Åge- dagen efter

Efter en riktigt välspelad första halvlek och god kontroll fram till 70:e minuten så kändes det som att en trepoängare var på väg. Ändå lyckades AIK både med att kvittera och i slutsekunderna avgöra. Borde vara upplagt för stockholmstidningarnas hyllning av fantastiska AIK och så blev det ju också. En del artiklar, bla TT:s, var så världsfrånvända att man undrar om man sett samma match. De stora snackisarna är, i balanserad media, de två fatala missarna från de assisterande domarna. Hur upplevde du detta Åge?

– Det är förskräckligt synd att vi blir blåsta på Accams mål. Alla förstår ju att bollen är inne men inte domarna. Och det var synd. Har svårt att förstå att den assisterande inte ser det. Extra tungt är det ju inte minst då vår spelidé fungerade till 100 procent. Men tyvärr gör vi inte mål på våra chanser. Ja bortsett att vi ändå inte får de godkända.

– Vi jobbade efter snabba omställningar och sätta Accam i spel. Det lyckas vi med väldigt bra i första. Samtidigt lyckas vi stänga ner AIK:s vänsterkant helt enligt planerna. Målet var att få bort Nils- Erik Johansson ur spelet och ja, det gick riktigt bra. Hela matchen faktiskt.

– Sedan har vi en tung historik med att tappa poäng i slutet av matcherna. Och det syns dessvärre också på slutet. Bedoya och Lindström orkade inte längre och vi fick göra byten som vi inte ville göra. Att dessutom Jere blev skadad gjorde inte läget bättre.

– I övrigt kan man väl konstatera att vi är inne i en fas där vi straffas oerhört för enstaka misstag. Vi får analysera under uppehållet så vi kan komma stärkta ur denna tunga period. Uppehållet kommer mycket bra nu för vår del. Sju man på skadelistan och förhoppningsvis får vi tillbaka Atta och Sadiku till efter landslagsuppehållet.

– Men det finns ju glädjeämnen också. Peter Larsson var fantastisk i sin comeback. Baffo har nu gjort två helgjutna insatser och han gör rätt i att spela enkelt för att vinna tillbaka självförtroendet.

Skadorna ställer till det. Sedan du kom har ni inte kunnat matcha samma lag två matcher i rad..

– Nej det stämmer. Visserligen har vi kanske vilat någon spelare själv ibland men mest handlar det om skador och förslitningar. Och när det börjar så tär det på övriga i truppen som kanske behövt en matchs vila. Det blir en ond cirkel som vi hoppas ta oss ur i och med detta uppehåll.

– Det vore underbart att äntligen få spela med samma backlinje två matcher i rad, till exempel. Försvarsspelet bygger ju mycket på trygghet och den får man genom att spela kontinuerligt med samma spelare. Inte tvivel om den saken.

Det kan ju vara svårt att hänga med Accam som assisterande, men avvinkningen i andra på Nikola. Vad tyckte du om den?

– Den är på gränsen till horribel. Han är en meter på rätt sida. Två AIK:are nedanför och inte ens i offsideposition när han får bollen. Bedrövligt. Och därifrån får de en omställning som de får hörna på och så blir det mål..

Utan tvekan två mycket avgörande misstag. Hörnor och inlägg. Vi är lite korta i rocken där?

– Det är något som är frustrerande för oss. Nu hade vi Peter idag och man såg skillnaden på hur det såg ut mot Djurgården. Med Atta eller Hanstveit med i laget får vi ännu mera längd i laget och då ska vi klara ut de här situationerna.

David Accam gör en bra första halvlek.

– Verkligen. Det kan se ut så här i många bortamatcher. Och den kvickheten han har är exceptionell.

Bortamatcher? Spelar han inte på topp hemma?

– I hemmamatcherna kan vi få bättre nytta av hans kvickhet som mittfältare. Där förväntas vi ligga på och utrymmet bakom backlinjen blir inte lika stort som när vi möter lag på bortaplan. Men det där får vi ta match för match.

Jag ser framemot den 24 september, där Accam kan få det rätt kul..

– Vi tar en match i taget men jag förstår hur du tänker.

– Nu gäller det att titta framåt. Vi har en väldigt bra trupp när alla är friska så avslutningen av allsvenskan samt spel i Europa League kan bli riktigt intressant.

Det är bara att önska lycka till!

 

2 kommentarer

  1. Det är lite oroväckande med att orken tryter hos HIF. Hur är det med kondition och uppbyggnadsträningen? Skadeläget tyder kanske också på att det är något i den här delen som inte varit bra i år? Det är mycket fokus på domarens misstag och dessa var ju tråkiga men vad är det som gör att HIF tappar matcherna i andra halvlek? Åge säger att man satsade på snabba omställningar med Accam och det gjorde man ju men in andra halvlek kunde man räkna ut dels att han skulle mattas och att AIK skulle vara mer vaksamma på honom och då vore det ju mer taktiskt intressant att variera anfallsspelet men vad vi fick var ett evigt långbollande och ofta att uppspelen landade hos ett allt bättre spelande AIK. Det syns lite väl naivt eller enkelspårigt för att lyckas i den här typen av matcher och större krav på taktiska dispositioner tycker jag behöver ställas på Åge.

  2. Instämmer – Vi orkar just nu inte fullfölja i mer än 70 min. Samma tapp mot AIK hände mot Elfsborg med. I båda fallen är det mittfältet som tappar och backlinjen sjunker. Mot Elfsborg fick en pigg Victor Claesson dominera ytan mellan mittfält och backlinje och på så sätt vända matchen. Här borde Åge se vad som händer tidigare och göra ngt åt det. Istället har det i mina ögon blivit offensiva byten, såsom en anfallare mot anfallare, Rachid (som är allt annat än defensiv) och inte en extra innermittfältare (Nordmark?) för att täppa igen luckorna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*