Alla möjligheter för en röd höst

När fotbollens fokus för bara några timmar sedan flyttats från silly season (som nyligen avslutats) till landslaget och den kommande matchen mot Ungern vill jag återigen lyfta blicken tillbaka till Helsingborg och HIF.

Tankarna strävar naturligtvis ofta dit och det är inget som någon tyckt varit konstigt under denna säsong.

Conny Karlsson har trots mängder av kritik inför säsongen hjälpt många skåningar att våga drömma om ett nytt guld. Han har skapat ett lag som i många hänseenden är komplett och han har lyckats hitta det där flytet som ofta är skillnaden mellan vinst och förlust. Conny fick bra och viktiga kuggar till klubben inför säsongen och spelare som Mattias Lindström och Adrian Gashi har varit svåra att både peta och ersätta under hela säsongen. Conny har även fått ut väldigt mycket ur lagkaptenen Marcus Lantz, som under säsongen varit Allsvenskans kanske bästa mittfältare.

Detta är den lycka och glädje som nu ligger Conny lite olyckligt i knäet. Medan Malmö har ångat på har Helsingborg mer och mer landat i en svacka, detta nådde sin spets när Malmö som bekant passerade Helsingborg i tabellen. Marcus Lantz, som under våren och sommaren har betytt ofantligt mycket för laget, ryktas nu vara på väg bort som Bosman efter säsongen och beskylls nu för att vara ofokuserad.

Det största problemet med att spela väldigt bra under en lång tid, som lag men också som enskild spelare, är att när motgångarna kommer dyker det upp många märkliga anledningar. Jag ställer mig frågan om det är omöjligt att ha en dålig dag på jobbet trots att man egentligen är bäst? Visst HIF förlorade mot ÖSK och det var för stunden ganska ödesdigert. Men är loppet förlorat nu? Nej, knappast.

Marcus Lantz har fattat en del konstiga beslut på sistone (jagandet av Martin Hanson kanske var befogat men inte så genomtänkt) och han gjorde en dålig match mot ÖSK. Är han dålig och ska placeras i frysboxen för det? Nej, knappast

Landslagsuppehållet kunde inte ha kommit mer lägligt, för att på något vis knyta ihop säcken. Uppehållet ger oss tid att njuta, det finns representanter i såväl ”stora” som ”lilla” landslaget med anknytningar till Helsingborg. Men viktigaste av allt så finns det tid för reflektion och analyser. Det går att faktiskt plocka ner matchen mot Örebro i delar och analysera vad som gick fel. Frågan som ledning ska ställa sig bör vara något i stil med vad beror svackan på?

Svackan är inte bara dålig, även om det tillsynes verkar dumt och naivt att tro att den kan vara något bra. Men enligt alla sägner och verkligheter så infinner sig svackor, för alla lag. Helsingborg har haft sin nu och landslagsuppehållet kan därför vara det perfekta uppehållet för att komma tillbaka i rätt riktning. 

Det är alltid bra att avsluta med välkända klyschor och citat har jag hört. Idag väljer jag en klyscha. Det är lättare att jaga än att bli jagad. Det är ett mantra som flertalet Malmö spelare har uttryckt under året. Nu är det vår tur. Vi ska jaga ett lag som ännu inte haft sin svacka och den kommer att komma, kanske innefattar denna den 15 september? Det är antagligen då serien avgörs och visst finns det alla möjligheter att det blir en röd höst även om det för tillfället inte känns så.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*