte att det betyder att de skulle gå bättre för att man spelar där, det är få som lyckas gå den långa vägen.

Vilka fler klubbar var aktuella när du valde att flytta till Helsingborg?

Många från allsvenskan. IFK Göteborg, Kalmar, Elfsborg och sen Öster i superettan, dessutom fick jag en inbjudan från Ajax. Men sättet som HIF arbetar på med sin röda tråd och kontinuitet fick mig att välja HIF före de andra konkurrenterna. De spelar fotboll här, och visar att de vill någonting med sina ungdomar.

Du spelar även med P97 landslaget, hur var känslan när du blev uttagen första gången? 

Man har alltid varit med i distriktslag och då får man en känsla av att man åtminstone har en chans. Sen blev jag kallad till landslagsläger och då var det bara att visa upp sig, marginalerna mellan de som kommer med och de som står utanför är väldigt små, men man får vara glad att man får chansen. 

Hur är nivån på träningarna vid landslagssamlingar? (Tänker att truppen här inte endast består av 97:or utan är även de som är äldre än dig.) 

Vi träffas så sällan och alla kommer från olika delar av landet så det är svårt att ha ”vanliga träningar”. Vi tränar på det vi ska göra på match, så nivån så sett är bättre på U17 träningar här. Men spelarna i P97-landslaget är såklart bra då de är bäst i landet i sin ålder.

Vem eller vilka personer har betytt mest för din fotbollsutveckling?

Min pappa är den som alltid har varit där och är den första människan som jag vill ha feedback ifrån. Han har alltid gått på alla träningar och matcher.

I Husqvarna hade jag Andreas Sandqvist och Hamdiah Avdic vid olika tillfällen och de två hade jag mycket bra utveckling under, en annan som också betydde mycket i klubben är Simon Nuay.

Har du tänkt någonting på framtiden? Om det nu inte skulle bli något med fotbollen det vill säg.

I och med att det är gymnasieval till nästa år så har man tänkt vad man ska välja men för mig står det bara still. Det är fotboll som gäller och om det inte räcker så är det en tanke jag får ta då.

Är det någon av spelarna i A-laget som du hämtar inspiration ifrån eller som har hjälpt dig i din roll som fotbollsspelare? 

Erik Edman har varit nere och hälsat på. Eftersom han är skadad så har han hjälpt till en hel del. Edman kommer från samma bygd som mig. Annars är det May Mahlangu som jag tittar mest på, vi spelar på samma position. Walid Atta är också en spelare som man kan ta efter, han har en fantastisk karaktär.

Följer du något lag mer än Helsingborgs IF (A-laget)?

Arsenal, alla hejar på Barcelona för att de spelar så fint, men Arsenal gör samma sak och spelar samma spel men i Premier League.

Om du skulle bli proffs i utlandet en dag, vilken liga och land tror du hade passat din spelarstil bäst?

La Liga eller Premier League.

Slutligen, vad har du för tips till alla yngre ungdomsspelare som läser det här?

Vad som än händer så kom alltid ihåg att det bara är dina fötter och du själv som spelar, oavsett vad folk vid sidan av eller tränaren säger, kom överens med dig själv och gör det bästa. Sen får man aldrig lov att bli nöjd!

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

1 trackback/pingback

  1. Spelarna vi har mött än så länge – HIF går en ljus framtid till mötes : | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*