Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – AIK

Nu är det bara fyra lag kvar för presentation, plus vårt HIF naturligtvis. Vi åker upp till Solna och ger er:

AIK

Arena: Råsunda (Kapacitet: ca 36.600)

Meriter: Svenska mästare 11 gånger, Svencka cup-mästare 8 gånger.

Historik:
AIK Fotboll grundades år 1891. AIK är Sveriges femte framgångsrikaste fotbollsklubb (efter IFK Göteborg, Malmö FF, IFK Norrköping och Örgryte IS), med elva SM-guld och hela 80 säsonger i Allsvenskan, vilket placerar laget på en tredjeplats i den Allsvenska maratontabellen.
Klubben innehar flest allsvenska rekord och vid spel i Allsvenskan har AIK vunnit publikligan 36 gånger, vilket är flest av alla lag. AIK är också en av få svenska klubbar som lyckats ta sig till gruppspelet i Champions League, vilket klubben gjorde 1999. Sedan flytten från Stockholms Stadion år 1937 har klubben spelat på Råsundastadion i Solna, en arena som planeras att rivas 2011 till förmån för en ny stadion i närheten.

Klubben drivs sedan 1999 som ett aktiebolag och hade per den 28 december 2007 drygt 3000 aktieägare, den störste var AIK Fotbollförening med 52,8 procent av rösterna. Dödsboet efter finansmannen Adolf H. Lundin kontrollerade 23 procent av aktierna. Bland övriga aktieägare kan nämnas Svenska kyrkan. Under andra kvartalet 2006 börsnoterades AIK Fotboll AB på Nordic Growth Market. Under de första två månaderna på börsen steg aktien med 50 procent.

AIK är regerande mästare i såväl Allsvenskan, Svenska Cupen och numera också Supercupen.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte AIK var den 24 september 2009 i Allsvenskan. Matchen slutade 3-2 till HIF.

Ymer analyserar:
Att försvara ett sm-tecken har blivit lika svårt som att få in drömvinsten på Lotto. Men dock, precis som på Lotto, så är det trots allt inte omöjligt. Däremot inte sagt att jag tror AIK kommer försvara guldet, för det gör dem inte. Att tappa Obolo för AIK kan till viss del påminna om HIF’s förlust av Larsson, de bägge var väldigt tongivande under förra säsongen för sina respektive lag. Men precis som i HIF, kommer AIK att förändra spelet och anpassa efter nuvarande trupp.
Med kaxighet och jävlaranamma kan man komma långt, det kan också slå tillbaka, hårdare än man tror. Jag kan till viss del känna att AIK nått toppen på sitt självförtroende och minsta lilla bakslag, kan sänka hela skeppet…

Allsvensk slutplacering: 5-9 plats

 

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Jag har svårt att se att AIK kan följa upp sin fina säsong 2009 med en lika bra 2010. Dels för att de har tappat ganska så många av de tongivande spelarna, och dels för att det har visat sig vara väldigt svårt att försvara ett SM-guld. Sedan 1996 har faktiskt bara ett enda lag lyckats med det, och det var Djurgården som vann både 2002 och 2003. Med det sagt så ska man inte baissa AIK för mycket. De har fortfarande kvar ett antal kvalitetsspelare, och Mikael Stahre verkar ha både en räv bakom örat och ett äss gömt i rockärmen. Jag tror nog inte att de vinner serien, men de kommer att vara med uppe i toppen.

Allsvensk slutplacering: 1-4 plats

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*