Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Malmö FF

Det är tre dagar kvar till premiären på Olympia, smaka på den! Cirka sex mil söder om Helsingborg spelar:

Malmö FF

Arena: Swedbank Stadion (Kapacitet: ca 24.000)

Meriter: Svenska mästare 15 gånger, Svenska Cup-mästare 14 gånger.

Historik:
Malmö FF bildades den 24 februari 1910 och firar således 100-års jubileum i år. MFF debuterade i Allsvenskan 1931 och har spelat sammanlagt 74 säsonger i den högsta serien. Sin senaste storhetstid hade MFF på 80-talet då de slutade överst i den Allsvenska tabellen fem år i rad.

År 1931 spelade MFF för första gången i Allsvenskan, men 1934 uteslöts klubben för att inte ha följt amatörbestämmelserna. 1936 återvände laget till Allsvenskan, där man spelade fram till 1999. Efter ett år i Superettan återkom klubben 2001 till högsta serien.

Under 1980-talet dominerade Malmö FF tillsammans med IFK Göteborg den svenska klubbfotbollen. Malmö FF vann Allsvenskan fem år i rad (1985-1989) vilket är rekord, men erhöll inte SM-tecknet mer än två gånger, 1986 och 1988, på grund av periodens modell med SM-slutspel. I mitten av 80-talet värvades en ny generationen spelare till laget som Jonas Thern, Stefan Schwarz, Joakim Nilsson och Martin Dahlin. 1988 vann klubben SM med Dahlin som skyttekung.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte MFF var i Allsvenskan 2009. Matchen spelades i Malmö och slutade 0-0.

Ymer analyserar:
Roland Nilsson har onekligen haft svårt att få ut det mesta och bästa från den talangfulla truppen som MFF innehar. Vad det kan bero på, har jag ingen aning om, kanske kan det hjälpa till denna säsong då firma Nilsson/Gren splittrats?
Malmö har kvalitetsspelare i alla lagdelar och även om jag har rivalens ögon och tangentbord, kan jag inte blunda för det faktum att det laget Malmö har borde befinna sig i topp-tre när Allsvenskan 2010 summeras. Om Roland har nyanserat sitt spelsystem och fått spelarna till att förstå detsamma, så tror jag på en tredjeplats för di blåe, våra bröder i söder.

Allsvensk slutplacering: 1-4 plats

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Är Malmö evigt underpresterande eller är de helt enkelt inte bättre? Där har ni en fråga man har kunnat ställa sig under ett par år nu. Jag tror att MFF har något riktigt bra inom sig, men de har haft svårt att få det ur sig. Som Daniel Larsson och Edward Ofere spelade under hösten så var de en fröjd att skåda offensivt. Vad de ska göra med Wilton Figueiredo vet jag inte riktigt, men hittar Roland Nilsson en bra roll för honom också så ser de livsfarliga ut. Dessutom ska det bli intressant att se om Miljan Mutavdzic kommer tillbaka efter sin korsbandsskada – då ökar konkurrensen på mittfältet också. Med risk för att alla HIF:are blir vansinnig på mig nu så tror jag att MFF hamnar topp 4.

Allsvensk slutplacering: 1-4 plats

1 kommentar

  1. Något är brunt, sjukt och osunt i malmö. Rolle är HIFare sedan barnsben och har därmed inte den sista glöden som krävs för att lyckas i malmö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*