Bombaren från “Thunder Castle”

Franck Ohandza-en målbombare av rang på vischan i Thailand.

Jag tillhör väl en av de få Svenskar som faktiskt sett Franck Ohandza spela live, när hans klubb Buriram PEA spelade mot Muangthong United-det ska erkännas att jag hade inte tagit mig ut till Yamaha Stadium i Bangkok förorten Nonthanburi för att granska Franck Ohandza i första hand utan för att beskåda Robbie Fowler som under buller och bång värvades till Muangthong United i Augusti 2011 för att vara värvningen som tog Muangthong United till toppen av Thai Premeier Legue.

Så blev det inte riktigt för Fowler och fansen var definitivt inte nöjda med hans prestationer på planen-däremot var de flesta av Bangkoks bar och klubbägare mycket nöjda med Robbie Fowler och hans entourages prestationer på olika barer, klubbar och diskotek över hela Bangkok.

Buriram PEA kom till Bangkok som serieledare och lämnade Bangkok som serieledare, Robbie Fowler satt på bänken hela matchen. Numera tömmer han barer i Indien, spelande för Kolkata Camelians om man ska tro på ryktena som florerar.

Tillbaka till Franck Ohandza, baserat på de matcher jag sett av honom så är han en typisk striker som går rakt på mål.Och han lyckas påfallande ofta få in bollen i mål också. Han har varit aktuell för Fredrikstad innan han plockades upp av Club Brügge och skickades omgående till Thailand och Buriram PEA.

Buriram PEA är en märklig klubb, grundad som Bangkok Provincial Electricity Authority 1970 och senare flyttad till staden Ayutthaya så köptes den upp av den mäktige och inflytelserika affärsmannen/politikern/maffioson (välj själv) Newin Chidchob under 2010 och flyttades återigen till Newins hemprovins Buriram där man byggde ett nytt stadium för 24 000 åskådare kallat “Thunder Castle” inspirerat av Stamford Bridge i London-helt naturligt då Newin Chidchob är en stor fan till Chelsea FC.

Satsningen föll väl ut och under 2011 gjorde Buriram PEA en HIF, det vill säga rensade bordet på inhemska titlar och kan liksom HIF titulera sig trippelmästare.

Franck Ohandza är bara 20 år gammal så det skulle vara en värvning som passar in i HIF´s strategi åldersmässigt och för att utvecklas som fotbollsspelare så behöver han komma till en bättre liga än TPL. Men frågan är om han och hans agenter nöjer sig med den lön som HIF kan erbjuda-vilken jag är övertygad om är lägre än vad Buriram erbjuder-i utbyte mot möjligheterna att komma till en liga med bättre kvalité och som är ett bättre skyltfönster mot Europa än vad TPL är.

Varningsflaggen bör också hissas med tanke på den bristande kvalité i det defensiva spelet de flesta thailändska lag har-det är sparka och spring samt full fart framåt som gäller, hur funkar Franck Ohandza gentemot de igelkottsförsvar som praktiseras av diverse lag i Allsvenskan?

Men hur fasen kunde HIF få upp ögonen för Franck Ohandza då?

Inte så svårt egentligen, Newin Chidchob är affärsmässigt nära familjen Raksriaksorn som ju äger Leicester City FC och de har ett samarbetsavtal klubbarna emellan, likväl som att båda klubbarna sponsras av familjen Raksriaksorns tax-free företag “King Power” och fram tills hösten 2011 var ju Sven-Göran Eriksson tränare för Leicester och bör då ha haft hyfsad koll på samarbetsklubbarnas talanger och “Sfinxen från Torsby” är ju även en gammal god vän med både Conny Carlsson och Reine Almkvist så att tipset kommit därifrån är inte så svårt att gissa.

Det enda som egentligen oroar mig är att sist “Svennis” rekommenderade någon spelare för HIF så dök Petar Puaca upp…

3 kommentarer

  1. Puaca väcker inte direkt några ljuvliga minnen men å andra sidan om man ska se hur HIF lyckats med afrikanska anfallare tidigare så efter en seg start kom både Razak Omotyossi samt Oliver Karakezi igång bra, men då var det “Afrika-Bosse” som låg bakom dessa två och litar mer på honom vad gäller den marknaden än Svennis koll…

    Kanske ett lån kan bli aktuellt med tanke på tiden ändå går mot sitt slut vad gäller transfers och att som du säger lönebiten blir kanske svår att lösa sett till ett längre kontrakt jämfört med ett lån på säg 6 månader…

  2. Razak startade hur bra som helst i HIF med mål i första matchen och sen flöt det bara på. Olivier startade också bra!! Och gjorde faktiskt 3 mål och två assist p sina 7 första Matcher. Så sega starter höjer jag inte med om Fredrik.

    Franck tror jag är ett långskott som endast försöks värva på chans fram tills i sommar då jag är säker på att HIF går all in på wanderson igen.

  3. Där ser man – hade för mig det var en ganska lång inkörningsperiod på dom båda då Razak såg kantig & seg ut medan Oliver flyttades en del mellan mittfältare/anfallare men han lyckades bra trots miljöombytet tydligen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*