131 dagar kvar…

…till nästa säsong sätter igång!

Om ungefär 131 dagar, vilket är hiskeligt lång tid egentligen, sparkas allsvenskan säsong 2010 igång. Allt är ju relativt och spekulation eftersom vi inte fått något fastställt spelprogram än. Men preliminärt ska serien starta den 14:e Mars.

Om man ser det i ett annat perspektiv, så var det den 26 Juni för 131 dagar sedan, och det känns nästan som om det vore igår…

***

Tränarfrågan i HIF är ju så klart en het potatis för tillfället, och fattas bara när det gäller vem som ska styra tillbaka HIF till toppskiktet, så engagerar det ju så klart alla med rött-blått hjärta.

Marjan på HD snubblade lite in på ämnet i Sportbloggens Sportsnack. Även om det inte sades rakt ut så känns spåret Åge Hareide ganska kallt. Visst, Åge gör klart att han gärna vill till Helsingborg, men å andra sidan så kommer han att ha långt högre krav på löner och andra förmåner än vad han hade förra gången. Och ärligt, är det så lyckat att titta bakåt och tro att ska bli likadant denna gång? Och vill vi att det ska bli så? Är inte den sentimentala biten större än vad den borde? Tål att funderas över…

Personligen så tror jag att HIF kommer välja en annan lösning. En lösning som är långt mycket billigare men som kanske betalar sig bättre i det långa loppet? Jag tror (är ganska övertygad om…) att HIF’s nya tränare som presenteras inom 14 dagar, heter Hans Eklund.

Inget stort namn i tränarvärlden precis. Men det behöver ju så klart inte vara till någon nackdel. Eklund kommer säkerligen att bemötas med mer tålamod än en Hareide skulle göra, och på så vis kommer man också att tänka mer långsiktigt. Långsiktighet är precis vad HIF behöver nu.

***

Att forma en trupp i det läget HIF befinner sig i, med ganska skralt i botten på kassakistan och med tanke på att Sveriges största fotbollsspelare lämnar, så finns det egentligen rätt mycket som kan gå bra och kanske ändå bättre. Inte till nästa säsong, men på sikt, så kan kanske spelarna få tiden på sig att utvecklas i lugn och maklig takt. Dessutom så slipper de pressen på sig också! För pressen på HIF, den måste vi släppa nu. Vi måste bli lite mer vidsynta och ha tålamod!

Vilka spelare ska då komma in i laget? Egentligen en ganska oväsentlig fråga just nu. Först och främst är det en tränare, en tränare som ska få bestämma själv vilka spelare han behöver i sitt spelsystem, som är det viktigaste. Sedan kommer inte HIF att kunna köpa in någon världsstjärna, och det tycker jag inte heller vi ska.

Det bollas mycket med namnet Alvaro Santos bland supportrar. Och det är precis som i fallet Hareide, mycket sentimentalt i den önskan. Personligen vill jag inte alls se någon ny som tar större plats än kollektivet i HIF. Jag vill se ett lag byggt på laget, inte på enskilda personer.

***

Endast 131 dagar kvar!

11 kommentarer

 1. Mycket bra skrivet…
  Tror att Eklund vore en riktigt bra lösning, då han dels förespråkar en offensiv fotboll, han är inte alltför stor vilket kan göraatt pressen försvinner på både honom och hela HIF vilket jag tror kan gynna oss i det långa loppet.

 2. Santos skulle (säkert) omedvetet bli den stora stjärnan i HIf till nästa år. Pressen skulle öka på laget. Media skulle skriva upp ännu mer… Nej, jag tror fortfarande på ett mer kollektivt lagbygge 😉

 3. Eklund för mig är botten… Han har inga meriter som tränare. Har knappt varit huvudtränare ngn gång. Grymt överskattad. Minns när han var här sist som assisterande och såg intervjuer med honom. Gjorde ett väldigt nervös och osäkert intryck. Eftersom HIF nästa säsong kommer ha ett ännu yngre lag än denna säsong så behövs lite mer tyngd på tränarposten.

  Roar hade varit en perfekt lösning. Han är från området. Kan HIF. Gillar offensiv fotboll. Relativt billig. Gillar satsa på yngre spelare. Har lyckats grymt bra i Ängelholm med små medel. Nu är det väl kört eftersom han förlängde men jag tycker det är tjänstefel av HIF att inte agerat innan där…

 4. Jag har svårt att säga bu eller bä då det gäller Eklunds kunskaper eller inte. Det jag menade var att för det första, han är billig. För det andra, det minskar pressen på laget, klubben med en mindre meriterad tränare och ett mindre meriterat lag.

  Jag har svårt att säga bu eller bä vad gäller Roar, då han inte är speciellt meriterad han heller. Se på ÖIS-tränaren, som var duktig på att styra sitt lag i superettan, men som gick bet i allsvenskan.

  SKULLE det bli Eklund, så ger jag han chansen… 😉

 5. HIF kommer alltid ha press på sig att hamna på en medaljplats. Så har det varit länge och så kommer det med största sannolikhet fortsätta att vara.

  Sen är det rätt självklart att det blir extra press om Åge skulle ta över. Precis som det blev när Henrik kom hem. Åge har väl aldrig misslyckats i de lagen han varit.

 6. Hasse kan nog vara en bra lösning. Men en långsiktig lösning med Åge hade jag inte sagt nej till. Han är en bra tränare i dag och inte bara rent nostalgimässigt.

  Hasses aber för min del är försvarsarbetet. Det är här HIF har störst brister idag.

 7. Det här är en av de mest insiktsfulla och realistiska texter som skrivits om HIF på länge. Instämmer till nära nog 100%.
  Vår historia kan vi aldrig bortse ifrån – på gott och ont, men att vältra sig i nostalgi tror jag vore det sämsta klubben kan göra nu; Hareide och Santos ryckte upp ÖIS från ett absolut bottenläge, men räddade INTE laget kvar – det är viktigt att minnas.
  Åge var väl i ärlighetens namn inte heller helt lyckad som norsk förbundskapten och Alvaro har något dröjande och segt i sitt spel som visar att det gått snart 10 år sen han var Gud.
  Eklund är inte min dröm, men inte mardröm heller – som Tony G t ex…

 8. Det viktigaste av allt vid en rekrytering är att klubben, sportchefen och föreningen gör klart med vad de vill ha. Vi supportrar har väldigt lite insyn i rekryteringen.
  Så livsfarligt? Njäe, det var väl lite att ta i, det vill säga om det inte är något du vet som inte resten av oss vet? 😉

 9. Vad man än gör hoppas jag att man satsar långsiktigt och ger sig själv chansen att bygga upp något.

  Eklund kanske skall ges ett kontrakt men med en mentor! Kan man få Henke att bidra som personlig coach t.ex. åt dem yngre. Köra extra avslut och löpvägare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*