Allsvenskan bantas och spelas höst/vår?

Svensk fotboll får en rejäl översyn. Nästa år kan det bli färre lag i allsvenskan och höst-vår-säsong kan införas från 2016. 
– Vad som helst kan hända, säger Sef-basen Lars-Christer Olsson till GP.

Många röster har höjts från de allsvenska klubbarna under många år. Viljan att banta allsvenskan från dagens 16 till 12 lag istället har varit ett av önskemålen, från bland annat Jesper Jansson. Allt för att få en bättre liga och höja den svenska fotbollens status.

På måndagsmorgonen uppger Göteborgs-Posten att en nyinstiftad arbetsgrupp fått i uppdrag att göra en fullständig genomlysning av elitfotbollen i Sverige. Representanter från svenska fotbollsförbundet, svensk elitfotboll, elitfotboll dam samt division 1-klubbarna och distrikten runtom i landet ingår i gruppen.

Planen är att vända på alla möjliga stenar för att kunna förbättra såväl talangutveckling som proffsverksamhet på lång sikt. Senast ett liknande projekt genomfördes var precis före millennieskiftet och den gången blev resultatet bland annat att superettan instiftades.

allsvenskanotiser– Vad som helst kan hända. Det är spännande. Det finns ju ett utredningsdirektiv men det är väldigt allmänt. Bland annat måste vi hitta ett sätt att värna om våra talanger. Hur är idealet för att vi ska ta hand om dem på bästa sätt? Det kan exempelvis vara att ska vi tillåta talanger att spela i a-lag i lägre serier, Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson till tidningen.

Han förklarar att utredningen ska vara klar till sommaren och att en omstrukturering av allsvenskan, med färre lag, är en av frågorna som ligger på förhandlingsbordet.

– Ja, det kan ändras. Om man förändrar seriesystemet ska man kunna spela så redan 2015. Men förmodligen är allt detta inte färdigt förrän 2016/2017. När vi kommer in i slutdiskussioner är det säker så komplext så vi kommer antagligen att behöva hålla på ett år till, säger Olsson.

Att dessutom anpassa svenska ligan till de europeiska, trots skillnader i bland annat klimat, är också en fråga som kommer upp till diskussion.
– Det finns också med. Men det är inte realistiskt att genomföra 2015. Det krävs förändringar rakt igenom hela seriesystemet om man inför höst-vår och det tar säkert ett par år att kvala sig igenom för att kunna spela riktigt sedan. Eller så kör man höst-vår enbart i eliten och som vanligt på breddnivå, säger Lars-Christer Olsson.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*