Allsvenska premiären skjuts på framtiden

Vi lär få vänta på den Allsvenska premiären Foto: Johan Lilja

Nu står det klart att seriestarten, i bästa fall, skjuts fram ”11–15 veckor” – beroende på om fotbolls-EM flyttas eller inte. Det skulle innebära en Allsvensk premiär i Juni alt Juli. Definitivt besked förväntas ges när FIFA gett besked om EM-slutspelets vara eller icke vara. Ett besked som väntas komma under morgondagen

Allsvenskan skulle egentligen ha börjat 4 april. Men pga coronautbrottet så skjuts nu premiären på framtiden. Beslutet togs under ett möte idag mellan Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Svensk elitfotboll (Sef) och de allsvenska klubbarna. Enligt uppgifter till Sportbladet innebär det följande:
* Om fotbolls-EM flyttas skjuts seriestarten upp elva veckor (till början av juni).
* Om fotbolls-EM spelas som planerat skjuts serien upp 15 veckor (till början av juli)

Detta är dock baserat på hur virusbrottet utvecklas. Ju längre den pågår – ju längre fram skjuts den Allsvenska premiären. Anledningen är att regeringen har stoppat sammankomster med fler än 500 deltagare vilket i praktiken innebär att allsvenskan får spelas inför tomma läktare. Något så gott som samtliga föreningar motsätter sig med kraft.

Allsvenskan skjuts på framtiden men, troligtvis, kommer det spelas en mängd träningsmatcher under våren. Om dessa genomförs med, eller utan, publik återstår att se Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / Cop115.

Men en premiär i Juni/Juli kräver i så fall en intensiv nyplanering. Några matchdatum i juni existerar ännu inte eftersom det då skulle ha varit uppehåll. Att spela 5–6 omgångar i juni och 5–6 omgångar i november skulle kunna innebära att hela allsvenskan klaras av mellan juni och november. Detta är dock ännu rent spekulativt.

Rent ekonomiskt blir detta ett jättebakslag för samtliga klubbar. Avtalen med Discovery och Unibet ska ge klubbarna i allsvenskan och superettan 700 miljoner kronor om året. 4,5 miljoner betalas ut varannan månad till de allsvenska klubbarna med start i april. Men det är utifrån att alla matcherna kommer kunna spelas.

Hur förbundet, Discovery och klubbarna kommer hantera detta återstår att se men utöver TV-pengarna så påverkar den ovissa framtiden en mängd andra kostnader, och intäkter, såsom biljettförsäljning, sponsoravtal och lönekostnader.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*