2010 ett avgörande år för HIF

Det är ingen överdrift att konstatera att 2010 kommer att bli ett exceptionellt viktigt år för HIF. Såväl sportsligt som ekonomiskt. Vi har dragit på oss, kanske idiotiska, kostnader i form av dubbelbetalda ledare. Något som präglade HIF 2002/03.

Då hade vi Nanne, Sören och Swärdh på lönelistan. Nanne sög ut sitt kontrakt medan Sören nöjde sig med mellanskillnaden mellan lönen i Mjällby och lönen i HIF. Även om han enligt avtalet hade rätt till full ersättning från HIF. Det finns föreningsmänniskor och föreningsmänniskor.

Nu sitter vi med en ledarstab som snart är större än spelartrupp (viktmässigt är vi väl redan där ;o) ). Kanske man inte betalar så mycket till Reine, kanske Bosse inte sitter ut sitt år men med ett år kvar på kontraktet för både Jeppe och Bosse borde man bromsa nyanställningarna.

Sedan läste jag att man budgeterar med 10 000 åskådare i snitt. Är man fullständigt blåsta? det finns mycket stor risk att vi tappar och hamnar runt 8000 i snitt. Då går vi in och budgeterar med 10000 vilket historiskt sett är en mycket hög siffra för HIF.

Skulden till Helsingborgs stad ligger på närmare 20 miljoner. Låt mig påminna om en sak. Kapitaltillskottet som kommunen gav HIF var… 20 miljoner. Alltså återstår HELA kapitaltillskottet att återbetala. Låt vara att alla andra skulder nu är nere på 0 men ändå.

Vad jag tyckt om att Lindström kommit till HIF vet nog de flesta. Lindström har, av förståeliga skäl, hela tiden bara sett till sitt eget. En man av sin tidsålder. Inget man kan säga så mycket om i och för sig. Men jag gillar ju inte riktigt hans agerande, däremot gillar jag hans kommentar att han förstod att fansen inte gillade att han lämnade som han gjorde. Själv är jag mest irriterad över hanteringen i maj 2003 där ett par spelare var beredda att slå spiken i likkistan genom att inte gå med på en tillfällig lönesänkning för att rädda föreningen. Det handlade om 20 % 2003 ut. Det handlade om förskjutning av den lönen och återgång till kontraktssumman 2004…

En som gick med på detta var Santos. Santos skadades mot ÖIS och kom tillbaka i augusti. Spelade två matcher och var inte på något sätt då på gång att lämna. Om det inte vore för att HIF var mycket nära en kollaps i rekonstruktionen. FCK hade visat intresse för honom tidigare och nu vände sig HIF till FCK igen. 11 miljoner bjöds + vidareförsäljning. Detta räckte inte för HIF (en del skulle till America och en del, eg. 65 %, till BA.) Slutligen landade summan på 17 miljoner utan vidareförsäljningsklausul och föreningen räddades. Santos ville vara kvar. Förmodligen i första hand för att han inte var beredd att lämna för att han ju haft en tuff rehabilitering men också för att han de facto trivs i Helsingborg.

I januari 2009 drev HIF en utmattningstaktik mot Sochaux. Allt i akt och mening att få loss Santos så billigt som möjligt. HIF ville vänta ut januari och då få Santos ännu billigare. Tyvärr var Sochaux fräckare och gav Santos möjlighet att lösa ut sig själv och då skrevs också övergångssumman till ett högre belopp, vilket vi ju alla känner till.

I februari berättade han att det är HIF han vill spela i i första hand och nu vill han hit igen. En spelare som gjorde 10 mål förra säsongen och har genom sitt handlande visat sin känsla för föreningen. Han valde ÖIS när HIF inte ville lösa honom. Han valde inte MFF som kunde ge ett bättre bud än ÖIS.

Ändå talas det om Santos om icke-önskvärd för att han flirtar med HIF:arna via media. Samtidigt är det ok att Lindström kommer. Jag begriper verkligen inte ett smack i det resonemanget.

Ska tillägga att jag inte har något emot Lindström som spelare.

Sten- Inge och ny ordförande

Det kunde skötts smidigare. Avhopp direkt gynnar ingen. Men att Sten- Inges dagar var räknade står utom allt tvivel. Vem ska nu bli ny ordförande? Ja, jag tycker inte att någon tidigare styrelseledamot ska vara aktuell. Inte heller tidigare klubbdirektörer. Vi behöver inte vara kvar i det kaos som präglat rekonstruktionen. Ett nytt namn eller någon som har haft koll på det som skett men inte varit direkt inblandad i det. Mitt namn är Tomas Nordström. Tomas tackade nej förra året enligt uppgift. Men jag tror att han är rätt man. Han vet hur slipstenar dras genom sin tid i kommun och riksdag. Dessutom är han mycket kunnig föreningsmänniska. Dessutom HIF:are sedan han sprang i Käftaåra som liten påg.

***

Är det inte typiskt att när SvFF tvingas att starta allsvenskan i mitten av mars så ser Kung Bore till att Sverige drabbas av den värsta vintern sedan 1987?

***

Vi kommer att bevaka som många HIF-matcher som möjligt via liveuppdatering. Vi kommer att finnas på Stockholmsmatcherna, i Örebro, Gävle och Åtvidaberg. Kanske vi också kommer att vara enda HIF-media på ett antal matcher precis som förra året!

 

Välkommen till det nya året!

8 kommentarer

 1. 2010 är inget avgörande år för HIF. Ekonomin ska skötas. Punkt slut. Sportsligt väntar ett år med mittenplacering. Annat är inte att vänta med ett lag som tränas av en outbildad och meritmässigt tvivelaktig figur. Framtiden på tränarsidan finns i BOIS och det lyft för varumärket BOIS som detta innebär är det rakt motsatta för HIF. Tyvärr. HIF skulle gjort tvärtom. Satsat enligt Göteborgsmodellen; Yngre tränarpar, långsiktig målsättning med fokus på att utveckla egna talanger eller från närområdet (t o m supperettan, Conny!)och långsamt byggt en stomme för framtiden. Istället värvar man halvgammal norrman och hoppas hitta fler spelare från fjärran kontinenter. Dumt och kortsiktigt. Vi har ett trist år framför oss.

 2. Håller med matjord i fickan… Angående ordförande posten så tror jag tyvärr att det blir ett så tråkigt svar som Lars Öijer. Han är tillfälligt nu men kommer antagligen fortsätta sen också…

 3. Och det där med utbildning som fotbollstränare är hyfsat överskattat, om än bra att kraven kommer. Att ha varit med om att vinna UEFA-cupen, SM-guld som spelare och tränare och faktiskt lyckats i en del lag (det finns väl en möjlighet att tränaren fått laget att överprestera i superettan och sedan inte haft tillräckligt bra lag i allsvenskan?).

  Det hade varit idioti att ta en tränare direkt från spelartruppen, inte minst med tanke på att spelaren i fråga, visserligen med viss rätt, haft en del fördelar som utebliven vinterträning med gruppen osv.

 4. Roar Hansen hade det bästa alternativet varit, men nu är det som det är och vi får se hur Conny lyckas….

 5. Måste påpeka följande följande citat:

  “Vad jag tyckt om att Lindström kommit till HIF vet nog de flesta. Lindström har, av förståeliga skäl, hela tiden bara sett till sitt eget. En man av sin tidsålder”

  Förklara dig, vad menar du med det… Att fotbollsspelarna i hans generation tänker på sig själva eller folk i övrigt? Kanske båda två?
  Kan vara bra att precisera sina påståenden i en text, kan skapa missförstånd och även upplevas som provocerande om du inte förklarar kontextexten!

 6. Egentligen inte svårare än att man, både positivt och negativt, tänker mer på sig själv än föreningen/arbetsplatsen än vad som varit fallet förr.

 7. Leif: Senkommen kommentar men i alla fall: Visst betyder utbildning något för om en tränare 2010 inte anser att grundutbildning är viktigt så sänder det signaler till spelarna och det säger också något om personen själv; Att jag tycker mitt eget perspektiv räcker. Jag tycker inte det är bra, det snävar in utvecklingsperspektivet. Och, nej, jag menar inte att Henke skulle varit huvudtränare i HIF däremot Eklund och gärna Henke som ass. I övrigt är det framför allt den långsiktiga biten som jag menar är viktig och som HIF missat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*