Alla Helsingborgs titlar under 2000-talet

Helsingborgs IF har några knackiga säsonger bakom sig – och sannolikt några utmanande framför sig – men trots det har det blivit en och annan titel under 2000-talet. HIF kan stoltsera med både segrar i Svenska cupen och Allsvenskan. Inte minst i början av 2010-talet, då man var en av svensk fotbolls stora giganter. 

Låt oss vrida tillbaka klockan några år för att minnas framgångarna under 2000-talet.

Trippeln 2011

År 2011 var inte bara ett av de bästa åren för Helsingborgs IF under modern tid, utan genom hela klubbens historien, och det är dessutom ett av de bästa fotbollsåren ett svenskt klubblag har presterat. I år ser det inte ut att bli något lyftande av pokal för HIF – oavsett om du föredrar betting med Trustly eller någon annan betalmetod, så kan du se att laget är en rejäl högoddsare till att knipa någon titel under den svenska fotbollssäsongen 2022. 

Annorlunda såg det som sagt ut 2011 – då var HIF en tvärtom en rejäl lågoddsare till framgångar. Den gången visade sig oddsen stämma. En ung Rasmus Jönsson och Alexander Gerndt var två av profilerna som stod för poängen när Helsingborg inte bara vann en eller två titlar, utan hela tre stycken. 

Allsvenskan tog HIF hem efter att ha slutat före AIK och IF Elfsborg i tabellen. Såväl målskyttet som försvarsspelet fungerade under seriespelet och när säsongen summerades hade guldlaget blott förlorat tre matcher under hela säsongen, gjort flest mål och släppt in minst antal mål (tillsammans med AIK).

Efter att SM-guldet kunde räknas in var det dessutom dags för nästa titel – det i Svenska Cupen. Vad alla kanske inte minns är att det såg ut att bli respass redan när laget gick in i turneringen i den tredje omgången. Då väntade ett möte med Landskrona och det krävdes förlängning för att HIF skulle ta sig vidare. Därefter var resan till cupguldet mer eller mindre spikrak. I tur och ordning eliminerades Trelleborgs FF, IF Elfsborg, Örebro SK och slutligen Kalmar FF i finalen. 

Finalen slutade 3-1 till HIF och målen gjordes av Álvaro Santos, May Mahlangu och Christoffer Andersson. 

Mellan 2007–2015 spelades dessutom den “Svenska Supercupen”, en turnering som inte gjorde något vidare avtryck på alltför många, men som ändå satte lite extra guldkant på fotbollsåret för HIF. Matchen i Supercupen 2011 spelades mellan vinnaren i den senaste upplagan av Allsvenskan samt den senaste upplagan av Svenska cupen. I matchen, som spelades i början av säsongen, tog HIF en prestigefylld seger mot Malmö FF med 2-1 på bortaplan. Målen gjordes av Marcus Nilsson och Erik Sundin. HIF vann även Supercupen 2012, då med 2-0 mot AIK.

Svenska cupen 2010

Fotbollsåret 2011 är svårt att toppa, men faktum är att Helsingborgs IF hade ett nästan lika imponerande 2010. Det blev ett guld i Svenska cupen även detta år – och det efter flera nagelbitare på vägen. 

Allra svettigast var det i kvartsfinalen mot AIK, där det krävdes straffar för att HIF skulle avancera. I finalmatchen var Helsingborg det tyngre laget i ett möte mot Hammarby IF. Segern skrevs till 1-0 efter mål av Rasmus Jönsson i matchens slutskede.

Även i Allsvenskan imponerade HIF, men där snubblade man på målsnöret och fick se sig besegrade med två ynka poäng av Malmö.

Svenska cupen 2006

Det första guldet under 2000-talet kom 2006, när HIF nöp segern i ett finalmöte i Svenska cupen mot Gefle IF. Gefle besegrades med 2-0 på Råsunda efter mål av Luton Shelton och Babis Stefanidis.

Det har gått några år nu sedan den senaste titeln införskaffades, och ska vi tro på spelbolagens odds i kombination med de senaste årens utveckling lär det inte hända igen den närmaste tiden. Det hindrar oss dock inte från att blicka tillbaka på 2000-talets framgångar med värme – det finns ju trots allt en hel del stunder värda att minnas.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*