22:an tippar Allsvenskan

Frostiga gräsmattor, fingervantar och underställ till trots: om exakt en månad startar fotbollssäsongen i och med supercupfinalen på Olympia. Någon vecka därefter är det avspark i Allsvenskan och i höstrusket ska de svenska mästarna 2012 koras. Undertecknad tar på sig läsglasögonen, ser in i spåkulan och försöker på sig på det omöjliga – att tippa utgången i Europas jämnaste liga.

 

1. Elfsborg – Boråslaget är för första gången på flera år inte givna favoriter till Lennart Johanssons pokal. Det faktum, tillsammans med en stark trupp och den förra U21-förbundskaptenen Jörgen Lennartsson, ger Elfsborg klubbens sjätte SM-guld.

2. IFK Göteborg – Änglarna gör den största satsningen i mannaminne vilket egentligen bara borde betyda guld. Frågan är dock om klubben lyfter direkt eller behöver något år på sig först. Mitt svar är att det blir stora silvret till Kamratgården.

3. Helsingborgs IF – Förra årets trippelmästare ska till hösten göra om bedriften från 2000 och ta sig hela vägen in i fotbollseuropas finrum. Satsningen till Champions league betalar dock av sig i Allsvenskans slutstrid och di röe får byta ut en pokal mot ett litet silver.

4. Malmö – Efter ett misslyckat europabesök och tränarkarusell tar årets sydligaste lag nya tag. Trots smarta värvningar lyfter himmelsblått inte till skyn utan stannar vid trädtopparna och ännu ett brons.

5. AIK – Gnaget stod för en stark säsong i fjol och kan mycket väl ta hem årets första titel. Den offensiva avsaknaden av Banguras blir dock för stor och guldet går till ett annat gulsvart lag.

6. GAIS – Lyckades behålla Wanderson vilket betyder otroligt mycket för makrillarna. Truppen är inte tillräckligt bred för att hänga med i guldracet men fixar återigen en fin placering.

7. Kalmar – Har fått in förra årets stjärnskott i Superettan Sebastian Andersson men samtidigt tappat en del spelare. Det blir ännu ett mellanår för Smålands stolthet.

8. Djurgården – Floppade rejält i fjol men siktar nu mot toppen. Sanningen är den att laget inte är bättre än en plats i mitten.

9. Häcken – Vad är Häcken utan Ranegie? Inte lika farliga som förra året. 2011 års toppkänning byts till ingemansland.

10. GIF Sundsvall – Tillbaka i Allsvenskan efter några år i skuggan. Svårslagna på konstgräset på Norrporten vilket man visade förra säsongen.

11. IFK Norrköping – Blandade toppmatcher med riktiga bottennapp förra året. Lär trampa vatten i undre halvan i år igen.

12. Gefle – Uträknade av alla men lyckades ändå hänga sig kvar med god marginal. Mycket talar för att Strömvallen arrangerar allsvensk fotboll även nästa år.

13. Örebro – Tappat profilen Nordin Gerzic men samtidigt fått in rivjärnet Tobias Grahn. Saknar dock spetsen som för några år sedan.

14. Åtvidaberg – Studsar tillbaka upp till Allsvenskan efter ett år i Superettan. Har lyckas knyta till sig några spännande spelare och förlängt kontrakt med tongivande profiler. Det räcker till kvalplats.

15. Mjällby – Har tappat sina två största profiler (El Kabir och Grahn) och får kämpa sig för att hålla sig kvar. 2013 spelas det superettan-fotboll på Strandvallen.

16. Syrianska – Södertäljelaget klarade sig kvar i högsta divisionen tack vare ett ängelholmskt självmål på övertid. Tränarbyte och spelarflykt under försäsongen kan bara betyda en sak för ett redan svagt lag: Bye bye.

2 kommentarer

  1. Får väl se hur länge GAIS har råd att behålla Wanderson och utan honom finns risken att de sjunker i tabellen. Tror även IFK Göteborg fallerar då deras supersatsning riskerar röra om för mycket i klassiska “springa & sparka-press-fotboll a´la 80-tal” som varit deras melodi så länge. MFF blir farligare i år just för Norling fått mer tid med laget & slipper kvalspelet till Europa. HIF kan bli allt mellan 1-4 men tror precis som du att Elfsborg också blir farligare i år men också två andra gulsvarta gäng kan bli lite av “dark horses”: om AIK:s nyförvärv från Norge lever upp till sitt rykte och Gerhardsson har uträttat underverk med Häcken tidigare så de kan mycket väl bli bästa lag i Göteborg i år…

    I botten ligger övriga gäng och svårt att se om det finns en riktig strykpojke a´la HBK i fjor men Syrianska får det svårt & hoppas att något annat konstgräsgäng typ Gefle eller Sundsvall följer med i Superettan. Mjällby kan nog få det tufft men Swärdh har vaskat fram bra talanger i ett starkt gäng och dessutom vill man som HIF-supporter inte tappa fler bra bortamatcher att åka till så hoppas HBK & TFF går upp direkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*